ATAImages
Nemanja Vidić

Kada čujete rečenicu “svetsko, a naše” verovatno prvo pomislite na čuvenog italijanskog arbitra Pjerluiđija Kolinu u reklami za pivo jednog srpskog brenda. Ipak, niti je reč o sudiji, niti o pivu, ali jeste o našem čoveku, svetski poznatom, van granice Srbije najpoznatijem navijačima Mančester Junajteda. Nemanja Vidić, legendarni kapiten “crvenih đavola”, naše reprezentacije, bivši fudbaler Crvene zvezde, Spartaka iz Subotice i Intera, kandidat je za Kuću slavnih Premijer lige.

Ova informacija nije iznenadila ljubitelje fudbala, posebno ako se zna da je Vidić za osam i po godina provedenih na Old Trafordu osvojio “sve što se osvojiti može”. Sa “crvenim đavolima” je pet puta bio šampion Engleske, jednom Evrope, a tri puta se radovao trofeju u Liga kupu. Osvojio je i Svetsko klupsko prvenstvo 2008. Imao je tu čast da ponese kapitensku traku, pod vođstvom legendarnog Aleksa Fergusona.

Sve je počelo u rodnom Užicu. Nemanja je sa sedam godina počeo da trenira fudbal u lokalnom Jedinstvu, a sa 12 je prešao u Slobodu. Odatle je stigao u Ljutice Bogdana, gde je, kako je jednom rekao, ispunio snove.

Sa crveno-belima je osvojio Kup Jugoslavije, debitovao je za reprezentaciju Jugoslavije dok ju je vodio selektor Dejan Savićević protiv Italije (1:1) 12. oktobra 2002. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2004. Brzo je zaslužio kapitensku traku i tokom tri sezone postigao je 12 golova u 67 mečeva. Karijeru u Crvenoj zvezdi završio je sa duplom krunom 2003/2004. pod trenerom Slavoljubom Muslinom.

– Ne živim san, nego ambicije i ciljeve. San sam proživeo na “Marakani”. Nisam kao klinac sanjao dres Mančestera ili Reala, već Zvezde, kapitensku traku na ruci i gol Partizanu! I sve sam to ostvario. Jedino što nisam, a o čemu sam kao klinac maštao u Užicu, bilo je da posle pogotka protiv crno-belih otrčim na severnu tribinu i – ne vratim se na teren. Ipak, da ponovim, Zvezda je san, a Mančester je dokazivanje, profesionalizam – izjavio je Vidić svojevremeno.

Put ga je dalje vodio u Spartak iz Moskve. Iako detalji ugovora nisu otkriveni, pisalo se da je Nemanja postao najskuplji odbrambeni igrač u istoriji ruske Premijer lige.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2006. godine bio je standardni član odbrane, uz Mladena Krstajića, Ivicu Dragutinovića i Gorana Gavrančića, koja je primila samo jedan gol u kvalifikacijama! U poslednjoj utakmici, protiv Bosne i Hercegovine, dobio je crveni karton zbog kojeg nije mogao da igra na prvoj utakmici na Svetskom prvenstvu.

Početkom januara 2006, za sedam miliona evra, postao je član Mančester Junajteda. Dobio je dres sa brojem 15, a debitovao je kao zamena Rudu van Nistelroju u poslednjim minutima polufinalne utakmice Karling kupa protiv Blekburn Roversa, 25. januara 2006. Zbog neprelaznosti u odbrani dobio je nadimak Stena. Niko se pored Vidića nije naigrao, a u septembru 2014. izabran je za kapitena “crvenih đavola” i tako postao drugi stranac u istoriji Junajteda kome je pripala ta čast.

Posle osam i po godina na Teatru snova, kao slobodan igrač postao je član Intera iz Milana, gde je ubeležio samo 28 utakmica. Povrede su ga sprečile da pruži bolje partije, ali i naterale da krajem januara 2016. kaže “dosta je bilo”.

Nemanja Vidić nezvanično je najbolji štoper Junajteda svih vremena, a zvanično, odnosno po glasovima navijača, treći je odbrambeni fudbaler u istoriji Premijer ligi. Glasanje u aktuelnom izboru kandidata za Kuću slavnih završava se 9. maja, a koji dan kasnije znaće se da li je Nemanja postao njen član. Mesto u društvu probranih je svakako zaslužio.