Printscreen
Zločini nad Srbima

Pravosnažna oslobađajuća presuda Samiru Bejtiću, koji je bio optužen za ratni zločin nad Srbima na lokaciji Kazani kod Sarajeva, izazvala je ogorčenje u Republici Srpskoj, odakle stiže poruka da je ovo još jedna potvrda za da srpske žrtve u BiH nikada neće biti pravde.

Presudu je doneo Vrhovni sud Federacije BiH, a prethodno je Bejtić oslobođen već na Kantonalnom sudu u Sarajevu pa je na višem nivou ova odluka praktično potvrđena i na nju ne postoji pravo žalbe.

U optužnici je ranije navedeno da je Bejtić, kao pripadnik Desete brdske brigade takozvane Armije BiH, 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je sa grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševac, gde su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih ubili. Optužen je bio i da je, između ostalog, 25. decembra 1992. ubio Zorana Vučurevića na Kazanima.

Predsednik Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske Branimir Kojić izjavio je da oslobađajuća presuda Bejtiću pokazuje da FBiH čini sve da “opere odgovornost sa svih koji su okrvavili ruke do lakata” ubijajući Srbe. Kojić je ukazao na to da se sudski postupci svesno i namerno odugovlače po 20 i više godina.

– Spremni su da postupke oduže i po 20 godina da bi svedoci poumirali, da bi promenili iskaze zbog pritisaka, a neki verovatno i zbog novca – rekao je Kojić dodavći da je jasno da je Kantonalni sud u sprezi sa Vrhovnim sudom FBiH, te da je na vrhu svega Sud BiH.

Amnestija zločina

Kojić je dodao da je očigledno da sudovi u BiH ne vide ništa sporno u tome što su Srbima odrubljivane glave.

– U ovom konkretnom slučaju Bejtić je zario nož u vrat Erginu Nikoliću i za to je 2006. godine osuđen na 14 i po godina zatvora, ali sudstvo u BiH je i na ovom slučaju pokazalo da je sve moguće kako bi se amnestirali zločinci koji su ubijali Srbe – naveo je Kojić.