Tanjug

Pokušaji Albanaca da uzurpiraju srpske svetinje na Kosovu, krunisani atacima na zaštićenu zonu manastira Dečani, neće proći, tvrde srpski političari, ističući da baš zato Srbija formira specijalni tim za zaštitu naših hramova i celokupne duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

– Naše je da alarmiramo javnost i govorimo o tome u međunarodnim, a ne samo u domaćim okvirima – istakao je generalni sekretar predsednika Srbije Selaković. On je podsetio i da je predsednik Vučić prilikom posete Vatikanu papi Franji poklonio monografiju o Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Novom Brdu u trenutku kada se otvorilo pitanje identiteta te crkve.

– Mi smo izašli sa unapred pripremljenom ozbiljnom naučnom ekspertizom. Radićemo takve stvari i ubuduće, jer treba alarmirati stručnu i političku javnost tamo gde su spomenici srpske kulturne baštine ugroženi. Ako šef države jednu temu postavi tako visoko i da joj veliki značaj, onda je to imperativ za rad svih državnih organa – ukazao je Selaković, naglasivši da je posle najave predsednika Vučića stvoreno veliko interesovanje javnosti za specijalni tim, njegov sastav i zadatke.

Prema njegovim rečima, zadatak tima biće rad na zaštiti kulturne, istorijske i duhovne baštine, odnosno svega onoga što narod zove svetinjama, i to tamo gde su one ugrožene fizički, pravno, po pitanju identiteta, originalnosti, nastanka i porekla.

– Vlada će tim formirati u saradnji sa SPC, uz blagoslov partijarha i Sinoda – istakao je generalni sekretar predsednika Srbije.

Da Srbija neće dati svoje svetinje uverava i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Za njega nema nikakve sumnje da su poslednje teorije iz Prištine o Dečanima i pravima Albanaca na manastir još jedan pokušaj otimanja srpskog nasleđa.

– Bolje bi bilo da objasne zašto ne štite srpsko versko i kulturno nasleđe, nego ga prisvajaju. Ko je u prisustvu međunarodnih snaga uništio ili oštetio više od 200 crkava, manastira i drugih verskih objekata i ko je pokrao više od 10.000 ikona? Naše ne damo, tuđe ne diramo! – kategoričan je Dačić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zna šta žulja Prištinu.

– Onaj ko nema svoju kulturu, mora da otme tuđu. Zato se Priština trudi da uđe u Unesko i čini sve kako bi baština SPC i srpskog naroda postala nasleđe Kosova i Kosovara. I zato ćemo mi tvrdoglavo braniti svoju kulturu i trajanje – poručuje Vulin.

Mašine stale, problemi nisu

Iguman Visokih Dečana rekao je da bratstvo posle odluke o zabrani asfaltiranja puta Dečani-Plav u zoni zaštite nije primetilo da se mehanizacija pomera i prolazi pored manastira iako pojedini mediji pišu da su radovi nastavljeni i da se predsednik dečanske opštine Baškim Ramosaj neće pomiriti sa vetom na gradnju magistrale. Ramosaj, istina, i dalje poručuje da neće odustati, optužujući Janjića i monahe da su uzurpirali 24 hektara zemljišta iako je i kosovski ustavni sud presudio da ta imovina pripada manastiru.