Tanjug
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković doputovao je u sredu u zvaničnu posetu Nemačkoj, gde se u Berlinu najpre obratio Odboru za EU nemačkog Bundestaga.

Prvog dana posete na dnevnom redu bili su razgovori s članovima parlamentarne grupe prijateljstva za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

Planirano je da se Selaković sastane sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom i Janom Hekerom, savetnikom kancelarke Angele Merkel, kao i sa Johanom Vadefulom, poslanikom Bundestaga i predsedavajućim Radne grupe Unije CDU/CSU za Zapadni Balkan. Osim bilateralne saradnje, u fokusu su i evropske integracije Srbije, kao i pitanje Kosova i Metohije i aktuelna borba protiv korona virusa. Deo posete posvećen je i ekonomskim temama budući da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju desetine hiljada ljudi. Selaković će o ekonomskoj saradnji i temama iz te oblasti razgovarati i sa predstavnicima Odbora za istok nemačke privrede, Saveza nemačke industrije i Skupštine nemačkih industrijskih i privrednih komora. Srpski ministar inostranih poslova ima velika očekivanja od posete jednoj od najmoćnijih država na svetu i ključne države u Evropskoj uniji. O tome, kao i o značaju partnerstva Srbije i Nemačke, govorio je u intervjuu “Zidojče cajtungu”. Selaković je uoči odlaska u Berlin najavio da će svom kolegi Hajku Masu preneti šta je Srbija postigla, kome će reći da bi to bilo nezamislivo bez podrške Nemačke, zbog čega će Beograd učiniti sve da unapredi saradnju i politički dijalog sa Berlinom.

– Nemačka je veoma važna za Srbiju, posebno u procesu pristupanja EU – naglasio je Selaković. Govoreći o ekonomskim uspesima Srbije, on je naveo da je od 2014. prosečna plata porasla sa 329 na 562 evra, dok je javni dug pao sa 78 na manje od 58 odsto BDP-a, a nezaposlenost sa 26,9 na 7,3 odsto.

– Direktne strane investicije su se znatno povećale, a samo u prošloj godini Srbija je privukla oko tri milijarde evra investicija. To su dobri pokazatelji uspeha naših reformi u vladavini prava i sigurnosti investicija. Nemački investitori danas zapošljavaju skoro 70.000 ljudi u Srbiji, a mi težimo simboličnoj cifri od 100.000 – rekao je Selaković, ističući da Srbija mnogo ulaže u infrastrukturu i da je za sedam godina izgradila više kilometara auto-puteva nego za četiri decenije.

Vakcinacija pun pogodak

Govoreći o sprovođenju vakcinacije u Srbiji, Selaković je rekao da ponosan na svoju zemlju, koja je građanima omogućila da biraju između četiri vakcine – dve sa zapada, fajzer-biontek i astrazeneka, i dve sa istoka, sputnjik V i sinofarm.

– Ja sam odabrao kinesku sinofarm vakcinu, mada bih uzeo bilo koju od ostale tri – tvrdi srpski šef diplomatije, ističući da je u Srbiji vakcinisano više od 1,4 miliona građana, što govori o uspehu imunizacije.