M. Karović
Svet na raskrsnici: Mišel Čosudovski

Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista i naučnika, dobitnik Ordena Zlatne medalje Srbije, kanadski profesor Mišel Čosudovski predstavio je svoju novu knjigu “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju” u srpskoj prestonici. Čosudovski je na promociji poručio da je agresija na SRJ 1999. godine bila “početak militarizacije Evrope” i širenja NATO na Istok.

– U svetu koji je danas na raskrsnici najveće krize u istoriji koja će imati veoma ozbiljne posledice, važno je naglasiti da je rat protiv Jugoslavije bio generalna proba za sve ostale sukobe. Mnogi istaknuti naučnici su taj rat nazvali “pravednim ratom”, a zapravo u njemu nije bilo ničeg pravednog, već suprotno. Moja istraživanja su to nedvosmisleno pokazala, kao što sam dokazao da je rat u Jugoslaviji počeo mnogo ranije. Početkom osamdesetih godina je skovan ekonomsko-vojni plan u kome su ključne uloge odigrali MMF i Svetska banka kako bi rasparčali jednu suverenu državu i uspešnu ekonomiju – istakao je dr Čosudovski i naglasio da su SAD i NATO 1999. godine tvrdili da akciju započinju iz “humanitarnih razloga”, a zapravo su sve radili suprotno.

– Targetirana je civilna infrastruktura: škole, bolnice, stambene oblasti. To je decidno dokazano, kao što je nedvosmisleno ta agresija imala kriminalna obeležja. Godinu dana posle imao sam priliku da posetim Dečju bolnicu u Beogradu. I ona je bila označena kao jedan od strateških ciljeva napada, jer ma koliko su SAD i NATO tvrdile da su ovu operaciju započele da bi spasle živote, kada bombardujete energetska postrojenja koja snabdevaju strujom bolnice u kojima su deca u inkubatorima, tada to nema veze sa spasavanjem života – naveo je profesor.

Kriminalni čin: U Jugoslaviji gađani civilni ciljevi

General Branko Krga, nekadašnji načelnik Generalštaba VJ, koji je tokom 1999. godine bio na čelu Vojnoobaveštajne službe istakao je da je akcija NATO imala sve odlike agresije.

– Deo naših i stranih autora za taj rat navode različite razloge, od reafirmacije značaja NATO povodom 50. godišnjice formiranja, interesa SAD da se očuva status geopolitičkog hegemona, do kontrole komunikacijskih i energetskih tokova sa Bliskog istoka i iz Rusije prema Evropi i neutralisanje ruskog uticaja – objašnjava general.

Prema njegovim rečima, Čosudovski je nedvosmisleno dokazao da je rat protiv Jugoslavije bio samo “generalna proba” za sve kasnije sukobe.

– Za ratove u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, Jemenu i Venecueli, a mogli bismo dodati da verovatno ne bi bilo ni sadašnjeg tragičnog oružanog sukoba u Ukrajini da je svet principijelno reagovao na agresiju NATO protiv Jugoslavije, kao i na nastavak pritisaka protiv Srbije, koji su vidljivi i ovih dana – naglasio je Krga.

General Luka Kastratović, predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije podseća da je SAD aktivno učestvovala u obučavanju pripadnika OVK, ali i da je kanadski profesor podsetio svetsku javnost da su teroristi OVK bili uključeni i u ubijanje Srba u Hrvatskoj tokom akcije “Oluja” 1995. godine.

– Igradnja vojne baze Bondstil na Kosovu, planirana je mnogo pre agresije na Jugoslaviju 1999, kao što su mnogo pre raspada SFRJ aktivno učestvovali u raspirivanju secesionističkih tendencija i etničkih podela i proizvodnji ekonomske i političke pustoši – zaključio je general Kastratović.

Promocija knjige “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju”

Kosovo je pitanje za UN

Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih istakao je da su NATO i SAD odgovorni za vraćanje rata na tlo Evrope.

– Pitanje Kosmeta nikad niko nije izmestio iz nadležnosti SB UN, niti predao bilo kome ovlašćenja za njegovo rešavanje. Generalna skupština UN je svojom savetodavnom rezolucijom samo konstatovala interes EU da “olakšava dijalog strana” i ništa više od toga. Ovo pitanje ostaje u isključivoj nadležnosti SB UN. Zato treba osuditi i odlučno odbiti sve pokušaje pritiska i ultimatuma da Srbima prizna ilegalno otcepljenje Kosmeta, ali i da uvede sankcije Rusiji jer bi to značilo gubitak KiM i kraj neutralnosti Srbije – naglasio je Jovanović.

Šljivovica

Profesor Čosudovski se našalio da mu je Živadin Jovanović poklonio “oružje za masovno uništenje”.

– Poklonio mi je litar vaše šljivovice. Naravno, šalim se, to je veoma kvalitetno piće koje je u istoriji vašeg naroda istovremeno i izraz prijateljstva, ali i iskrene dobrodošlice.

Dobrodošlica: Živadin Jovanović i Mišel Čosudovski