M. Karović
Vakcinacija

Nemački kancelar Olaf Šolc objavio je da će opšta obaveza vakcinisanja biti uvedena u martu, ali to nije zaustavilo napetu javnu raspravu o ovom spornom vidu zaštite od korone.

Obe suprotstavljene strane imaju svoje argumente: oni koji traže hitnu primenu te obaveze pozivaju se na aktuelni nagli porast broja zaraženih omikron verzijom virusa, a oni oprezniji zahtevaju da se odluka ne donosi preko kolena već da se prethodno detaljno razgovara o svemu, pre svega o pravnom uporištu takve odluke koja zadire u oblast građanskih prava, pa je bio uključen i Savezni ustavni sud. Preporuka sudija je da se radi o izuzetku i dozvoljenoj odbrani stanovništva od opasne masovne zaraze.

Nema jedinstva ni u vladinim krugovima. Nadležni resorni ministar Karl Lauterbah u ime nemačkog zdravstva požuruje proces odlučivanja, dok njegov partijski kolega Dirk Vize “spušta loptu” izjavom da “za ovu osetljivu temu vlada mora da ostavi još vremena i tako omogući široku raspravu”.

Tako će januar po njemu biti iskorišćen za razgovore sa stručnjacima među poslanicima, sa onima u bazi SPD pre odlučivanja u Bundestagu i Bundesratu (što bi moglo da odloži konačno rešenje zbog zasedanja ta dva doma nemačkog parlamenta zakazana za 14. mart i 8. april).

Tek u maju

U medijima se spominje mogućnost da, ukoliko ne bude vanrednog zasedanja dva doma nemačkog parlamenta, opšte obavezno vakcinisanje u ovoj zemlji počne tek prvih dana maja.

Merc protiv

Ministar zdravlja Lauterbah spada u najglasnije zagovornike obavezne vakcinacije, a ima podršku kancelara Olafa Šolca. Otvoreno protiv te mere je šef demohrišćana Fridrih Merc.