Ana Brnabić
INSPEKCIJE ĆE POMOĆI DA ZAŽIVE UVEDENE MERE: Premijerka Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila u Kragujevcu da je vakcinacija protiv korona virusa odgovor na pandemiju, “da smo polako prešli 55 odsto vakcinisanih i to je ono što je najvažnije”. Ona je na konferenciji za novinare nakon obilaska kragujevačkog preduzeća za distribuciju toplotne energije Energetika rekla da za sada neće biti produženja važenja kovid propusnica na 24 sata.

Ona je na pitanje da li mere protiv epidemije biti pooštrene rekla da “za sada treba u potpunosti da implementirano ovu meru koju imamo i da sve to zaživi”.

– Pritom mi idemo opet i sa striktnim inspekcijama za ostale mere, za maske na zatvorenom i otvorenom, tamo gde je nemoguće držati distancu – rekla je Brnabićeva i najavila da će sledeće nedelje biti održan sastanak Kriznog štaba za suzbijanje epidemije protiv korona virusa.

Na pitanje da li će đaci preći na onlajn nastavu, Brnabićeva je kazala da Institut “Batut” drži sastanke sa medicinskim delom Kriznog štaba i s Ministarstvom prosvete o tome šta bi bile dalje preporuke.

– Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja je svakako da deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu – kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je dodala da će se razgovarati i sa sindikatima “da se čuje i njihovo mišljenje”, kao i da će se razmatrati mogućnost “da se malo pomeri (školski) raspust”.

Kovid propusnice su hit tema ovih dana, a samo u juče na šalterima Pošte Srbije izdato je više od 7.000 kovid propusnica, izjavio je v.d. direktor pošte Zoran Đorđević. On je dodao da je od 2. juna, od kako postoji mogućnost da se kovid sertifikat dobije i u poštama, izdato više od 350.000 tih dokumenata.

– Digitalni sertifikat je postao naša realnost i Pošta Srbije, kao institucija koja je najviše raspoređena po Srbiji, na usluzi je građanima koji jednostavno, za nekoliko sekundi mogu da dobiju taj dokument. Dogovor je da se poveća broj, odnosno da u svim poštama u Srbiji bude moguće izdavanje sertifikata, kako bismo izašli u susret svim građanima – rekao je Đorđević.

Lekare trenutno najviše brine činjenica da virus napada najmlađu populaciju pa je tako na Dečijoj klinici KBC “Dragiša Mišović” na lečenju 32 dece obolele od kovida-19. Prema rečima rukovodioca te klinike, Olivera Ostojić, među hospitalizovanima ima najviše beba i tinejdžera.

Ona je kazala da se poslednjih nedelja ne smanjuje broj zaražene dece na lečenju u toj ustanovi i da su među obolelima i jednomesečne i dvomesečne beba.

– Druga kategorija po brojnosti su tinejdžeri od 12 do 18 godina starosti. Oni imaju ozbiljnije jednostrane i obostrane upale pluća koje su slične upalama kod odraslih i tako se tretiraju – rekla je dr Ostojić.

U Institutu za majku i dete na Novom Beogradu ima 10 obolele dece, a četvoro je na respiratoru. Profesor Vladislav Vukomanović rekao je da je sada dvostruko više pregleda dece sa simptomima kovida nego u prošlom talasu i dodao da je pre tri-četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga oko 5.000 što, kaže, ukazuje da ima nekog pomaka u borbi protiv epidemije.

Predrag Kon

Kon se ne plaši

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije uplašen, ali da jeste zabrinut zbog pretnji i uvreda koje dobija, naglasivši da je patriota i da je spreman da se žrtvuje za Srbiju. On je i ranije doživljavao razna dovikivanja na ulici za razliku od njegovog kolege Branimira Tiodorovića koji je izjavio da nije imao takva iskustva.

Kon je kazao da, imajući u vidu njegovo poreklo, u uvredama ima i antisemitizma, ali da se u Srbiji oseća kao u svojoj zemlji i da je patriota i spreman na žrtvu.

– Nisam očekivao da će nekom pasti na pamet da napravi ovakav performans. Međutim, iako je reč o performansu, jasno je da se određeni nasilnici smatraju herojima koji mogu da me napadnu bilo gde – zaključio je Kon.

Kon je naveo da se nepoverenje u Krizni štab gradilo na razne načine i dodao da svi koji su aktivno učestvovali u rušenju poverenja u Krizni štab pomažu antivakserima koji su na terenu.

– Neću nikog konkretno da prozivam, ali oni će se sami prepoznati – rekao je Kon.