Tanjug

Višem sudu u Beogradu advokat Srđan Aleksić podneo je prvu privatnu tužbu protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. i apelovao da se osim građana Srbije prijave i stanovnici Republike Srpske i BiH, oboleli od kancera, i da na isti način zaštite svoja prava. Aleksić je najavio još četiri tužbe i naveo da je ova koju je podneo potkrepljena sa 70 italijanskih presuda koje su potvrdile vezu između bombi i karcinoma.

– Tužbu je podneo oficir Vojske Srbije oboleo od teškog oblika kancera, koji je boravio u oblasti Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, svakodnevno gađanoj municijom sa osiromašenim uranijumom. On je imao tri teške operacije, a lek koji mora da kupuje košta 4.000 evra – priča Aleksić za “Vesti” i dodaje da će oficiri, policajci i rezervisti podneti tužbe u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju.

– To će biti pojedinačne tužbe obolelih koji su bili na Kosovu i Metohiji, a protiv NATO kao organizacije sa svojstvom pravnog lica, pa tako i pravom i obavezama zbog agresije, u kojoj je vojni savez učestvovao kao organizacija i dužni su da nadoknade štetu. Reč je o specifičnim vrstama kancera mekih tkiva, grla, pluća, mozga, kostiju i leukemiji, što je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija, a imamo i mišljenja medicinskih veštaka i nalaz veštaka za eksploziv, jer je vojska vršila merenja u gađanim područjima – kazao je ovaj advokat.

On je istakao da je od ogromnog značaja materijal korišćen u Italiji i činjenica da je u advokatskom timu čovek od ogromnog iskustva, italijanski kolega Anđelo Fjore Tartalja, koji je zastupao tamošnje vojnike. Tartalja je, kaže, član Advokatske komore Niša.

Italijanski sudovi su doneli već 181 presudu u korist preminulih i teško obolelih vojnika od kancera protiv NATO. Oni su na KiM bili izloženi osiromašenom uranijumu, a Tartalja je radio dve decenije na njima i od 500 podnetih tužbi, 300 je u završnoj fazi. Aleksić naglašava da će posle pet tužbi vojnika i policajaca u drugoj polovini godine uslediti tužbe civila koji žive ili su živeli na KiM.

– Mi smo spremni i na to da se ne ide na sud, već možemo da završimo sve putem medijacije – objasnio je on.

Aleksić je pozvao stanovništvo u Srpskoj i BiH da učini isto, jer kako kaže, prve tužbe italijanskih vojnika su se odnosile upravo na njihov boravak na tom području.

– Građani Srpske i BiH su bili u istom položaju kao i italijanski vojnici koji su tu boravili, a svi oboleli imaju ista prava, pa bi advokati trebalo da podnesu tužbe i zaštite pravo na život svojih građana – poručio je Aleksić i istakao da je spreman da pomogne svakom kolegi iz BiH i RS i da ustupi sudsku praksu, kako bi pokušali da ostvare prava svojih građana.

Na sud i zbog hemijske industrije

– Planiramo da podnesemo tužbe i zbog gađanja tzv. hazard objekata u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Boru, gde je komisija Programa zaštite životne sredine UN istraživala 2000. godine i utvrdila da je živeti u tim mestima opasno po zdravlje – priča advokat, ukazujući da su to objekti hemijske i petrohemijske industrije koji po međunarodnom ratnom pravu ne smeju da budu bombardovani.