Z. Mirković
Dobra saradnja: Gradonačelnica Bajer sa članovima "Mokranjca"

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča predstavio je, proteklog vikenda, srpsku kulturu i tradiciju, na Petom festivalu kulture u Švehatu, gradiću pokraj austrijske prestonice. Na ovoj gradskoj fešti “Mokranjac” je imao svoj štand na kome je Austrijancima predstavio naše kulinarske specijalitete i pića, a nastupom folklora približio im je i srpsku tradiciju.

U dvorcu Rotmile, gde je održan festival, nastupale su i poznate austrijske grupe raznih žanrova, a “Mokranjac” već petu godinu zaredom ima čast da predstavlja Srbiju.

Naš klub je u nedelju imao sat vremena da izvede program kojim se predstavio publici u Švehatu.

Prvi je nastupio mladi harmonikaš Mateja Radojčić, a potom su članovi folklorne sekcije “Ciganskim igrama” digli publiku na noge. Potom je pevačka grupa izvela splet pesmama iz Srbije.

Štand našeg kluba bio najposećeniji

– Kad je reč o našem štandu možemo bez lažne skromnosti da kažemo da je on sva tri dana bio najposećeniji, a specijaliteti s roštilja su bili najtraženiji – kaže Saša Kostić, koji je i ove godine kao i prethodnih neumorno radio kao majstor za roštilj.

Karin Bajer, gradonačelnica Švehata, prisustvovala je fešti od početka do kraja. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo saradnjom sa “Mokranjcem”, pohvalivši odličnu organizaciju i rad društva.

Prema njenim rečima, “Mokranjac” je postao sastavni deo ove tradicionalne manifestacije.

Fešta u Švehatu bila je izuzetno posećena, iako su svi morali da poštuju važeće epidemijske mere, a tako i pravilo posedovanja jednog od tri sertifikata.

Kostić (prvi sleva) i ove godio bio roštilj majstor

Timski rad

Kostić je prezadovoljan kompletnim nastupom svog društva na ovoj fešti.

– Moram da pohvalim čitav tim koji je na najbolji način predstavio Srbiju. Svima nam je drago što je folklorna sekciju posle duge pauze ponovo imala priliku da izađe na binu – dodaje čelnik “Mokranjca”, koji je i ove godine sva tri dana pripremao roštilj.