T. Drobnjak
Pozitivne reakcije: Goran, Roko i Ivana

Nakon projekcije na Palićkom festivalu, film “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca premijerno je prikazan u okviru programa “Sirovo” na 28. Festivalu autorskog filma u Domu omladine. Priča se na prvi pogled dešava u Jugoslaviji, kasnih 80-ih godina. Porodica na božićnom ručku dočekuje svog voljenog strica koji se iz Nemačke vraća kući za praznike. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobilnog telefona te postaje jasno da nisu 80-e godine, a čini se da nije ni vreme Božića. Osim svečane ćuretine, nožem se može rezati i napetost. Uloge u filmu tumače Predrag – Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović… Scenaristi i reditelji Andrija Mardešić i David Kapac izjavili su da su veoma uzbuđeni zbog beogradske premijere i otkrili kako je došlo do toga da urade ovakvu priču.

– Shvatili smo da imamo jednu sličnu zavist jer u detinjstvu nismo imali strica ili ujaka ili kuma ili nekog sličnog člana porodice koji je živeo u Nemačkoj, Americi ili u Australiji i koji je za praznike dolazio i donosio poklone našim prijateljima. Mi smo tada bili ljubomorni na njihove stričeve. I ovaj film je neka vrsta “osvete” našim prijateljima, čista ljubomora – rekao je David.

Ulogu strica tumači Predrag – Miki Manojlović, koji je istakao da je film veoma složen, suptilan, a uz to inteligentan i kreativan.

– Ovo je veoma složena priča o svim junacima koji su zapravo žrtve običaja, odnosa vremena u kome živimo, trauma koje vučemo, tako da su zapravo svi žrtve i porodica i stric – naglasio je Manojlović.

On je naglasio da danas mladost dobija šansu sve kasnije i kasnije.

– Ovi glumci su dobili šansu tek u 30-im godinama za svoj prvi igrani film. Ovaj film je zaista zanimljiv i poseban. Mladost je ta koja kod nas treba da dobija šanse mnogo ranije, pogotovo na ovako dobre scenarije kakav je ovaj i na dobre prethodne radove, ali i tih dobrih radova i prethodnih radova mladih je kod nas sve manje i manje. Taj haotičan i loš princip dodele sredstava za razvoj scenarija i dolaska do filma je veoma dug. Mladi su prezent, nisu budućnost. Eto, mi smo sačekali da Andrija i David postanu prezent, isto sam to rekao i u Hrvatskoj, oni su ovaj film trebali snimiti kada su imali dvadeset i dve godine – kaže Manojlović.

Ovenčan priznanjem u Karlovim Varima

Svetska premijera “Strica” srpsko-hrvatske koprodukcije održana je u Karlovim Varima, gde je film ovenčan priznanjem. Glavna glumica Ivana Roščić objasnila je da nije imala nikakvu dilemu da prihvati ulogu za film, dok je Roko Sikavica rekao da se scenarija seća još kad je on bio studentska vežba.

– Tada sam imao 22 ili 23 godine, a kako je vreme prolazilo, scenario se menjao, i ja sam rastao. I bila je panika u jednom trentuku da li sam ja prestar za svoj lik – istakao je Sikavica.

Film “Stric” podržan je od na konkursu za manjinske koprodukcije Filmskog centra Srbije.