Tanjug
Foto: Ilustracija

Drama sa srećnim krajem 13-godišnje devojčice Tamare Blažić, Nišlijke koja je bez znanja roditelja putovala za Beograd radi polaganja prijemnog ispita u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, otkrila je da postoje i deca koja od kuće ne beže “zbog dečka” ili “loših ocena”, već želje za znanjem.

Građani Srbije komentarišu po društvenim mrežama da je lepo što bi Tamara da postane matematičarka, a ne starleta, što je ambicija nekih devojčica opterećenih sadržajima rijalitija i tabloida. Ali, preteže mišljenje da to nikako nije smela da radi bez roditeljskog znanja i ugrožavanja svoje bezbednosti.

Međutim, Tamarina želja da postane đak Matematičke gimnazije, bila je jača od svakog straha kada se iskrala iz kuće sa đačkom knjižicom i uputila na put od 230 kilometara od Niša ka Beogradu radi polaganja prijemnog. Pronađena je narednog dana oko pola četiri ujutru u Ugrinovcima blizu Beograda, u autobusu na gradskoj liniji 603. Mada je saopštenje policije šturo, saznajemo da je bila u gradskom prevozu, jer nije imala gde da spava. Vraćena je kući, dobro je, a iako neki mediji objavljuju da su roditelji bili protiv njenog odlaska u Beograd, Marijan Blažić, otac devojčice kaže za “Vesti” da je reč o nesporazumu.

Nesporazum

– Jednostavno se nismo razumeli i ona je mislila da nećemo dozvoliti da polaže prijemni. Ona je perfektan đak. Ne znamo da li je prošla na prijemnom za Matematičku gimnaziju i to nam sada nije toliko bitno. Znate već koliki smo stres doživeli zbog njenog nestanka – objašnjava Marijan, a tetka devojčice podseća da Matematička gimnazija u Beogradu omogućava nadarenoj deci da se upišu ako polože prijemni, bez obzira na to što nisu završili osmi razred.

Devojčica je polagala prijemni, potvrdila je za “Vesti”, direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić i objasnila da je Tamara odmah bila primećena, jer je zakasnila nekoliko minuta. Došla je kaže, zadihana u zgradu, sa objašnjenjem da se nisu snašli u Beogradu, ali nije obavestila nikoga da je došla bez roditelja.

Prijemni kao avantura

Omogućeno joj je polaganje, a prema rečima direktorke, ona nije otišla kući već je čekala preliminarnu listu, što nije neuobičajeno. Roditelji devojčice se nisu pojavili, pa su je zaposleni pitali da li je došla sa roditeljima, a ona je odgovorila da je došla sama.

– Bila je uznemirena kao i ostala deca koja čekaju rezultate. Saradnica ju je ispratila misleći da je otišla u Niš – priča za “Vesti” direktorka.

Ona dodaje da su kasnije alarmirani da je nestanak devojčice prijavljen, pa su proverili fotografiju i podatke.

– Mi smo svi bili veoma uznemireni, to je prirodno. Nadam se da je ona to traumatično iskustvo nekako uspela da prevaziđe i da neće nositi posledice. Želimo joj sve najbolje. I da voli matematiku, ali da nikad ne ide bez nadzora svojih roditelja – poručila je direktorka.

Hitna provera

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić pojašnjava da su u školi izvršili proveru originalnih podataka i smatrala je kao najlogičnije da zove policiju u Nišu.

– Oni su shvatili da ih zovem iz ozbiljnog razloga – rekla je direktorka dodajući da je probala da im pomogne da rekonstruišu kako je Tamara provela taj dan.

Hrabrost će nas nagraditi

Potez devojčice je, kako kaže za “Vesti” psiholog Ivana Paunović, hrabar, ali i rizičan, jer uključuje drskost i procenu rizika.

– Ne treba zbog svojih želja u nešto srljati, ali ih ni negirati. Odnosno, nije dobro nemarno ponašanje radi ispunjenja cilja, ali ni povlačenje i odustajanje zbog roditelja – ukazuje ona.

Prema njenim rečima, treba ići ka onome čemu težimo, ali ne po svaku cenu, jer neustrašivost može nositi posledice.

– Važno je da se bude pametan. Hrabrost svakako uključuje i procenu rizika i nije samo srljanje bez promišljanja. Ne zaboravimo, hrabrost će nas uvek nagraditi bez obzira na konkretan ishod. Evo i zašto. Hrabar čovek vrednuje svoje emocije, misli i ponašanja. Iz toga proizilazi samopotvrđivanje. Da znamo ko smo i da se prihvatimo takvi. Ovakav stav prema sebi vodi nas ka nama, ka iskrenosti, ka radosti. Ka kreativnosti, ka “razmišljanju izvan okvira” i autentičnosti. Vidimo da je malo drskosti potrebno za hrabrost i stoga ovu snagu treba podržati – kaže psiholog Ivana Paunović.

Jurnjava za novcem

Psiholog Ivana Paunović ukazuje da u današnjem svetu, gde god se okrenemo možemo videti ljude koji jure da uhvate još moći, novca, titula i kontrole. Odnosno jure da srede fasade svojih ličnosti.

– Inicijative ima puno koja je orijentisana na bildovanje spoljašnjosti i usmerena je na sliku u tuđim očima. Dok jurimo za dobrom slikom, često i bukvalno, malo ostaje za građenje ličnosti – kaže Ivana Paunović.

U zagrljaju roditelja

Tamarin nestanak izazvao je veliku uzbunu u Srbiji. Ljudi su razmenjivali podatke o devojčici ne bi li je neko uočio, raspitivali se, javljali… U akciju se preko društvenih mreža uključio i Igor Jurić, direktor fondacije “Tijana Jurić” iako je u izolaciji, pošto je oboleo od korona virusa. Kada je policija saopštila da je Tamara nađena svima je laknulo.

Njena tetka Aleksandra Pavlović potom je saopštila da se Tamara dobro oseća i da je kod kuće s roditeljima.

– Tamara je pronađena i konačno je u zagrljaju roditelja. Dobro je i ništa joj ne fali, svom srećom. Hvala vam na svemu! Zahvalite u naše ime svim ljudima velikog srca! Pozdrav i sve najbolje – poručila je Tamara Pavlović.