Z. Vicelarević
Interaktivno:Učenici sa piscima i nastavnicama

U subotu je na nacionalnom štandu Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu priređen susret učenika i nastavnika srpske dopunske škole iz Hesena sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja Srbije i piscima za decu iz Srbije.

Učenike i roditelje na srpskom štandu pozdravili su je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i Mladen Vesković, predstavnik Ministarstva kulture Srbije.

– Imali smo posebnu čast da na nacionalnom štandu predstavimo akciju Negujmo srpski jezik koju organizuje Ministarstvo kulture. To je jedna vrsta poziva na ispravno korišćenje srpskog jezika, gramatike i ćirilčnog pisma kao elementa našeg kultirnog identiteta, što je za decu u dvojezičnoj sredini dodatno važno. Naši pisci za decu, Violeta Jović i Dejan Aleksić su u interaktivnom programu uključili decu u zajedničku predstavu, pa su učenici bili i publika i glumci u predstavi – kaže za “Vesti” rekao nam je Mladen Vesković.

– Prvi put sam na sajmu knjiga i moj prvi utisak je da ima puno knjiga koje trebaju pročitati. Naš štand mi se sviđa i program koji smo videli je bio vrlo zanimljiv. Svi učesnici su bili interesantni – kaže nam Viktor Milošević (13).

Negova mama Marija bila je oduševljena i rekla:

– Oba pisca su bila fenomenalna. Deci je bilo zanimljivo iako im je bilo malo teže da razumeju ceo taj tok. Čim su tako pratili i bili mirni, znači da im je bilo je super. I za nas roditelje je prava stvar da se podsetimo naših školskih dana. Moglo je da bude i više dece i trebalo bi roditelji da se obrate pažnju kada su u pitanju ovakvi događaji i da to stave u prvi plan – kaže Marija koja je došla sa sinovima Viktorom i Aleksom (10), a poveli su i Viktorovog druga i komšiju Maksimilijana Posta (13) iz Hojzenštama.

Za Luku Lazikića (12), koji pohađa dopunsku školu na srpskom jeziku kod nastavnice Mirjane Antanasijević Čekerevac je bilo zanimljivo na našem štandu i kaže:

– Pesnik Dejan Aleksić je meni bio interesantan i vrlo ljubazan. Dao nam je neke zagonetke i pitalice sa greškama u tekstovima koje smo trebali da otkrijemo i to mi je bilo vrlo zanimljivo.

Deca su nakon programa dobila prikladan poklon od Ministarstva kulture i Privredne komore Srbije.

Svima bilo interesantno

Uz sina Luku je bila i mama Emina Lazikić Stefanović dodaje:

– Mene je obradovalo da su ove godine prvi put dopunske škole organizovale susret pisaca za decu iz Srbije sa našim mališanima. Program je bio prilagođen učenicima i videla sam da je svima bilo interesantno – kaže Emina.

Učionice sve punije

Biljana Bukinac, koordinator nastave na srpskom jeziku za Evropu, kaže da su u pripremi programa učestvovale nastavnice koje rade u dopunskoj nastavi i nastavnica koja radi u integrisanoj nastavi.

– Ovo je zajednički projekat s Ministarstvom kulture i za nas je bilo veliko zadovoljstvo i prilika da se učenici predstave i imaju mogućnost da na interaktivan način prikažu tekstove pisaca. Nastava na srpskom jeziku u pokrajni Hesen je organizovana i ove godine i to uz povećan broj đaka. Trenutno imamo oko 420 učenika sa tendecijom rasta i trudićemo se da i dalje radimo na povećanju broja dece koja pohađaju srpsku školu – navodi Biljana Bukinac.