M. Karović
Milovan Drecun

Srpska lista (SL) neće priznati nepostojeću državu Kosovo, kao što je ne priznaje ni ogromna većina čovečanstva, kaže za “Vesti” predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun. On je time odgovorio na političke poruke Pokreta Samoopredeljenje da SL koja je osvojila deset mandata u prištinskom parlamentu mora da dokaže kako priznaje Kosovo i radi u njegovom interesu ako hoće u vlast.

Poruka Besnika Besljimija, potpredsednika Pokreta Samoopredeljenje čiji će lider Aljbin Kurti verovatno preuzeti funkciju tzv. kosovskog premijera, glasi da “može postojati vlada i bez Srpske liste”.

Milovan Drecun smatra da su stvari jasne i da je SL ta koja je dala doprinos stabilizaciji na Kosmetu, što je učvrstila na izborima. Uz to, kako je naveo, obezbedila je mir.

– Očito je da Srpska lista nema partnera među Albancima, ali je sigurno da ni ucene ne mogu da je nateraju da radi suprotno interesima svoje države Srbije – kazao je Drecun.

On je istakao da su kosovski Albanci u velikoj zabludi ako misle da je to što bi hteli da urade legitimno.

– Takva njihova namera, u slučaju da je realizuju, bila bi jednostrani potez kojim bi se ugrozio opstanak srpskog naroda – kazao je Drecun.

Inače, u novom sazivu parlamenta u Prištini su četiri poslanika protiv kojih su podignute optužnice i pored kritika nevladinog sektora da se time podriva kredibilitet skupštine. To su dosadašnji ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, pa Škumbin Demaljiaj, okrivljen za “naduvavanje liste veterana” i pretnju bivšem specijalnom tužiocu Eljezu Bljakaju, a Migrim Ljuštaku za pomaganje ocu da pobegne iz bolnice dok mu se sudilo za ratne zločine. Tamošnji mediji su naveli i poslanika SL Ivana Todosijevića koji je “Albance nazvao teroristima, a Račak masakrom”, dok je bio ministar lokalne samouprave.

Gana obrisala Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obelodanio je da je Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova.

– Gana je najveća zemlja koja je to učinila. Ima 30 miliona stanovnika i tri puta je veća od Srbije. Gana je bila tradicionalni prijatelj Jugoslavije – rekao je Dačić i dodao da su razgovori sa Ganom trajali dugo na svim nivoima, u šta su bili uključeni predsednik Srbije, predsednica parlamenta i on.

Dačić je najavio da će do kraja godine biti još povlačenja priznanja, pošto je Gana uticajna zemlja, a s njenim predsednikom Nana Dankvo Ada Akufo-Adom sreo se u maju ove godine.

Zahvalnost precima

U četiri opštine na severu Kosova, na Dan primirja su osvanuli bilbordi i plakati sa kojih je upućena zahvalnost za 1.300.000 Srba koji su poginuli za slobodu u Prvom svetskom ratu. Uz ljubičasti cvet Natalijine ramonde ispisano je “1.300.000 imena u jednom, večna slava i hvala”.