ATAImages
Niže uspehe: Nina Janković na premijeri "Vojne akademije"

Atraktivna Šapčanka Nina Janković završila je 2011. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Na trećoj godini studija je debitovala u filmu “Montevideo, Bog te video”. Bila je Valerija, ekscentrična beogradska umetnica koja želi da zavede dva najbolja druga.

Glumila je u serijama “Pevaj, brate”, “Igra istine” i “Cvat lipe na Balkanu”. Ponovo je 2012. bila Valerija u seriji koja obuhvata tri sezone: “Montevideo, Bog te video”, “Na putu za Montevideo” i “Montevideo, vidimo se”. Zapažene uloge ostvarila je serijama “Jagodići” i “Budva na pjenu od mora”. Udata je za Mateju Dičića i ima sina Vukašina.

Folklor i atletika

– Imala sam divno i bezbrižno detinjstvo, a s obzirom na to da mi je kuća pored parka vreme sam provodila u igri sa društvom iz kraja. Za razliku od današnje dece koja većinu svog vremena provode kod kuće uz kompjuter i telefone mi smo provodili vreme u smišljanju novih igara. Bila sam dobar đak, ali veoma aktivna, tako da sam brzo završavala domaće zadatke da bih što više vremena iskoristila napolju sa društvom. Trenirala sam razne sportove, uvek sam tražila nove aktivnosti, ali sam se najduže zadržala na folkloru i atletici. Kasnije sam uz tatu, koji je držao školu glume, zavolela scenu i poželela da to bude profesija kojom ću da se bavim.

Sa Tamarom Dragićević

U svet glume ušla je na velika vrata ulogom Valerije u čuvenoj seriji “Montevideo, Bog te video”.

– Bili smo pozvani na kasting i moram priznati da je to i dalje najbolji kasting na kojem sam bila. Imala sam pozitivnu tremu kao što je imam i dan-danas. Dragan Bjelogrlić nas je dobro vodio i verovao je u nas, a mi smo se trudili da opravdamo njegovo poverenje i davali svoj maksimum. Nisam ni sanjala da će mi prva uloga biti tako velika i značajna.

Nakon toga Ninina karijera kreće uzlaznom putanjom. Slede serije “Pevaj, brate”, “Cvat lipe na Balkanu”, “Budva na pjenu od mora”.

– Svaka od ovih uloga mi se desila u različitom periodu života pa sam samim tim imala drugačiji odnos prema njima. Podjednako su mi sve drage jer sam kroz njih naučila neke nove stvari. Nakon toga slede “Jagodići”, “Vere i zavere” i veoma gledane “Ubice moga oca”.

– U seriji “Vere i zavere” tumačim lik Inge i moram priznati da mi je to najteža uloga u dosadašnjoj karijeri. Sa Gordanom Kičićem sam prvi put sarađivala na snimanju serije “Jagodići” gde smo dobili nagradu za najbolji par. Naša divna saradnja se nastavila na snimanju filma “Realna priča”, koji je režirao Gordan. Uživala sam u njegovoj režiji i mislim da imamo jedan veoma lep, topao i realan film u kojem svako može da se prepozna. Uloga Jelene u “Ubicama” je potpuna suprotnost mene i drago mi je da sam imala priliku da naučim nešto o tom zanimanju (forenzičar). Vuk Kostić i ja smo već uigran tandem i na snimanju nam je uglavnom veselo.

Kolega sa klase: Sa Milošem Bikovićem

Nesuđena dizajnerka

Trenutno je, kaže, na paušalu u Beogradskom dramskom pozorištu.

– Od oktobra će biti prikazivana nova predstava “Ružni, prljavi, zli” u režiji Lenke Udovički. Zbog pandemije premijera nam je pomerena, ali smo uradili fenomenalan posao i mislim da takve predstave trenutno nema u Beogradu. Cenim sve glumce koji dugo traju i mlade glumce koji se i dalje bore za umetnost i ne odustaju od nje. Da nisam glumica, budući da sam završila srednju školu za stilskog krojača-modnog kreatora i bila bih dizajnerka ili pedagog, prosto obožavam decu i pedagogija me je uvek zanimala. Trenutno čekam da prođe ova situacija i da dozvole da nastavimo sa radom, trebalo je da počnemo sa snimanjem nove serije, ali o tome ne mogu još uvek ništa da pričam, da ne malerišem.

Vreme u karantinu je provela osmišljeno:

– Sin Vukašin i ja smo svaki dan imali novu avanturu, a kad bih ga stavila na spavanje spremala sam ručak i sređivala za malim avanturistom. Veče je bilo moje i Matejino, uživali smo u dobrom filmu i domaćim serijama. Pre spavanja sam čitala Elentu Ferante i njenu čudesnu priču o dve najbolje prijateljice. Ovu pandemiju ću zapamiti po tome što sam naučila da spremam riblju čorbu, a postala sam i majstor za gulaš. Moram da istaknem da najviše volim da mesim hleb, jer me testo smiruje.

Lepa glumica i na ovaj način potvrđuje da je i kuvanje svojevrsna umetnost, a u toj čaroliji najznačajniji začin je – ljubav.

Sa Slavkom Štimcem i Anicom Dobrom

Dirljiva poruka

Krajem marta u video-poruci na Instagramu Nina Janković je poručila da “ako disciplinovano čuvamo naše porodice i najranjivije oko nas, svi ćemo imati prilike da nastavimo gde smo stali i stignemo gde smo krenuli”…

Dve slave

– Vernik sam, familijarno se slave dve slave, moji roditelji Đurđic, a moj suprug i ja Svetog Stefana.

Lepi utisci iz dijaspore

Gostovala sam u dijaspori više puta i moram priznati da je publika divno reagovala, žao mi je što ne gostujemo češće, mislim da bi svima prijalo.

Pele, najbolji profesor

Nina je završila FDU u klasi čuvenog Dragana Petrovića Peleta.

– S obzirom na to da sam posle treće godine srednje škole pokušala da upišem glumu (ušla sam u uži krug i nisam upisala), znala sam šta me čeka pa mi je sve bilo mnogo lakše. Mi studenti sa klase smo jedna velika porodica, od prvog dana se podržavamo, savetujemo i tu smo jedni za druge i u dobru i u zlu. Imali smo najboljeg profesora koji nas je naučio pravim vrednostima.