Tanjug
Ana Brnabić

Država se bori da sačuva mir i stabilnost i uspeće u tome. Nasilje neće pobediti, tvrdi Ana Brnabić.

Premijerka Srbije pozvala je učesnike protesta da odustanu od okupljanja kako bi sačuvali zdravlje i sprečili još masovnija obolevanja od virusa korona, poručivši da nacija trenutno nema preče brige od borbe sa koronom, koja može da se ukroti samo ako svi shvate da je taj virus naš najveći neprijatelj.

– To je borba svih nas. Nije ovo bitka jedne vlade i kriznog štaba već svakog pojedinca za društvo. Protesti i bilo kakva okupljanja predstavljaju neodgovorno i neozbiljno ponašanje, koje šteti našem zdravstvenom sistemu i zato apelujem da se ljudi ne okupljaju – rekla je Brnabićeva.

Ona tvrdi da još uvek nije jasno šta je svrha potesta, jer je čula nekoliko različitih poruka.

– Za mene je ovo do sada najsnažniji udar na sistem i Aleksandra Vučića, iako su se i ranije posle izbora videli pokušaji destabilizacije. Bez sumnje, ovde ima i upliva stranog faktora, a ima medija koji plasiraju brutalno lažne vesti – navela je premijerka.

Prema njenim rečima izvesno je da je tokom nasilja na protestima pričinjena velika materijalna šteta, ali da se njen tačan iznos još utvrđuje.

– Još čekam brojeve kako bi videla koliko je uništene imovine na protestima. U prve dve večeri imali smo 30 miliona dinara štete zbog uništene imovine u Beogradu. Tu je i nekih milion evra oštećene prijatne i javne imovine. Neko to mora da plati. Imamo i situaciju da su oni koji su pozivali na nasilje i sami postali žrtve – navela je predsednica Vlade Srbije, ističući da je osnovno da svi razumeju da za proteste ima vremena, ali da ga za borbu sa koronom više nemamo.

Prema njenim rečima, poslednje brojke su nešto bolje od prethodnih, ali su daleko od toga da može da se kaže da je situacija pod kontrolom.

– Mnogi poštuju mere i pridržavaju se svih saveta struke, a onda drugi izlaze na ulicu i tako ugrožavaju i sebe i druge. Ali ako se već okupljaju, građani treba da nastoje da poštuju epidemiološke mere – da nose maske i drže odgovarajući razmak.

– Društvo ima jednog zajedničkog neprijatelja. Ovo je rat protiv virusa korona. Hajde zajedno da ga pobedimo, pa ćemo posle da se razračunavamo i da kažete sve šta hoćete i šta želite. Da li možda neko od njih ima savet za krizni štab? Dajte nam zahteve i formulišite ih, ali nemojte da sedite tamo – poručila je Brnabićeva.

MINISTRI IZ SPS MORAĆE DA POLOŽE RAČUNE

Trivane, šta ti radi saradnik?

Brnabićeva se osvrnula na pozive za rušenje vlasti i uvrede Aleksandru Vučiću koje je uputio Srđan Stanković, savetnik u Ministarstvu zaštite životne sredine, za koga njegov šef Goran Trivan (na slici) i lider SPS Ivica Dačić tvrde da više nije na tom mestu i da je saradnja sa tim prekinute pre 10 dana.

– To je sada moj problem. Očekujem da čujem reakciju ministra Trivana, pozvaću ga. Videću da li je pozvao predsednika da se izvini i pruži objašnjenje – rekla je premijerka. Ona je dodala da zna Stankovića i da je dugo bio u nevladinom sektoru.

– I on zna da je mnogo toga što je radio zavisilo od javnog novca, koji mu se nikad nije gadio. Posle kiše dođe sunce, pobedićemo i ovo i izaćićemo jači, a onda ćemo pogledati te moralne gromade kako je ko reagovao i pozicionirao se. Verujem da će svaka sledeća vlada biti snažnija i da ćemo imati bolje saradnike – kazala je predsednica vlade, ističući da će i ona i Vučić pitati Dačića šta je na protestima radio sin funkcionera SPS Petra Škundrića, koji je bio priveden zbog učešća u neredima pred Skupštinom Srbije.