MN Press

Na nedavno održanom Kupu Radivoja Koraća, Crvena zvezda je trijumfovala i postala najtrofejniji klub u takmičenju sa devet “Žućkovih levica” u vitrinama. Jedan košarkaš bio je posebno srećan zbog ovog uspeha. Nemanja Nedović osvojio je svoj prvi pehar sa Zvezdom i tako ispunio dečački san. Momak rođen u Novoj Varoši 16. juna 1991. prošlog leta se vratio među crveno-bele, kada je delovalo da je klub na prekretnici posle odlaska trenera Dejana Radonjića. Postojala je sumnja da li je Nedović kadar da novu Zvezdu ostavi na nivou na koji su “delije” navikle prethodnih godina. Nemanja je demantovao neverne Tome i pokazao liderske kvalitete u ekipi Duška Ivanovića. Od početka sezone igra odlično i vodi svoj tim ka plej-ofu Evrolige i odbrani titule u regionu. Za odlične partije ABA liga ga je nagradila zvanjem najboljeg (MVP) u februaru.

Nemanja je kao tinejdžer debitovao za prvi tim Crvene zvezde i već sa 18 godina bio glavni igrač u sastavu koji je tada vodio Mihailo Uvalin. Ali, bio je to težak period za naš trofejni klub. Crveno-beli su išli iz jedne krize u drugu, finansijska nestabilnost je konstantno visila nad crveno-belima kao Damoklov mač, uprave i treneri su se stalno menjali. U takvim uslovima bilo je teško razvijati talenat i napredovati, pa je i Nedoviću pretilo da se izgubi u magli na Malom Kalemegdanu. Kada je 2011. došlo do poslovno-tehničke saradnje Zvezde i FMP, a trener postao Svetislav Pešić, došli su bolji dani za klub, ali ne i za Nemanju. Bio je u nemilosti iskusnog stratega i sledećeg leta na mala vrata otišao u litvanski Lijetuvos Ritas, da tamo napravi proboj ka boljoj karijeri, za koju je bio predodređen svojim talentom, fizičkim predispozicijama i radnim navikama.

Nedović nije bio ljut zbog ovakvog razvoja situacije u klubu u kojem je stasao. Kao “zvezdaš sa dna kace” znao je da će se jednog dana vratiti na velika vrata i ostvariti ono što nije uspeo u prvom mandatu. Posle hladne Litvanije, gde je zablistao, put ga je odveo do vrele Kalifornije. U San Francisku se tada stvarao šampionski tim Golden Stejta. Čak i američke trenere, novinare i navijače uspeo je da impresionira svojim fizikalijama, iako su se tamo bar nagledali raznih “zveri”. Ali, košarkaški nije uspeo da se nametne u oštroj konkurenciji sjajnih bekova “ratnika”. Ta godina, ipak, nije bila promašena, uspeo je da pokupi malo zvezdane prašine od Stefa Karija i drugova i postao još bolji igrač. Usledilo je dokazivanje u evropskim velikanima. Nizali su se Valensija, Unikaha, Milano, Panatinaikos… Svuda je Nemanja bio među glavnim košarkašima i najboljim strelcima, ali kroz čitavu karijeru pratile su ga povrede, koje su ga izbacivale iz ritma i sprečavale da postane još veći. Zbog čestih pehova nije ostavio dublji trag u reprezentaciji. Osvojio je srebro na OI u Riju, ali Nedović i te kako još ima šta da dokaže u dresu “orlova” i ne treba sumnjati da ta želja postoji kod njega.

Na privatnom planu mu “cvetaju ruže”. Posle dugogodišnje stabilne veze, manekenka Mina Milutinović i on su prošle godine uplovili u bračne vode. Ove, 2023. njihova ljubav će biti krunisana prinovom pošto je Mina u blagoslovenom stanju. Nemanja nikada nije bio poznat kao “splavar”, kroz karijeru ga je krasilo primerno ponašanje i sportski način života. Zvezdana renesansa koju sjajni bek živi ove sezone dokaz je da se naporan rad i posvećenost uvek isplate.