M. Karović
Marija Lina Veka

Marija Lina Veka, italijanska novinarka i publicistkinja koja je prva otkrila trgovinu organima na Kosovu i Severu Albanije, kaže za “Vesti” da je šokirana predlogom Albanije da Savet Evrope ospori izveštaj Dika Martija i rezoluciju koja je doneta 2011. Stalna misija Albanije krajem prošle nedelje svim stalnim članicama i zemljama posmatračima Saveta Evrope “Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji”.

– Šokirana sam zahtevom Albanije, a posebno objašnjenjem da bi to pomoglo normalizaciji odnosa i pomirenju naroda Kosova i Srbije. Predlog albanske rezolucije je upravo sve suprotno od toga. To je očigledan i bestijalan način da se nikada ne dođe do pravde i istine, a posebno za srpski i nealbanski narod koji je kidnapovan, mučen, vađeni su mu vitalni organi. Nemoguće je doći do pomirenja ukoliko se ne otkrije šta se tačno dogodilo i ko je kriv za silnu patnju srpskog naroda na Kosmetu – ističe Lina Veka koja je u svojoj knjizi “Vučje srce”, objavljenoj mnogo pre izveštaja Dika Marija, prva progovorila o trgovini organima kidnapovanih Srba.

Italijanska novinarka podseća da je švajcarski senator Dik Marti jasno apostrofirao OVK kao odgovornu za smrt na stotine Srba, Roma i “nelojalnih” Albanaca 1998. i 1999.

– U Martijevom izveštaju se takođe zaključuje da je bilo slučajeva u kojima su neki od zarobljenika ubijeni da njihovi organi bili prodati na međunarodnom crnom tržištu. Verovalo se da Žuta kuća na severu Albanije služi kao klinika u kojoj su vršene takve operacije – kaže Marija Lina Veka.

Kidnapovanje i ubijanje srpskih civila na Kosovu, a zatim i trgovina organima predstavljaju jednu od najsramnijih i najmračnijih stranica agresije na bivšu Jugoslaviju i južnu srpsku pokrajinu, ukazuje ona:

– Sve dosadašnje istrage su jasno pokazale da je veliki broj od oko 2.000 nestalih Srba odveden upravo u neki od “logora strave” u Albaniji kako bi ih koristili na crnom tržištu vitalnih organa. Odakle onda pravo toj istoj Albaniji da podnosi ovakvu rezoluciju umesto da ona bude najglasnija kako bi se procesuirali odgovorni iz vrha njene države i vojske. Oni tvrde da bi njihova rezolucija doprinela pomirenju, a ja tvrdim da bez pravde i istine nema ni pomirenja, ali ni mira.

Brojni dokazi

Komentarišući navode iz albanske rezolucije da se nakon deset godina rada specijalnih istražitelja EU i Kancelarije Specijalnog tužilaštva pokazalo da su tvrdnje Dika Martija “neosnovane i nedokazane”, Marija Lina Veka podseća da je taj izveštaj poslužio za detaljnu istragu koja je kulminirala optužnicama protiv Hašima Tačija i komandanata OVK.

– Pokazalo se da procene Dika Martija da je na severu Albanije završilo između 300 i 500 Srba nisu uopšte bez osnova i da to nisu samo hipoteze. Uostalom, to je potvrdila i bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi “Lov”. Ali, o tome je govorio i Hose Pablo Barajbara, direktor Biroa za nestale Unmik u Prištini, ali i poverljivi dokumenti koji pokazuju da je Haški tribunal još 2003. godine dobio izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji – podseća Marija Lina Veka.