Z. Vicelarević
Ponovo dobili poverenje: Članovi uprave i Nedeljka Đukić Borojević

Srpsko guslarsko društvo “Hajduk Veljko” održalo je na Krstovdan izbornu skupštinu u prostorijama hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu. Na skupštini su članovi glasali za Upravni i Nadzorni odbor, usvojen je i Statut društva, a primljeni su i novi članovi među kojima i Nedeljka Đukić Borojević.

Nedeljka je medicinska sestra u Frankfurtu, a rodom je iz Dervente. Pored poezije, koju piše u slobodno vreme, Nedeljka ili kako sama kaže Neda je zainteresovana i za gusle.

– Još pre nego što sam došla u Nemačku, često sam odlazila na guslarske večeri, a kasnije sam često vodila program na tim večerima. Pravu vezu s guslarskom tradicijom sam otkrila pre desetak godina kada sam počela da pišem pesme. Tada sam počela i da istražujem korene svojih predaka i iz Dervente sam došla do Crne Gore, do Lijeve Reke i do Lopata odakle su moji Đukići. Napravila sam rodoslov za prethodnih 200 godina i svuda su gusle pratile moje pretke – rekla nam je Neda.

Inače, na skupštini je dosadašnji Upravni odbor ponovo dobio poverenje članova. Mesto predsednika potvrđeno je Božidaru Mićanoviću, a takođe su potvđeni mandati , Boži Milanoviću, potpredsedniku i Milošu Pjanoviću, blagajniku. Izabran je još jedan potpredsednik – Nebojša Čtajak. Skupštinu je do reizbora vodio najstariji član društva Vojislav Jestrović, a zapisnik je bio zadužen Božo Milanović.

– Izabrali smo Nadzorni odbor na čijem se čelu sada nalazi otac Simon Turkić i članovi otac Slobodan Tijanić i Miloš Kuburović. Jednoglasno smo usvojili novi Statut društva što pokazuje da je naše društvo veoma složno – kaže za “Vesti” Božidar Mićanović, predsednik društva.

Novi članovi: Neda i braća Krulanović

Instrument predaka

Novi članovi uz Nedeljku su Rade Krulanović, Stefan Krulanović i Dejan Krulanović, braća od stričeva poreklom iz Nikšićke Župe.

– Bili smo u našoj crkvi na Krstovdan, pa smo saznali da postoji Srpsko guslarsko društvo. Došli smo na ovaj sastanak i odlučili da postanemo članovi. Vrlo smo zainteresovani za gusle jer je to instrument naših predaka. Prijatno smo iznenađeni da ovde postoje guslari, a mi želimo da nastavimo tradiciju – rekao nam je Rade Krulanović u svoje i u ime svoje braće.