Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosmetu nakon nove eskalacije napetosti u južnoj srpskoj pokrajini, pošto su specijalci ROSU, u razmaku od svega nekoliko časova, uhapsili još trojicu Srba kojima se na teret stavljaju navodni ratni zločini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući poslednja dešavanja kazao da “situacija na KiM polako, ali sigurno izmiče kontroli”. Zbog toga je već razgovarao sa ministrom odbrane, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i ministrom policije i, kako je rekao, u narednih sedam dana biće održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čišćenja srpskog naroda sa KiM – rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije je rekao da ne zna šta će sve biti.

– Ali znam da kad vas dovedu dotle da više nemate izbora, stave u ćošak iz kojeg nemate kud, morate da se branite svom svojom snagom – rekao je Vučić i poručio da će Srbija zatražiti hitnu sednicu SB UN.

KiM je, kako je istakao, deo Srbije i “toga se nećemo odreći”.

Vladislav Jovanović

Borba Zapada za prevlast

Vladislav Jovanović, dugogodišnji šef jugoslovenske diplomatije kaže za “Vesti” da nove tenzije na KiM nisu slučajne, ali i da će Zapad na svaki način pokušati da spreči održavanje posebne sednice SB o tzv. Kosovu.

– Povećanje “temperature” na KiM zaista ima veze i sa Generalnom skupštinom, ali i geopolitičkim takmičenjem Zapada i novih centara moći za prevlast. Zato je Zapadu važno da što pre “smiri” Srbiju, da prostor Balkana “prevede na svoju stranu”, a Kurtijeva uloga u tom planu je da toliko isprovocira Srbiju da ona preduzme korake koji bi izrodili direktnom sukobu sa NATO – ocenio je on i dodao da ni SAD i Zapad ne žele rat sa Srbima, već Srbiju na kolenima, t.j. da kapitulira bez rata.

Jovanović kaže da nema dilemu da će Zapad na svaki način pokušati da spreči održavanje sednice SB o KiM, pa i osporavanjem legitimiteta Rezolucije 1244.

– Verujem da u tome neće uspeti, jer je situacija dramatična. Mir i bezbednost su direktno ugroženi postupcima Kurtija i njegovih pomagača – zaključio je Jovanović.

Skupa greška

Vladislav Jovanović kaže da je veoma važno što će Srbija tražiti posebnu sednicu SB o KiM.
– Greškom ranijih vlasti, nadležnost za rešavanje pitanja KiM je sa SB prešla na EU. To je bila ključna greška i posledice svi danas ispaštamo – kaže on.

Univerzalno priznanje

Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović je u govoru na GS UN pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na “univerzalno priznanje Kosova” kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Vladislav Jovanović kaže da nas ništa što dolazi iz Hrvatske ne može iznenaditi, jer su se prema Srbiji i Srbima postavili antagonistički i to za njih više nije politički, već je postao trajni filozofski stav. Dodaje i da se plaši da u dogledno vreme Srbija neće moći da računa na normalan odnos sa Hrvatskom.