Tanjug
BIĆE IH SVE VIŠE: Turisti stižu u Beograd

Najveći svetski sajam turizma, Međunarodna turistička berza ITB u Berlinu, posle dvogodišnje pauze, ponovo je održan početkom marta. U međuvremenu, tehnologija je napredovala, a novi načini poslovanja, nametnuli su i novu formu prezentovanja turističkih proizvoda.

Ove godine, sajam nije bio otvoren za široku publiku, već za posetioce koji se bave ovom strukom, kao i za medije. Akcenat je bio na prelasku na B2B (business-to-business) elektronsko poslovanje putem interneta, a ovo je bila prilika da se najpre uspostave živi kontakti sa poslovnim partnerima.

IMAMO ŠTA DA PONUDIMO: Štand Srbije na sajmu

Bogata turistička ponuda Srbije, predstavljena je velikim štandom, na kome su se prezentovali Turistička organizacija Vojvodine, zatim Turistička organizacija Niša, Novog Pazara, Velikog Gradišta i drugih gradova, kao i avionski turoperateri. Srbija se već dosta otvorila prema stranim gostima i nametnula svojim turističkim brendovima, zadnjih godina. Time je promocija delom postala rutina, što je dobar temelj da se krupnijim koracima krene u dalje osvajanje svetskog tržišta, a promoteri na štandu Srbije su ovu mogućnost maksimalno iskoristili.

Otvaranje tržišta

Direktor turističke organizacije Beograda Miodrag Popović zadovoljan je ovogodišnjim sajmom.

– Posle nekoliko godina pauze, Berlinski sajam je nešto promenjen, sada je više poslovni sajam, što je odgovor na vreme i prilike u kojima živimo. Beograd ima veliki broj gostiju iz Nemačke, i taj broj iz godine u godinu raste. Mi smo svakako zadovoljni s ovim što smo dosad ovde ostvarili, ne samo kad je u pitanju nemačko tržište, već nam ovde dolazi ceo svet. Obnavljamo i neke ranije kontakte, dogovaramo, rekao bih, zanimljive poslove za naš glavni grad. Beograd je član Svetske asocijacije turističkih gradova (NjTCF), sa sedištem u Narodnoj Republici Kini, koja pokriva kinesko tržište. I ja sam jedan od delegata, predstavnik Beograda, i celog regiona jugoistočne Evrope. Ono što nosi kao utisak odavde je da se kinesko tržište ne više polako već sve brže i brže otvara i da će tu biti mnogo posla. Preorijentacijom sajma na poslovni, naš posao je postao koncentrisaniji nego ranije. Manja je gužva, ali ne mislim da je time sajam slabiji nego što je bio onaj 2019. godine. Sada se govori uglavnom o poslu, za nas je dosta lakše i mislim da se otvaraju nove perspektive – ističe Popović.

PRESTONICA SPREMNA ZA GOSTE,: Miodrag Popović, direktor TO Beograd

Balkan oaza mira

Popović ukazuje i na to kako aktuelni svetski događaji utiču na turizam.

– Posle korone i pod uticajem događaja u istočnoj Evropi, nekako su svi postali obazrivi kad su sledeći koraci u pitanju. U svoj toj situaciji, naš region, sad važi kao neka oaza mira. Primećujem da mi imamo mnogo više posla nego ranije. Sudeći po ovogodišnjem sajmu, sve nas u regionu očekuje dobra godina, a Beograd, kao kapija Balkana će sigurno imati dobar udeo u svemu tome – objašnjava on.

Na sajmu promovisan i Niš

Na pitanje, kakve se mogu povući paralele između turističkih potencijala glavnih gradova Nemačke i Srbije, Popović naglašava da se Beograd brzo razvio.

– U Berlin sam dolazio još u vreme Berlinskog zida, a zatim desetak puta kao direktor Turističke organizacije Srbije, a onda Turističke organizacije Beograda. Mogu da kažem da se nakon pada Berlinskog zida on brzo razvio u svetsku turističku metropolu, ali se taj šarm vremenom polako gubi. Tu se može povući sličnost sa Beogradom, jer je i naš glavni grad prošao jedan vrlo težak period tokom devedesetih. Tek negde od 2010. godine, izlazi na površinu ta mešavina burnih događaja, kada duh Beograda doživljava ekspanziju kao novi turistički brend. Za mnoge nemačke, a i sve druge turiste, prethodni turbulentni događaji i njihove posledice su asocijacija na burne događaje u samom Berlinu. To ih upućuje da porede ova dva grada i navodi na utisak da je Beograd ono što je Berlin bio 30 godina ranije, što je za nas jedan fantastičan kompliment. Beograd porede i sa drugim gradovima, pa tako Amerikanci kažu da je srpska prestonica Njujork Balkana – zaključuje Popović.

Veliki doprinos dijaspore

Ljiljana Lešević Lukić, šef odseka za promociju turističkog proizvoda Turističke organizacije Novog Pazara navodi da je zadovoljna interesovanjem gostiju.

– Turistička organizacija Novog Pazara prvi put se predstavlja na ovom sajmu i izuzetno smo zadovoljni interesovanjem. Već smo postigli značajne dogovore za posete nemačkih turista. I do sada smo imali posetu velikog broja turista iz ove zemlje, čemu je dosta i naša dijaspora doprinela, koja je rasprostranjena širom Nemačke, i umeju svoj zavičaj da pohvale i kod Nemaca. Broj smeštajnih jedinica u Novom Pazaru je naglo porastao i već prešao broj od 1.000 jedinica. Novi Pazar je jedan muzej na otvorenom, na području opštine su čak četiri objekta koja su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, a to su, Petrova Crkva, kao jedna od najstarijih crkava na Balkanu, Stari grad Ras, manastiri Sopoćani i Đurđevi stupovi. Takođe, područje grada obiluje i prirodnim lepotama, a kroz sam grad protiče pet reka.

Ljiljana Lešević Lukić, Tagako Sagai, Miloš Planić

Prelepi pejsaži

Miloš Planić, iz Info-centra Turističke organizacije Zlatibor, o specifičnostima ove planine je naveo gondolu i prizore.

– Zlatibor svake godine ima veoma uspešnu zimsku sezonu, sa svojim skijalištima i Gold gondolom, koja je sa svojih devet kilometara najduža gondola na svetu, gde jedna vožnja traje pola sata, uz pogled na prelepe pejsaže. U to se za ove dve godine uverili oko pola miliona putnika.

Zlatibor mami Japance

U promociji Zlatibora uključila se i volonterka iz Japana, Tagako Sagai.

– Na polovini sam svoje dvogodišnje volonterske prakse na Zlatiboru, na koju me je uputila Japanska međunarodna turistička agencija. Istovremeno i živim na Zlatiboru, istražujem šta je to što bi japanske turiste privuklo na ovu lepu planinu. To su pre svega prirodne lepote, tradicionalna kultura i domaća hrana, posebno lepinja sa kajmakom – ukazuje Sagai.

Srebrno jezero pravo bogatstvo

Dajana Stojanović, iz Turističke organizacije opštine Veliko Gradište, objašnjava da je važna promocija manjih mesta.

Dajana Stojanović, iz TO Veliko Gradište

– Prvi put nam je da se predstavljamo na ovom sajmu, uključeni smo u projekat koji radi na teritoriji donjeg Podunavlja, u smislu zajedničke promocije ovog područja. Obuhvatamo takođe opštine Golubac, Majdanpek i Kladovo. Imalo smo biznis sastanke sa drugim agencijama i turoperatorima. Razmenili smo kontakte, pa ćemo u kasnijoj komunikaciji videti kakve su mogućnosti da njihove grupe ili kruzeri posete naš kraj. U vrhu interesovanja turista na području donjeg Podunavlja su Srebrno jezero, Ramska tvrđava koja je renovirana 2020. godine. U blizini su još i Viminacijum, Golubačka tvrđava i Lepenski Vir – istakla je Stojanovićeva najvažnije istorijske znamenitosti.

Vinogradi Fruške gore omiljena izletišta

Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Vojvodine, apostrofira važnost ovog sajma i prezentacija Nemačkoj.

– Za nas je ITB izuzetno značajan. Što se tiče poseta iz inostranstva, Nemci su najbrojniji. Već smo uspeli da ostvarimo veći broj gostiju i noćenja u odnosu na 2019. godinu. Ovde na sajmu u Berlinu imamo dobru priliku da ostvarimo kontakte sa kolegama iz Podunavskog regiona Evrope, predstavljamo jedinstveni projekat ” Amazon of Europe”, koji obuhvata sedam zemalja kroz koje protiče Dunav. Značajno su unapređeni turistički proizvodi u Podunavlju, a tu spada i cikloturizam. Cilj je da se predstavi sedam održivih regiona i da se digitalizuju sve informacije na tu temu. Veliko je interesovanje nemačkih turista za aktivni odmor, gastronomiju, a u zadnje vreme i vinske rute dostižu svoju ekspanziju, kada je interesovanje turista u pitanju. Prvi vinogradi na Fruškoj gori sađeni su još u vreme Rimskih careva, a danas na ovom području imamo preko 150 vinarija – ističe ona.