Lična arhiva
Sa gostovanja u Lucernu

Čovek vredi onoliko koliko ima prijatelja, kaže poslovica, a u KUD-u Sloga iz Vićence i Basano del Grapa u Italiji kažu da ih imaju mnogo, ali nikada previše. Žele da ih bude još više i to onih pravih, iskrenih kao što prijatelji iz KUD-a “Nikola Tesla” iz Lucerna, koje su nedavno posetili. Prethodnih dana moglo se čuti: “Sloga u Lucernu”, “Sloga u Kraljevu”, “Sloga u Beču.”

– Nije lako odbiti poziv za gostovanje, niti izabrati ko je bolji, ko je važniji, to se ne može, moraju se ispoštovati svi jer su zaslužili i moramo da uzvratimo gostovanje. U jednom danu, osim redovnih aktivnosti kao što su Srpska liga malog fudbala u Italiji i nedeljna liturgija u hramu Sv. Luke, naši članovi su gostovanjem u tri različite države pokazali samo deo onoga čime se ovo udruženje bavi i koliko vredno radi, okupljajući preko 200 članova poreklom iz Srbije i Republike Srpske, sve u cilju očuvanja srpske vere, kulture i običaja – kaže za “Vesti” Darko Gojković, potpredsednik KUD-a Sloga.

Dečji i pripremni ansambl Sloge su bili gosti “Tesle” iz Lucerna. To je bilo prvo gostovanje najmlađih folkloraša u Švajcarskoj, a na zahtev članova, oba udruženja su obećala, da će se druženje ponoviti u što skorije vreme.

Prvi ansambl Sloge istovremeno je bio gost na godišnjem koncertu KUD-a Kraljevačka riznica iz Kraljeva, gde nisu nastupili kompletni zbog bolesti i ličnih obaveza, koje su neki članovi imali. Ipak, izveli su više koreografija, između ostalog i onu kojom su ove godine doneli u Italiju bronzanu plaketu sa Evropske smotre.

– Pokazali smo požrtvovanost jer su mnogi članovi našeg društva putovali raznim vrstama prevoza da bi bili gosti u Kraljevu – rekao je Dušan Aleksić, predsednik Sloge.

Dok su folkloraši bili u Lucernu i Kraljevu, sportska sekcija Sloge, seniorska fudbalska ekipa, učestvovala je na turniru u organizaciji KSD Bambi iz Beča na kojem su bile brojne ekipe iz Evrope, Srbije i Republike Srpske. Kao što kažu sportisti Sloge, ovo je još jedno novo iskustvo van granica Italije i mnogo novih poznanstava i prijateljstava koja vode ka jačanju srpske dijaspore u čitavoj Evropi.

Biće ljubavi i brakova

Dušan Aleksić prenosi utiske momaka iz ansambla koji su istakli “da još nigde nisu videli tako lepe devojke kao u Kraljevu”.

– Ako Bog da, biće ovde i ljubavi i brakova, pa ćemo se još više posećivati i najavljujem novo druženje uskoro u Italiji – ističe Aleksić.