Youtube/Draško Stanivuković
Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tvrdi da će učiniti sve da prestane bahaćenje moćnika, koji su u najvećem gradu Republike Srpske godinama radili šta su hteli, ne hajući ni za narod, niti za zakone.

To, kako je objasnio, potvrđuju i slučajevi nepoštovanja epidemioloških mera u restoranu ćerke Milorada Dodika, nelegalna zgrada Alternativne televizije i neosnovano izdavanje prostora u vlasništvu grada, čime je Banjalukana godišnjem nivou oštećena za 100.000 KM godišnje (50.000 evra).

– Neću dozvoliti da u ovom gradu bude nedodirljivih – poručuje Stanivuković.

On tvrdi da se lično uverio u to da restoran Agape, čija je vlasnica Gorica Dodik, radi u tržnom centru Delta planet, dok drugim ugostiteljskim objektima rad nije dozvoljen.

– Ja video, ja pozvao, ja naručio, ja naredio. Boli me nepravda – rekao je Stanivuković, ističućio da nije slutio da će neko reagovati na zakonito donetu odluku da se restoran zatvori zbog kršenje epidemioloških mera, što je nakon intervencije republičke inspekcije poništeno, pa je Dodikova ćerka, koja je na društvenim mrežama negodovala protiv te odluke i osporila njenu validnost, nastavila da radi, posle plaćanja kazne po prekršajnom nalogu nastavila da radi.

– Ovo je šamar svim ugostiteljima, muzičarima, fitnes trenerima, ali i svim građanima Banjaluke i cele Republike Srpske. Na isti način su tražili zaštitu i od nadležnog ministarstva povodom nelegalno izgrađenog objekta Kajak. Pokazaćemo da je Banjaluka snažnija od svakog pojedinca – poručio je Stanivuković, komentarišući epilog slučaja.

Novčanu kaznu zbog kršenja u propisa, u iznosu od 5.500 KM (2.750 evra), platila je i Alternativna televizija zato što njena zgrada nema upotrebnu dozvolu.

– Sećate se kada sam rekao: “Malo vam zgrada nije legalna?” Proverili smo, zgrada ATV-a nema upotrebnu dozvolu – rekao je Stanivuković, čiji je tim otkrio još jedno zaobilaženje zakona i propisa. Fudbalski klub Borac, Teniski klub Mladost, Bokserski klub Slavija, kao i Udruženje građana povratnika u Banjaluku bez osnova su izdavali prostore koje im je grad dao na korišćenje, pa je banjalučka kasa ostala kraća za najmanje 50.000 evra godišnje. Grad je te pare mogao da zaradi, ali nije, jer su pomenuti klubovi i udruženja gradske prostore davali u zakup restoranima, kafićima, frizerskim salonima i kladionicama. Pri tome, cene su bile znatno niže od zakupnina koje bi dobijao grad.

O budžetu u sredu

Gradski budžet pred odbornicima banjalučkog parlamenta naći će se u sredu, 14. aprila. Ovo je odlučio Kolegijum Skupštine Grada, a predsednik banjalučke skupštine Mladen Ilić, koji je prvobitno vanrednu sednicu najavljivao za vikend, rekao je da je zasedanje zakazano za narednu sedmicu. Draško Stanivuković je poručio da se nada da će grad naredne sedmice početi normalno da funkcioniše.