Tanjug
Vojska Republike Srpske

Zapadni Balkan je već neko vreme u centru pažnje Zapada, čiji zvaničnici “oblandu” očuvanja mira i bezbednosti sve češće filuju ozbiljnim pretnjama i pritiscima, prvenstveno u odnosu na Republiku Srpsku.

Poslednji u nizu zapadnih zvaničnika koji se oglasio tim povodom je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je ozbiljno upozorio da će ova vojna alijansa na sve načine sprečiti da se razgrade Oružane snage BiH.

Ovaj NATO funkcioner je iz Rige, gde je održan sastanak šefova diplomatije zemalja članica NATO, politiku rukovodstva Republike Srpske okarakterisao kao izvor zapaljive retorike u BiH, istakavši da podriva Dejtonski sporazum i napore u izgradnji stabilne multietničke BiH. Ta politika je, prema rečima Stoltenberga, razlog velike zabrinutosti zapadnih sila, jer može doći do sukoba.

Klasična politička manipulacija, komentariše poruku Stoltenberga za “Vesti” Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Reč je, kaže naš sagovornik, o lošem pristupu međunarodne politike prema Republici Srpskoj, odnosno o projektu kompromitacije i kriminalizacije politike Srpske.

– Niko u Republici Srpskoj ne traži destrukciju i njen izlazak iz BiH, već da se stane na put smanjivanju njenih nadležnosti, derogiranju entiteta i uništenju. Međutim, na Zapadu očito žele da proglase antiustavnim političko vraćanje nadležnosti Srpskoj – objasnio je Vuković koji smatra da do ovako nečega ne bi došlo da su srpski političari posle Dejtona stali odlučnije u odbranu postignutog sporazuma umesto što su pristajali na podređenost.

Ključ problema Vuković vidi u instaliranju stranog faktora u sistem BiH. Bilo bi dobro, napominje ovaj sociolog i analitičar, da međunarodni faktor sedne za isti sto sa potpisnicima sporazuma iz Dejtona, razmotri situaciju i dogovori se. Kao izlaz on navodi tri opcije.

– Ili da se tri naroda da se dogovore o poštovanju Dejtonskog sporazuma ili da se BiH promeni u strukturi unutrašnje organizacije ili da se raspadne – zaključio je Drago Vuković.

Stoltenberg je rekao da region zapadnog Balkana ima veliki značaj za NATO, istakavši da je primetan zabrinjavajući razvoj situacije.

– Slušamo opasnu retoriku u BiH, vidimo napetost između Beograda i Prištine, reforme se usporavaju, strani igrači povećavaju intenzitet štetnog delovanja u ovom regionu – kazao je generalni sekretar NATO i najavio i dalju podršku i izgradnju kapaciteta za primenu reformi.

Među multietničkim institucijama su i Oružane snage, a Stoltenberg ih karakteriše kao uspešnu priču NATO pošto je taj savez pomogao da se izgrade i obuče.

Povodom situacije u BiH se oglasio i državni sekretar SAD Entoni Blinken. On je upozorio političke vođe u BiH da odustanu od balansiranja na ivici rata i da izgrade konsenzus kako bi time osigurali budućnost svim građanima u BiH.

– SAD ostaju čvrsto opredeljene za suverenitet i teritorijalni integritet – rekao je Blinken.

Milanović ukazao na prevaru

Drago Vuković smatra da ne može visoki predstavnik da teroriše jedan narod u BiH, odnosno srpski narod. Svoju ocenu da je delovanje OHR antidejtonska kategorija, ovaj sociolog i analitičar je potkrepio poslednjom izjavom hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je, između ostalog, rekao da su ovlašćenja visokog predstavnika prevara, da izlaze iz okvira Dejtona i da je reč o kolonijalnoj upravi.

Dosledni Dejtonu

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je tokom sastanka u Banjaluci sa državnim sekretarom Španije za EU Huanom Gonzales – Barba Perom izrazila punu opredeljenost institucija Srpske ka dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti.

– Od doslednog poštovanja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH zavise brojni reformski procesi i puna funkcionalnost zajedničkih institucija u BiH – smatra Cvijanović.