Lična arhiva
Maleni borac: Sergej Petkov

Pre tri godine prvi put smo upoznali hrabrog dečaka, danas dvanaestogodišnjaka Sergeja Petkova iz Beograda koji uprkos svim nedaćama sa kojima se bori svakog dana, ne skida osmeh s lica.

Njegova porodica stoički se nosi sa svim mukama koje Sergejevo stanje nosi, ali uprkos trudu, često ne mogu finansijski da se izbore sa svim troškovima koje imaju.

Sergej je rođen s oštećenjem na kičmenom stubu, tzv. spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Ćiari, te je postojala pretnja da dođe do ukleštenja mozga. Zbog toga je morala da se uradi operacija. Iako je intervencija trebalo da pomogne, njegovo stanje je još gore. Dečak ne diše samostalno, pa bez boce kiseonika ne može nigde.

Ovih dana, pozvali smo Sergejevu mamu Vesnu Petkov da čujemo šta ima novo i kako se oni bore sa promenama koje je korona virus doneo celom svetu.

– Sergej je izrastao u jednog 12-godišnjaka koji je sada u pubertetu, hormoni samo rade. I dalje je zaljubljen u svoju Emu, ali tu i tamo bude još neka simpatija. Sergej je bio veoma vredan tokom prošle školske godine, pa je naučio da čita oba pisma i latinicu i ćirilicu. Zaista je dosta napredovao. Veoma je svestan svojih problema i baš se trudi da savlada gradivo. U septembru kreće u peti razred i mi smo mnogo ponosni na njega – ispričala je mama Vesna.

Sergej sa mamom Vesnom

Kako nam je ispričala, nedavno su uradili EEG snimak.

– Tu nema pogoršanja, što su dobre vesti. Ali sa disanjem i bakterijama i dalje samo problemi. Nikako da ih se otarasimo. Poslednjih godinu dana okrenuli smo se i kvantnoj medicini, terapijama. Želimo da pokušamo sve i da pomognemo našem mališanu – rekla je Vesna.

Kako kaže, večita prepreka sa kojom se bore je novac. Sergejevo stanje zahteva mnogo troškova, a prosečna porodica to sebi ne može da priušti.

– Novac nam je potreban za terapije, logopeda, fizioterapeuta, komprese za lečenje dekubitusa (za terapiju od 10 dana potrebno je izdvojiti skoro 5000 dinara). Logoped i fizijatar dolaze dva puta nedeljno, jer za više nemamo novca. Svakako bi trebalo pojačati sve te terapije, ali da nije dobrih ljudi, nema šanse da bismo mogli bilo šta od toga da mu priuštimo. Najveći problem nam je kičmeni stub, koji je kriv 75 stepeni i preti da mu poremeti unutrašnje organe. Jedino rešenje je operacija ali u ovom stanju niko neće da ga operiše. Moramo se truditi da ostane u što boljem stanju, da mu imunitet bude jak, jer za njega i obična prehlada može biti kobna – kaže Vesna.

Sergej ima poteškoće sa rukom, pa ne može da piše. Kompjuter i štampač bi mu olakšavali život.

– I kako problemi nikad ne idu sami, kompjuter se pokvario, pa sam morala da se snalazim da mu zadatke za školu štampam u obližnjim knjižarama – objasnila je Vesna.

Njen suprug radi, ali Vesna već dugo ne uspeva da pronađe posao.

– Zbog toga sam očajna. Mnogo bi nam olakšalo život kada bih i ja uspela da zaradim neki dinar – kaže Vesna.

Najveću podršku pored mame i tate, Sergeju pruža mlađi brat Aljoša koji ima osam godina. Kako Vesna kaže, ponosna je na ljubav koju vidi između njih dvojice.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu, putem telefona na broj: +381 65 317 62 36 ili izvršiti direktnu uplatu na žiro račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72,a adresa: Milana Delića 39, Beograd. Devizni račun je IBAN RS 3533004302019309574. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju “Vesti”.

Sve teže bez lifta

Velike probleme porodica Petkov ima i zbog nedostatka lifta.

– Pored svega navedenog, veliki problem nam predstavlja što smo u zgradi bez lifta na poslednjem spratu, i ako ne budemo našli nekog sponzora da nam donira spoljašnji lift, uskoro neću imati snage da ga nosim gore – dole. A ubija nas to što neće moći da izlazi, jer mu to mnogo znači – iskreno će Sergejeva mama Vesna.