MN Press

Na kraju je bilo: ruka ruci. A pre toga? Ljubiša Tumbaković se zaputio u Menhengladbah, gledao je meč Borusija – Šalke na otvaranju sezone u Bundesligi i skenirao Matiju Nastasića. Usledio je prijateljski i konstruktivan razgovor, a proizvod svega je povratak u reprezentaciju Srbije univerzalnog defanzivca “rudara”.

– Selektor me je direktno pozvao i najavio dolazak što mi je imponovalo. Nije bilo posrednika – objasnio je Nastasić. – Razgovor je bio pozitivan, konstruktivan, a ujedno smo se i upoznali jer pre toga nismo sarađivali.

Da li ste se osećali kao na početku karijere kada je meren svaki pokret, potez… Bilo je pitanje da li ćete zadovoljiti stroge kriterijume novog selektora?

– Nisam osetio nikakvu tremu, ali mi je bilo drago što mi se lično obratio i što je imao želju da me vidi uživo na delu i upozna. Preneo mi je planove i kako zamišlja da reprezentacija igra i kako da se ponašamo u budućnosti. Sigurno da svakom igraču takav pristup mnogo znači i ono što Tumbaković naglašava, atmosfera je veoma bitna pa smo se složili po tom pitanju. Tu je i poštovanje među igračima i svih koji nas vode tako da ako budemo sve to imali onda je to već ozbiljan preduslov za dobar rezultat.

Posle godinu dana odsustva da li ima nekih novina u nacionalnom timu? – Najpre, veliki su mi čast i zadovoljstvo što sam ponovo deo reprezentacije. Osećaj je fenomenalan i drago mi je što sam ponovo video meni drage ljude. Baš je teško kada kao navijač pratite utakmice reprezentacije. Ne možete da pomognete, niste unutra. Iskreno, bilo mi je čudno u poslednjih godinu dana, ali hvala Bogu sad sam ovde i drago mi je što sam u prilici da pomognem saigračima. Sigurno ima nekih malih promena, ali to nije ništa strašno. Očekujem dobre rezultate u narednom periodu i pozitivnu atmosferu u ekipi.

Opšti je utisak da su trenutno najbolji fudbaleri koje Srbija ima na okupu. Koliko vam to znači i da li je vreme podela, sukoba definitivno iza nas?

– Možda nema nekih igrača koji bi mogli da budu deo reprezentacije, ali selektor se opredelio za nas koji smo trenutno ovde. Veruje u naš kvalitet i spremnost da odgovorimo obavezama u datom momentu. Nema mnogo vremena za treninge i pripremu utakmica, a dobro znamo šta nas očekuje. Trebalo bi da gledamo samo u budućnost, a ne da analiziramo šta se dešavalo u prošlosti.

RONALDO NIJE JEDINI: Nastasić upozorava i na ostale Portugalce

Utakmica protiv Portugala u kvalifikacijama za EURO 2020 dolazi u delikatnom trenutku za oba tima, posle lošijeg starta u kvalifikacijama.

– Očekuje nas izuzetno teška utakmica kao što su i sve u kvalifikacijama. Nismo u najboljoj mogućoj situaciji, ali imamo još pet utakmica i sve je u našim rukama. Moramo da gledamo prvu narednu utakmicu sa Portugalom. Neće biti nimalo lako pošto ih odlično poznajem. Imaju izuzetne individualce, ali su jaki i kao ekipa. Moramo dobro da se pripremimo, da radimo jako do subote, da psihički i fizički spremni dočekamo utakmicu protiv selekcije kaja je miks igrača na vrhuncu i sjajnih talenata pred kojima je blistava karijera – rekao je defanzivac Šalkea.

Šta je rešenje?

– Da kao tim pametno odigramo i da dobro pripremimo utakmicu. Ako budemo kompaktni i pridržavamo se zamisli selektora biće dobro. I mi imamo pojedince koji mogu da iskoče i individualnim kvalitetima reše utakmicu.

Kakva je konkurencija u defanzivi “orlova”?

– Jaka, tu su igrači koji su izneli teret prethodnih godinu dana. Pratio sam utakmice reprezentacije i dobro su igrali. Svi smo zdravi, spremni i motivisani, a odluku ko će na teren doneće selektor. Jasno je da ko god bude igrao daće maksimum i u ovom trenutku najmanje je bitno ko će se naći u startnoj postavi. U prvom planu je dobar rezultat, a za nas su to tri boda.

Koliku pomoć može da donese huk sa tribina “Marakane”?

– Očekujem dobru podršku navijača I da će biti uz nas bez obzira na rezultat. Svi znaju u kakvoj se situaciji nalazimio, protivnik je atraktivan i sigurno će i to privući ljude da se nađu na stadionu. Ubeđen sam da će svi navijati za Srbiju i iskreno očekujem veliku podršku uz nadu da će se utakmica tako razvijati da neće pasti tonus na tribinama da ćemo dati povod navijačima da pruže što jaču podršku i da se na kraju zajedno radujemo.

Koncentracija u prvom planu

Portugal u Beograd stiže u najjačem sastavu, a napadačku liniju predvodiće jedan od najboljih fudbalera sveta Kristijano Ronaldo.

– Ne treba trošiti reči o Kristijanu Ronaldu, ali znamo i ostale igrče Portugala, koliko su kvalitetni i individualno i timski. Ne treba da obraćamo pažnju samo na jednog igrača. Imaćemo mnogo posla i moraćemo da budemo maksimalno skoncentrisani i motivisani da to odradimo na vrhunskom nivou ako želimo da ostvarimo dobar rezultat – smatra Nastasić.

Štoper pre beka

Tokom prošle sezone treneri su miksovali. Igrali ste beka, ali i štopera. Koja vam uloga više odgovara?

– Imao sam dva trenera pošto je sezona bila teška i napeta. Svako ima svoje viđenje. Zato smo igrali sa tri i četiri igrača u defanzivi. Za mene je bilo najvažnije da sam standardno igrao i odgovorio zahtevima. Sada je stigao Vagner, treći trener u godinu dana, a nijednom igraču ne prija toliko promena. Više mi odgovara da igram na poziciji štopera kada su četiri igrača u liniji pošto je to moja prirodna pozicija. Na beku mogu da odgovorim obavezama, ali ne toliko u ofanzivi.

Infekcija već prošlost

Imali ste infekciju zbog koje ste propustili meč sa Hertom.

– U sredu posle treninga osetio sam malaksalost, nije mi bilo dobro. Uhvatio me je neki virus i išao sam kod doktora i propustio dva dana treninga zbog loših nalaza. U subotu mi je već bilo bolje, ali nismo hteli ništa da rizikujemo. Utakmicu sam gledao sa tribina i drago mi je zbog pobede od 3:0, a sada je sve u najboljem redu i dobro se osećam.

Pepe ne igra u Beogradu

Pepe, stameni defanzivac Porta i nacionalne selekcije aktuelnog prvaka Evrope, povredio se na prvenstvenom meču protiv Gimaraeša i problemi su takve prirode, da je otpisan i za susret sa “orlovima” u subotu, i za Litvaniju u utorak u Vilnjusu.

Umesto dugogodišnjeg centralnog beka Reala, a sada portugalskih “zmajeva”, poziv selektora Fernanda Santoša dobio je mladi Fransisko Fero, 22-godišnji odbrambeni igrač Benfike, visok 191 centimetar. Talentovani fudbaler još nije nastupao za A selekciju, a za mladu je sakupio osam utakmica.

GRUPA B

Luksemburg – Litvanija 2:1

Portugal – Ukrajina 0:0

Luksemburg – Ukrajina 1:2

Portugal – Srbija 1:1

Litvanija – Luksemburg 1:1

Ukrajina – Srbija 5:0

Srbija – Litvanija 4:1

Ukrajina – Luksemburg 1:0

7. septembar

Litvanija – Ukrajina

Srbija – Portugal

10. septembar

Litvanija – Portugal

Luksemburg – Srbija

1. Ukrajina 3 1 0 8:1 10

2. Luksemburg 4 1 1 2 4:5 4

3. Srbija 3 1 1 1 5:7

4. Portugal 2 0 2 0 1:1 2

5. Litvanija 3 0 1 2 3:7