Hadži Marko Vujičić
Oštro o NATO zločinima: Marija Lina Veka

Marija Lina Veka, italijanski novinar i istraživač, koja je među prvima obelodanila trgovinu organima na Kosovu i Metohiji, ali i korišćenje pogubne municije sa osiromašenim uranijumom, povodom nedavne godišnjice agresije NATO ocenjuje za “Vesti” da je ta operacija bila “protivzakonita i u pravnom smislu krivično delo”. Ona ističe i da sve više dece dobija rak, ali da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega.

– Iako je to od strane zapadnih mejnstrim medija lažno predstavljeno kao “humanitarna intervencija”, bombardovanje SRJ u stvari je bio deo strategije geopolitičkog širenja NATO i SAD ka istoku, ka ruskim granicama. Napad na Srbiju predstavljao je presedan koji je iskorišćen i za agresije koje su potom usledile od Avganistana, Iraka do Sirije. Sada je jasno da je uspostavljanje velike američke vojne baze Bondstil, kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji, bila samo prva u dugom lancu novih američkih vojnih baza u centralnoj i istočnoj Evropi – ističe Marija Lina Veka.

Veka naglašava da je agresija pokrenuta zbog Kosova, a da je taj prostor posle 24 godine “neupotrebljivo mesto”.

Zabranjeno područje: Na Kosmetu je najviše mesta sa bombama sa osiromašenim uranijumom

– Međunarodna zajednica nije ispunila nijedan cilj kada je preuzela administraciju nad južnom srpskom pokrajinom. Kosmet je posle 24 godine neupotrebljivo mesto gde uspeva samo ilegalna trgovina, nastavlja se etnička diskriminacija, a više od 250.000 stanovnika pokrajine, uglavnom Srba, nije moglo da se vrati u svoje domove uprkos prisustvu snaga NATO, Euleksa, Ujedinjenih nacija, uprkos obećanjima međunarodne zajednice… Agonija Kosova i Metohije se nastavlja, a najteža je spoznaja o sporom umiranju srpske zajednice koja je rešena da po svaku cenu i svaki rizik ostane na svojoj zemlji – ističe ova italijanska novinarka.

Italijanski vojnik na prilazu Pećkoj patrijaršiji

Tumori haraju

Ona podseća da je rezultat bombardovanja NATO i 2.000 nestalih Srba koji su kidnapovani tokom rata ili posle ulaska jedinica Kfora.

– Po svoj prilici više od 300 Srba doživelo je posebnu torturu. Njima su izvađeni organi koji su završili na međunarodnom tržištu organa i ljudskih bića, uz potpunu nekažnjivost i nepoštovanje takozvane međunarodne zajednice.

Komentarišuću izjavu Danice Grujičić, ministarke zdravlja Srbije, da je protiv SRJ 1999. godine “vođen nuklearni i hemijski rat”, Marija Lina Veka ističe da javnost ima pravo da zna šta se dešava sa zdravljem i životom civilnog stanovništva u svim zemljama uključenim u ratne misije NATO.

– To posebno važi za Srbiju. Rakete, uključujući i one sa bombama sa osiromašenim uranijumom, uključujući i kasetne bombe, definitivno su padale na Srbiju i Crnu Goru, ubijajući njihove građane i uništavajući njihovu ekonomiju. Srbija se još oporavlja od ogromnih ekonomskih i društvenih gubitaka. Beograd i drugi veći gradovi, čak i u samim centralnim delovima, i dalje žive sa brojnim ruševinama vladinih i drugih zgrada koje je bombardovao NATO. Prema preliminarnim rezultatima naučno-medicinske studije koja ukazuje na porast raznih smrtonosnih bolesti, zato što je za ove 24 godine preminulo između 10.000 i 18.000 ljudi od raznih oblika maligniteta, a sve više dece, posebno one između pet i devet godina dobija rak, dok tumori na mozgu pogađaju mlađe od 18 godina. Ali osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega – naglašava Marija Lina Veka.

Bodljikava žica i oko Pećke patrijaršije

Umiru italijanski vojnici

Ona podseća da je zahvaljujući nezavisnim istragama više italijanskih nevladinih organizacija, ali i studijama brojnih naučnika, nepobitno utvrđeno da je drastičan porast broja obolelih italijanskih vojnika od malignih bolesti direktno uzrokovan njihovim učešćem u operacijama: od Kosova do Iraka, gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom.

– Imamo dokaze o bolesnim i mrtvim vojnicima veteranima i to ne samo posle međunarodne misije na Kosovu, već i na mnogim drugim ratnim žarištima u svetu gde je NATO koristio municiju s osiromašenim uranijumom. Otkrivene su tajne dokumenata NATO, koje pokazuju da su članice NATO znale za štetnost osiromašenog uranijuma godinama pre bombardovanja. Vojnici iz mirovnih misija obolevali su od raka posle angažmana u Iraku, Avganistanu, BiH. U Italiji je do sada od karcinoma preminulo skoro 500 vojnika koji su učestvovali u raznim međunarodnim misijama, a čak 8.000 njih je u raznim fazama bolesti. Posebno želim da istaknem da je cela teritorija Kosova kontaminirana i posledice su nesagledive po čitavo stanovništvo bez obzira na veru i naciju. Bombardovanje osiromašenim uranijumom je ratni i zločin protiv čovečnosti i za to neko mora da odgovara kad-tad, jer ta nedela ne zastarevaju – kaže Marija Lina Veka, koja je i član italijanske nacionalne Asocijacije žrtava osiromašenog uranijuma.

Albanci palili crkve: Bogorodica Ljeviška u Prizrenu

Porušene svetinje

Marija Lina Veka ističe da je najstrašnije što međunarodna zajednica nije učinila ništa da spreči uništenje ili devastaciju vredne svetske kulturne baštine.

– Stotine srpsko-pravoslavnih crkava pretvorene su u pepeo pred očima međunarodnih trupa Kfora kao i stotine umetničkih predmeta, slika, fresaka. Ta srpska tragedija se ponovila i 2004. godine kada su se na meti našli sakralni objekti od neprocenjivog značaja za svetsku kulturnu baštinu – ističe Lina Veka.

Maj 1999: Ruševine u centru Beograda

Beograd – ranjen grad

Poznata italijanska novinarka kaže da svetska javnost i danas, 24 godine kasnije, može da se upozna sa posledicama bombardovanja NATO i da je glavni grad Srbije i dalje “ranjeni grad”.

– I danas nas razorene beogradske zgrade podsećaju na drugu stranu rata, mračno područje koje mediji zanemaruju, svedočanstvo noćne more, haluciniranu viziju sadašnjosti – naglašava Marija Lina Veka.

Italijanski vojnici Kfora čuvaju Visoke Dečane

Srbe sekli mesecima

O prikrivanju istine i teškom položaju Srba na Kosovu Marija Lina Veka srela se tokom njene prve posete južnoj srpskoj pokrajini 2000. godine.

– Bila sam šokirana činjenicom da niko ne govori istinu o stvarnom položaju srpske manjine i takozvanih enklava koje su zapravo logori. To me je podstaklo da počnem da istražujem šta se dogodilo sa srpskim civilima i vojnicima koji su nestali na Kosovu. Ustanovila sam da su Srbi zatvarani u ilegalne zatvore OVK koji su se nalazili u školama, prodavnicama, farmama. Neki od otetih Srba su odmah bili predodređeni za vađenje organa i transportovani su u horor logore u Kukešu i Tropoji. Organe bi im vadili jedan po jedan, u odnosu na potražnju na međunarodnom ilegalnom tržištu Zapadne Evrope, Srednjeg i Dalekog istoka. Poznato je i da su za jedan bubreg dobijali od 10.000 do 30.000 maraka, za jetru 50.000, dok su za zdravo srce vođeni posebni pregovori i cena je varirala od želje kupca da što pre dođe do ovog organa. Zato su zarobljenici mesecima preživljavali pakao dok ih na kraju, tako osakaćene, ne bi ubili – ističe italijanska novinarka.

Pravoslavka iz Rima

Marija Lina Veka rođena je 20. marta 1964. u Rimu. Diplomirala je modernu književnost, a završila master iz latinske paleografije, smer arhivistička diplomatika. Član je udruženja novinara regija Lacio i Molize. Novinarka i književnica angažovana je u humanitarnim aktivnostima na KiM od 2000. godine.

Predsednica nevladine organizacije Rinascere koja podržava projekat Arca di pace u saradnji sa Planinskom zajednicom reke Anijene i Okruga Rim. U okviru istog projekta bavi se konkretnim solidarnim aktivnostima s Okrugom Havana, Republika Kuba.

Objavila je desetak knjiga, od kojih tri koje se bave srpskim pitanjem: “Izgubljeno Kosovo?”, “Kosovo i Metohija, nemogući povratak” i “Vučje srce”. U februaru 2008. sa režiserom Aleksandrom Antonarolijem snimila je na Kosovu i Metohiji kratkometražni film “Katastrofa” u trajanju od 24 minuta.

U junu 1999. prešla je u pravoslavlje u Ruskoj crkvi u Rimu.

Danica Grujičić

Nuklearni rat

Danica Grujičić, ministarka zdravlja Srbije, povodom 24. godišnjice od agresije NATO-a, izjavila je da je tada protiv SRJ vođen nuklearni i hemijski rat, a da svi koji to negiraju “ne razumeju šta je kancerogeneza”.

“Radijacija postoji u tom trenutku kada dođe do eksplozije, posle toga stvar rade nanočestice. Znači, ulaze vam u pluća, u digestivni trakt, ulaze u bubrege i onda možete svakog trenutka očekivati da ta jedna alfa čestica, koja je 50 puta kancerogenija, izađe iz jednog atoma osiromašenog uranijuma koji je u vašem telu i od normalne napravi malignu ćeliju”, objasnila je ministarka.

Ona je navela da je sedam godina posle bombardovanja uočen najpre porast obolelih od leukemije, limfoma, kao i da su to takozvani sistemski maligniteti.

“Solidni tumori su se u povećanom broju pojavili posle 10, 15 godina, a ne samo u povećanom broju nego su i agresivniji. Ako ste ranije na primer na mozgu imali tumor koji je lokalizovan u čeonom režnju, potiljačnom režnju ili slepoočnom režnju – sada imate od čeonog do slepoočnog i sve više i više takvih. Bukvalno su tumori postali bolesti mozga”, istakla je ministarka zdravlja.