pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predlog zakona o nestalim bebama konačno je stigao u Skupštinu Srbije. Ako je tamo dobrodošao, sigurno nije u najvećim roditeljskim udruženjima, koji tvrde da se njime nudi novac u zamenu za decu koja su im ukradena.

Zato traže povlačenje tog teksta zakona, a predsednik Upravnog odbora Udruženja Za istinu i pravdu Radiša Pavlović ima i rešenje. Umesto zakona zalaže se za formiranje posebnog tužilaštva samo za bebe kako bi se saznala puna istina, zbog čega od države traži podršku za taj predlog.

– Drugačije ne može, jer roditelji u istrazi puno poverenje imaju samo u vrh države i policiju. Nikako ne treba da se ide u pravosuđe, koje se u mnogo slučajeva pokazalo kao korumpirano. Dok se ne istraži svaki slučaj, plan je da roditelji i policija kojoj naloge daje tužilac prikupe činjenice vezane za sumnju u otmicu beba – rekao je Pavlović uoči sastanka sa roditeljima nestalih beba iz više gradova Srbije.

U izjavi za “Vesti” kao primer opstrukcije roditelja koji tragaju za nestalom decom navelo je Više tužilaštvo u Kraljevu i zataškavanje istrage u aferi 13 beba nađenih u zamrzivaču.

Pavlović, koji je i član Vladine komisije za ispitivanje postupanja državnih organa, ističe i da roditelji traže živu decu, ali ima i onih koji znaju da su njihove bebe umrle i koriste priliku da se dočepaju novca.

– Nisu dobronamerni, ali im zakon odgovara, jer sudija može da proceni kome pripadaju šteta i nadoknada, a kome ne – objašnjava Pavlović.

O tekstu zakona će ipak 28. novembra predstavnici više roditeljskih udruženja govoriti pred skupštinskim Odborom za pravosuđe. Zanimljivo je da Beogradska grupa roditelja koja je veliki protivnik predloženog zakona, nije bila ni pozvana u parlament. Obratili su se, kako za “Vesti” kaže Mirjana Novokmet iz ovog udruženja, dopisima predsednici Skupštine Maji Gojković i Odboru za pravosuđe.

– Oni su odmah reagovali i poziv nam je naknadno upućen, a pozvali su nas i telefonom s obrazloženjem da nema skrivenih namera, već je u pitanju aljkavost – objašanjava Mirjana Novokmet.

Povodom predloga poput Pavlovićevog koji bi mogli da zamene zakon, ona kaže da je mnogo udruženja nestalih beba zbog čega roditelji neretko lutaju. Smatra da je cilj tih udruženja isti, ali su, njihovi stavovi i metode različiti.

– Beogradska grupa svoje predloge i zamerke izneće na tom sastanku u parlamentu – navodi naša sagovornica, ne želeći da komentariše ideje potekle iz drugih udruženja.

Nezvanično se među roditeljskim udruženjima čuje da ima i novih “podobnih”, koji će biti za Predlog zakona, pa će se prilikom rasprave videti ko je ko. Odbor za pravosuđe poziv je uputio i udruženjima Nestale bebe Beograda, Udruženje nestalih beba Vojvodine i Roditelji nestalih beba Srbije.

Primeniti zakone

Radiša Pavlović kaže za “Vesti” da sada ima oko 1.500 prijavljenih slučajeva nestalih beba, a procene su da ima još oko 3.500 neprijavljenih i 200 slučajeva koji su u predistražnom postupku u osam gradova.

– Najviše prijava je u Kruševcu, gde ih imamo 81, a sledi Kragujevac sa 61 – rekao je Pavlović, dodajući da roditeljima da bi došli do istine o nestalim bebama ne treba Zakon o nestalim bebama, već primena postojećih.

Nepristojna ponuda

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov podsetila je da je u prethodnih pet godina više od 200 puta predlagala parlamentu da se u Krivični zakonik unese da krivično delo krađe beba ne zastareva.

– Poslanici vladajuće većine to su odbili svaki put i ponovo naneli nepravdu i bol roditeljima koji su preživeli najgore. Sada ih Predlogom zakona Vlada ponovo ponižava i tera da istinu o nestalom detetu zamene za 15.000 evra. Neka oni koji to predlažu prvo kažu za koliko para bi se odrekli svog deteta, pa neka onda tu nepristojnu ponudu iznesu drugima – poručila je Aleksandra Jerkov.