Noen.at printscreen
Pavelićev minđušar: Alen Ćorković

Slobodarska partija Austrije (FPOe), koja je u prošlosti često bila na meti kritičara zbog pojedinih članova koji su veličali nacizam, suočena je i s veličanjem ustaštva u svojim redovima.

Naime, mladi odbornik hrvatskog porekla Alen Ćorković (28) uzdrmao je austrijsku javnost fotografijama na kojima nosi minđuše s likom ustaškog poglavnika Ante Pavelića i majice s ustaškim motivima. Ćorković je odbornik u mestu Štokerau u Donjoj Austriji, a bio je i na listi kandidata za austrijski parlament na prošlim prevremenim parlamentarnim izborima. Međutim, u FPOe tvrde da Ćorković nema nikakve šanse da uđeu poslaničke klupe. Srbi u FPOe ukazali su još pre izvesnog vremena na problematične fotografije Ćorkovića na društvenim mrežama.

Poslanik u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović prosledio je fotografije stranačkim organima i najavio da će se partija u narednom periodu time sigurno baviti.

Međutim, šefica partijskog odbora u Štokerau Ida Ajgner brani svog odbornika.

– Simboli i zastava s kojima se slikao Ćorković do ove godine nisu bili zabranjeni u Austriji – rekla je Ajgnerova za “Vesti”, dodajući da nemo ni razloga za delovanje.
U prilog toj tvrdnji Ajgnerova je istakla da se i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović slikala sa istom zastavom.

Damnjanović, s druge strane, kategorično tvrdi da nacističkim i ustaškim simbolima, kao i veličanju takvih ideologija nije mesto u FPOe.

On veruje da će se stranački organi sigurno baviti ovim pitanjem. Da partija mora da reaguje uveren je i Ilija Tufegdžić, odbornik FPOe u 15. bečkom okrugu.

– Ako nešto nije bilo zabranjeno u tom trenutku u Austriji, a zna se za šta služe ti simboli, to nije razlog da to može da se toleriše – smatra Tufegdžić.
Naprotiv, ističe on, partija nipošto ne sme da pređe preko veličanja ustaških simbola, jer se dobro zna šta oni znače i koga veličaju.

Inače, ustaški simboli zvanično su u Austriji zabranjeni od ove godine, a ranijih godina su tolerisani na komemoraciji u Blajburgu.

Na ustaške slike Ćorkovića reagovala je i omladina Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), koja je zahtevala da to osude i slobodarci.
Obrisao slike

Ćorković, koji se sa porodicom iselio iz Hrvatske u austrijski grad Štokerau tokom građanskog rata u Jugoslaviji, nakon burne reakcije javnosti obrisao je sporne objave sa svog Fejsbuk profila, uz obrazloženje da je to uradio “da bi se izbegli nesporazumi”. Austrijskim medijima je rekao da je u mladosti podržavao “domovinske pokrete Hrvatske i da smatra da svojim objavama nije učinio ništa protivzakonito”.