B. Miličić
Zajedno na sceni: Školska deca iz više bavarskih gradova

Školsku slavu Svetog Savu ove godine su u Minhenu obeležili učenici Dopunske škole na srpskom jeziku, njih oko stotinu, iz više bavarskih gradova zajedničkim programom u Parohijskom domu. Pre Svetosavske akademije u subotu je služeno večernje u hramu Sv. Jovana Vladimira.

Program akademije koji su činile recitacije, pesme i scenski prikaz pripremilo je osam nastavnica sa grupama svojih učenika. Svi oni su bili pred posetiocima u prepunoj dvorani parohijskog doma i nagrađeni su aplauzima za svaku tačku sadržajnog programa. Početak svečane akademije najavio je Crkveni hor “Sv. Jovan Vladimir” iz Minhena kojim je dirigovala Jelena Stojković, izvođenjem “Himne Svetom Savi”. Među učesnicima programa bili su i učenici veronauke koje je pripremao đakon Dejan Ristić. Program akademije vodio je Đorđe Radović učenik iz Minhena.

Deci, nastavnicima i njihovim roditeljima, ali i svim prisutnima, školsku slavu čestitao je Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Minhenu. Pored njega, program su pratili Vera Sajić generalni konzul BiH u Minhenu i predstavnici Generalnih konzulata Srbije i BiH. Učenici dopunske nastave u Bavarskoj, dobili su priliku da pokažu koliko su naučili srpski jezik, ali i šta znaju o prvom srpskom svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi. Svojevrsni uvod u učenički program predstavljao je nastup njihovih nastavnica koje su čitale najzanimljivije detalje iz života i prosvetiteljskog delovanja svetitelja koji je dao putokaz srpskom rodu.

– Sveti Sava nas je doveo na put znanja, vere i obrazovanja, a tamo gde se on pojavljivao tuđinci su postajali srodnici, neprijatelji postajali prijatelji a razbraćeni ponovo braća. Njegova briga za pravoslavnu veru, crkvu i državu Srbiju bila je tolika da je Srbija u njegovo vreme bila veliki manastir. Na saboru u manastiru Žiča on je održao čuvenu besedu o ispovedanju prave vere pravoslavne – između ostalog pročitale su nastavnice.

Recitacije i jedan scenski prikaz dopunjeni su i pesmama “Tamo daleko”, “Ovo je Srbija” i drugim, a na violini je svirala Ana Isaković iz Frajzinga. Po završetku programa učesnicima i drugoj deci podeljeno je 170 prigodnih paketića, a onda je organizovano i posluženje za učesnike programa, njihove nastavnike i roditelje.

Nastavnici srpske dopunske škole
Parohijski dom ispunjen do poslednjeg mesta
Jelena Stojković i hor “Sv. Jovan Vladimir”
Učenici veronauke iz Minhena
Violinu je svirala Ana Isaković

Svečano i u hramu

Dan kasnije nastavljeno je obeležavanje Svetog Save liturgijom, osveštanjem slavskih obeležja, rezanjem kolača i zajedničkim ručkom za sve prisutne. To su obavili protojerej stavrofor Mićo Matić, protojerej Bojan Simić starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, protojerej Ilija Romić i jerej Dragiša Jerkić. Poklone školskoj i drugoj deci pripremili su kumovi školske slave, ove godine je kumovalo 12 porodica, a za sledeću godine ovu čast su preuzeli predstavnici 15 porodica koje će biti domaćini i kumovi svetosavske proslave.

Sveštenici sa slavskim obeležjima

Srpski uči 450 đaka

Svetosavski program sa učenicima dopunske nastave na srpskom jeziku u Bavarskoj pripremile su Tatjana Hot (Minhen), Gordana Budiša (Nirnberg i Erlangen), Aleksandra Cvetković (Nojštat na Dunavu i Ingolštat), Gordana Kostić (Augzburg i Firstenfeldbruk), Branka Stanojević (Rozenhajm), Dajana Luković (Regenzburg), Ivana Đurić (Pasau) i Maja Trifunović koja će uskoro početi da vodi grupu u gradu Dahau. Prema rečima Tatjane Hot, trenutno u Bavarskoj oko 450 naše dece uči srpski jezik u dopunskoj nastavi koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije.