Đ. Janković
DOŠAO POSLE PET GODINA: Gligorije Purtić, poznatiji kao Čiča Gliša

Mali Zvornik je 11. put bio domaćin Skobaljijade i Gurmanijade, manifestacije koja je drugu godinu uzastopno pokazala da je jača od korone. Pored reke Drine i ovoga puta su se okupili brojni ribolovci, njih skoro stotinu, kuvari i gurmani iz raznih mesta Srbije, ali i susedne BiH da se druže i uživaju. Došli su i brojni posetioci koji su šetali između postavljenih kotlića ljubopitljivo zagledali, uživalu u mirisu đakonija koje su pripremane.

Na Skobaljijadi se pojavilo 95 takmičara, koji su bili raspoređeni na ribolovačkoj stazi između HE Zvornik i Starog mosta, a na Gurmanijadi je varjače ukrstilo 15 ekipa da bi pokazale umeće u pripremanju riblje čorbe, gulaša na lovački način i vojničkog pasulja.

IMA TAJNU TRAVKU: Milan Cvijić iz Krupnja

Na crtu je posle pet godina pauze u kuvanju pasulja opet izašao Gligorije Purtić iz Brasine, poznatiji kao Čiča Gliša.

– Došao je Čiča Gliša i počinje nova priča. Spremam pasulj u zemljanom loncu, pod sačem je zbunjeni krompir, a biće i dve pogače. Sve što bude iznad petog mesta biće za mene, sa 73 godine, odličan rezultat. Najvažnije je da se narod ponovo druži i da nas je nebo pogledalo i dalo ovako divan dan – kaže dok nadgleda situaciju u kotliću.

ŠTAP DO ŠTAPA: Učestvovalo 95 ribolovaca

Nešto dalje iz ruku ne ispušta varjaču Milan Cvijić iz Krupnja, koji sprema lovački gulaš.

– Tu je srnetina, ima i malo prasetine, a najbitnija je jedna travka sa Mačkovog kamena koja daje poseban ukus. To nema niko osim mene. Bio sam pretprošle godine na jednom takmičenju gde sam među 283 kotlića pobedio tako da se i ovde nadam dobrom rezultatu. Ono što je sigurno jeste da će gulaš biti vrhunski – priča Milan ne skidajući pogled sa gulaša.

Brojni posmatrači među kotlićima

Dok su mereni ulovi i ocenjivana skuvana jela, za posetioce je nastupao folklor, mogli su pogledati razne rukotvorine, videti izložbu slika sa poslednje likovne kolonije, izložbu knjiga za decu i odrasle, a mališane je obradovao i jedan klovn.

– Drago nam je da smo uspeli ponovo da organizujemo ovu manifestaciju, a to smo mogli prevashodno zato jer su naši građani poštovali protivepidemijske mere i Malozvorničani su u Mačvanskom okrugu prvi po broju vakcinisanih. To je stvorilo uslove da se danas družimo pored naše Drine, a nadamo se da će situacija biti sve bolja i da ćemo krajem jula biti domaćini i tradicionalne manifestacije Drina je smisao života, čiji deo su poznata Somovijada i regata na Zvorničkom jezeru – kazao je predsednik opštine Zoran Jevtić.

Manifestacija je okupila ljude, korona je stavljena po strani i svi se nadaju da će do naredne Skobaljijade i Gurmanijade biti potpuno pobeđena i proterana iz naših života

Najuspešniji

Na kraju su proglašeni najuspešniji učesnici ovogodišnje manifestacije. Davor Janušić iz Zvornika (BiH) bio je prvi na Skobaljijadi, drugi je njegov zemljak Sejo Vehidić dok je treće mesto pripalo Milanu Dimitrijeviću iz Ljubovije. Na Gurmanijadi je najbolji pasulj spremio tim Kotlić grom iz Komirića, drugi je bio Čiča Gliša iz Brasine, a treći loznički Kurajberi. Žiri je odlučio da je najukusniju čorbu imao tim Drinski vajat Mišić iz Donje Borine, druga je Drinska štuka iz Loznice, a treća čorba Sidro iz Zvornika (BiH) dok je Podgorka iz Osečine imala najukusniji gulaš, drugi je Nezaborav iz Donje Trešnjice, a treći Prijevoj iz Čačka.

VAŽNO JE DRUŽENjE: Vladan (u sredini) sa kolegama

Supruga nadgleda

Lozničanin Vladan Jakovljević jedan je od trojice članova lozničke ekipe Kurajberi.

– Ključni igrač je moja supruga koja nadgleda i koriguje naše kulinarstvo. Idemo na ovakve skupove već nekoliko godina da bismo se družili sa drugim ljudima i sticali kulinarska iskustva. Nagrada? Ako je bude odlično, ako ne, znamo da smo dali sve od sebe i verujemo da će naredni put biti bolje – kaže on uz osmeh, dok kolege odobravaju.