MN Press
Šansa u nastavku: Andrej Ilić igrao je u drugom poluvremenu

Nije lako kad se gubi. Nije svejedno kad, uprkos naporima, ne ide. Mlada reprezentacija Srbije, momci do 21 godine, poraženi su u četvrtom susretu kvalifikacija za šampionat Evrope, na stadionu Partizana, od Francuske 3:0 (2:0). Najteže je, sigurno, fudbalerima, ali i selektoru Zvonku Živkoviću.

– Znamo kakav je kvalitet Francuske. Mogao bih o tome da pričam danima. Treba biti objektivan. Nije stvar u tome što je protivnik bolji, već njegovi fudbaleri igraju standardno u “ligi petice”, ima široku bazu, dobre škole… Francuska nije slučajno tu gde jeste, pre svega mislim na A tim, ali u najvećem broju, iz mlade selekcije dolaze seniorski reprezentativci. Oni fantastično rade još od ’70-ih godina. Mi smo pokušali, dali maksimum u ovom trenutku, ali rezultat je, nažalost, loš po nas. Ipak, pobeda Francuza je apsolutno zaslužena – priča Živković za “Vesti”.

Iako je Srbija u Grupi H na četvrtom mestu, sa samo pobedom u četiri susreta, jednim remijem i dva poraza, matematički, postoji mogućnost za odlazak na prvenstvo Evrope.

– Šanse postoje, naravno. Imamo utakmice sa selekcijama koje su slične našem kvalitetu. Malo odskače Ukrajina, ali poznato je da je njena reprezentacija do 20 godina pre godinu i po dana bila prvak sveta. Veliki broj igrača je u ovom timu. Na sve načine pokušavamo da ostvarimo neki povoljan rezultat. Pretpostavljam da će jedna od bitnih utakmica za nas biti ona u Ukrajini. Ako bismo tamo pobedili, uključili bismo se u borbu za drugo mesto u grupi, koje vodi u baraž. Francuska je, svakako, ubedljivo najbolja ekipa u grupi. Nemoguće je porediti nju sa bilo kojim drugim rivalom.

Nije lako, posle svega, motivisati igrače…

– Ono što je sigurno, ne odustajemo! Od momaka uvek tražim maksimum, da trče, da se bore, da sutra ni oni sebi, nemaju šta da zamere, a ni ja njima – jasan je Zvonko Živković.

“Orlići” naredni meč kvalifikacija za prvenstvo Evrope igraju 12. novembra, protiv Farskih ostrva u Beogradu, posle čega 16. gostuju u Ukrajini.

Zvonko Živković

GRUPA H

Rezultati četvrtog kola: Srbija – Francuska 0:3, Ukrajina – Farska ostrva 1:0, Jermenija – Severna Makedonija 1:2.

1. Francuska 4 3 1 0 12:1 10

2. Ukrajina 4 3 0 1 4:6 9

3. S. Makedonija 4 1 2 1 3:5 5

4. Farska ostrva 5 1 2 2 4:5 5

5. Srbija 4 1 1 2 4:5 4

6. Jermenija 5 1 0 4 5:10 3

Peto kolo: Severna Makedonija – Ukrajina, Francuska – Jermenija (11. novembar), Srbija – Farska ostrva (12. novembar).

Imamo talente

Poimenično, izabranici Zvonka Živkovića zavređuju veliku pažnju, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Neki od njih već su potpisali ugovore sa evropskim velikanima.

– Iako je jednostvna, fudbal je i iscrpljujuća i kompleksna igra, kojoj je potrebno vreme. Teorija i praksa se mnogo razlikuju. Da biste teoriju pretočili u praktičan deo, vi morate da radite godinama. Lako je reći ovaj se zove “Pera Perić”, međutim, kada izvršimo pravu analizu, vidimo jasnu situaciju. Mi imamo talente, ali to ne znači da smo bolji od Francuske, Engleske, ili Brazila. Moramo da budemo realniji u ocenama.

Filip nije ništa kriv

Mnoge je zbunila izmena Filipa Stuparevića u 43. minutu. Na sreću, nije reč o povredi…

– Ne, nije bio povređen. Filip je neko ko je igrao i u prošlim kvalifikacijama. Kad smo već dotakli tu temu, on je vrlo talentovan momak, koji je potpisao ugovor sa engleskim premijerligašem. I šta se dešava? Nije igrao! Jedan je od talentovanijih dečaka, ali napravio je dugu pauzu, počeo je da igra ove sezone, ima kontinuitet u Metalcu. Dobio je šansu u Jerevanu, odigrao 35 minuta vrlo dobro i zavredio priliku da počne protiv Francuske. Kada ne igrate duži period, nemate stabilnost u formi, ali sa druge strane, on ima veće iskustvo u odnosu na neke druge igrače, koji su tu.

Ništa nije slučajno…

– Sve je to kompleksno. Izašao je zato što, prosto, nije dobro odigrao to poluvreme, verovatno nije mogao, nije ispratio taktičke zamisli koje smo dogovorili. Kada ne igrate dugo, postoje oscilacije u formi. Da se razumemo, dečko ništa nije kriv. Dao je maksimum u datom trenutku, nije mogao, pa smo pokušali sa drugim rešenjem – objašnjava Živković.

SRBIJA – FRANCUSKA 0:3 (0:2)

SRBIJA: Gordić, Bjeković, Kamenović, Marković, Šehović (62. Daničić), Topić, Milosavljević (90+3 Đerlek), Terzić, Stuparević, Tedić, Gavrić (62. Ilić). Selektor Zvonko Živković.

FRANCUSKA: Mesijer, Kalulu, Saliba, Badiašile, Trife (79. Gusto), Adli (70. Antiste), Tiram (63. Kotard), Kanjere, Guiri (70. Ali Čo), Kalimuendo, Diop (63. Čerki). Selektor: Silvan Ripoli.

STRELCI: 0:1 Adli 29, 0:2 Guiri 42, 0:3 Čerki 87. STADION: Partizana. SUDIJA: Liforž (Belgija). GLEDALACA: 300.