Tanjug
Marko Đurić

Srbiji nije uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma o priznanju Kosova tokom briselskog sastanka Beograda i Prištine, kako su spekulisali mediji, a politički analitičar Dejan Vuk Stanković u osvrtu na ove pregovore kaže da se pred javnošću odigrava igra mačke i miša, pa i nije baš jasno o čemu se radi.

– Države Evropske unije, predvođene Nemačkom hoće, pre ili kasnije, da Kosovo dobije međunarodno-pravni subjektivitet i pokazuje se da nema šanse da Srbija uđe u EU, a da ne bude trajnog rešenja za Kosovo – ukazuje Stanković za “Vesti”.

Pritom, kako ističe, Berlin je jasno stavio do znanja da nema promena sadašnjih granica, što znači da Srbija treba da prihvati i prizna trenutne međe.

– Više je razloga za taj njihov stav, ali je u svemu najvažnije da Nemačka neće promeniti stav. Da li sada ili kasnije, ali sigurno će imati eksplicitni zahtev za priznanje u vidu političko-pravne izjave Beograda da ne smatra tu političku zajednicu spornom. To je zato što je Kosovo uspelo da dobije epitet nezavisno, ali nije suvereno jer nema međunarodno-pravni subjektivitet. Mislim da ovako nešto neće sada direktno reći, ali znamo da se više puta čulo da Srbija treba da prihvati tu njihovu logiku – ocenio je ovaj analitičar i podsetio da je još pre desetak godina bivši evropski sekretar Ginter Ferhojgen rekao da EU ne želi novi Kipar, ni konflikte, već međusobno priznanje.

Posle razgovora u Briselu direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je poručio da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena i ultimatuma, Istakao je i da je od predstavnika Kosova zahtevao da prestanu s iznošenjem neistina o sadržini briselskih razgovora, a od predstavnika EU da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara.

– Vrlo jasne i snažne poruke smo poslali. Nema ultimatuma. Ko to pokuša, dobiće jasnu poruku šefa srpske države, vlade i srpskog naroda. Ovde se ne vode i neće se voditi razgovori o nezavisnosti Kosova već o normalizaciji života – istakao je Đurić.

Sastanak, drugi po redu na ekspertskom nivou, bio je posvećen tehničkim pitanjima, a ponovo se pričalo o nestalim osobama i ekonomskoj saradnji. Đurić i kosovski koordinator za dijalog Skendera Hisenija nisu krili da je bilo teško.

– Na momente smo i žustro raspravljali, nismo mogli u početku da se dogovorimo čak ni o formatu. Ali je uvek dobro da se razgovara- kazao je Đurić, ocenivši da je suština pregovora boljitak za građane na Kosovu.

Dobro je, kako je naglasio, da se razgovara, makar i kad su stavovi dijametralno suprotni. Hiseniju je, kako tvrdi, rekao da je umoran od laži iz Prištine o tome kako se pregovara o nezavisnosti.

– Neće rezultirati time, ali može da rezultira normalizacijom odnosa, trgovinom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara – poručio je Đurić.

Skender Hiseni je naveo da je cilj postizanje konačnog sporazuma, ali i ponovio da on “mora obuhvatiti i međusobno priznanje”.

– Dajte nam još vremena da razgovaramo i da se uskladimo oko posebnih elemenata sporazuma, koje sam metaforično nazvao kišobran, a koji će pokriti sva zajednička pitanja i konačno biti upakovani kao sveobuhvatan, internacionalno priznat pravno obavezujući sporazum između dve zemlje – kazao je Hiseni.

Gotova stvar

– Nezavisnost sada nije pominjana, a pitanje je samo da li će je pomenuti sada, za mesec, dva ili deset godina, jer za evropsku zajednicu je ovo pitanje završeno. Oni se neće se vraćati na njega osim ako ne bude nekih krupnih događaja – smatra Dejan Vuk Stanković.

Sastanak na vrhu u septembru

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da su poslednji razgovori u Briselu još jedan važan korak u procesu dijaloga ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. On je najavio nastavak pregovora na ekspertskom novou za kraj avgusta, dok je ranije objavio da se u septembru nastavlja dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou.