youtube/printscreen
Marko Milačić - predsednik stranke Prava Crna Gora

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić u osvrtu na srpsko-crnogorske odnose, ukazuje da je Srbija kao najveća i vojno najmoćnija država regiona, kao nepokorena i neokupirana, glavna meta na Balkanu pritisaka NATO centara moći. U tom kontekstu, kaže on, treba dominantno posmatrati odnose zvanične Crne Gore prema Srbiji.

– Crna Gora kao na silu ugurana najnovija članica NATO saveza kroz svoju marionetsku i duboko kriminalnu vlast, sprovodi diktate koje dobija iz NATO kancelarija, a u korist hegemonističkih interesa SAD – kaže crnogorski političar za “Vesti”.

On ističe da se po sistemu spojenih sudova, inženjering nad srpskim bićem u Crnoj Gori odražava na celokupno srpsko biće u regionu.

– Falsifikovanje vekovnog, jedinog državotvornog srpskog identiteta u Crnoj Gori, razaranje Srpske pravoslavne crkve, uništavanje i nipodaštavanje srpskog jezika, antićirilična politika, marginalizacija Srba, sve je to deo operacije, ne samo nad bićem Srba u Crnoj Gori, već i nad bićem Srba na Balkanu – priča Milačić.

Zadatak Crne Gore je, prema njegovim rečima, u tom procesu značajan, pre svega simbolički.

– Potrebno je na Srbiju udariti bratskom rukom. Zato je bilo veoma važno za planere spolja da Crna Gora u startu prizna Kosovo, da Crna Gora šalje svoje oficire i vojnike u “mirovne” misije na takozvano Kosovo, da Crna Gora u Kninu, skupa sa neoustašama, slavi “Oluju” i pogrom Srba, da Crna Gora glasa da Kosovo postane deo Uneska, da Crna Gora glasa za Kosovo u Interpolu. Sva ta sramna, izdajnička, antisrpska i antisrbijanska politika, koja je u suštini anticrnogorska i anticivlizacijska, deo je, dakle, šireg antisrpskog procesa na Balkanu, a u širem smislu antipravoslavnog, pa time i antiruskog – tumači naš sagovornik.

Zbog toga, kako ističe Milačić, zadatak pre svega mlade generacije političara kojoj dominantno pripada i Prava Crna Gora jeste da posle mnogo učmalosti i istrošenosti, unese novi dah i elan.

– Da razbudimo optimizam i osnažimo nadu za otpor ovom procesu – zaključio je Marko Milačić.

Otpor porobljavanju

– Milo Đukanović je na drugom mestu anti-Srbin, a na prvom izdajnik i poslušnik. On je samo beskrupulozni alat u politici crnogorske ukrajinizacije koja se želi proširiti na čitav Balkan. Stoga je potpuno jasno zašto mu je Srbija kriva za sve, a kriva je za sve, baš zato što je najmanje kriva za sve. Najdržavotvorniji narod u ovih nekoliko država, srpski narod smeta kao nepokoren i uporan da uprkos svemu, diše, bori se i protivi globalnom duhu porobljavanja – rekao je Marko Milačić.

Otimanje od SPC

Zbog odvajanja crnogorske od Srpske pravoslavne crkve, dugo tinja sukob, a Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila tamošnja vlada, dodatno je zategao odnose, jer imovina SPC može da bude prebačena nepriznatoj CPC. Na oštru reakciju SPC reagovao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručivši da neće dozvoliti nikome da se bahati i “potkopava državu krijući se iza mantije i krsta”.