EPA/Jessica Gow
Trijumfovao u napetom finalu: Nemo

Uprkos kladionicama koje su Hrvatskoj davale najveće šanse, domaćin Pesme Evrovizije 2025. godine biće Švajcarska. U napetom glasanju, Švajcarac Nemo Metler je za dlaku bio ispred Hrvatske, treća je bila Ukrajina, četvrta Francuska, a peto mesto zauzeo je Izrael, čije je učešće bilo kontroverzno. Nemo, 24-godišnjak, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, doneo je Švajcarskoj ukupno treću pobedu na najvećem evropskom pevačkom nadmetanju održanom u Švedskoj sa pesmom “Kod”. Naša Teja Dora sa pesmom “Ramonda” zauzela je 17. mesto. Ona je svojom izvedbom i glasom oduševila publiku, koja ju je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Nemo je uspeo da slomi pobednički trofej, ali i da povredi palac ruke. Ipak, kako je istakao, sve je u redu, to ne umanjuje njegovo trenutno raspoloženje.

– Celo ovo iskustvo je bilo baš intenzivno i ne uvek toliko prijatno, mnogo stvari je vezano za ljubav i jedinstvo, bilo je toliko različitih kultura i ljudi koji su bili pozitivni, predani muzici i oni su mi dali nadu… Nisam samo prekršio kod, već sam slomio i trofej, kao i palac, ali sve je ok, imam i novi trofej – rekao je Nemo kroz smeh.

Izbor za najlepšu Pesmu Evrovizije 2024. održana je u senci izraelsko-palestinskog sukoba, a pratili su ga brojni skandali. Osim diskvalifikacije Holandije i njihovog predstavnika Josta Klajna, velika prašina podigla se i oko toga što Izrael učestvuje u ovogodišnjem takmičenju. Zbog toga su u Malmeu organizovani propalestinski protesti.

O učešću Izraela na ovogodišnjoj Evroviziji dosta se polemisalo. Eden Golan, predstavnica ove zemlje, plasirala se u finale, a nakon druge polufinalne večeri je prisustvovala konferenciji za medije, gde je došlo do neprijatne situacije. Njoj je novinar iz Poljske, Simon Stelmazik postavio pitanje zbog kog joj je skrenuta pažnja da “ne mora da odgovori ako ne želi”: “Lično pitanje… Da li si ikada razmišljala o tome da si, zbog toga što si ovde, donela rizik i opasnost i za druge učesnike u javnosti?” Iako je njen odgovor bio miroljubive prirode: “Mislim da smo svi ovde zbog jednog razloga, EBU je preduzeo sve mere kako bi ovo takmičenje bilo sigurno za sve nas. Mislim da je sigurno za sve, inače ne bismo bili ovde”, međutim nisu svi takvog mišljenja.

Švedska kao domaćin potrudila se oko svakog detalja kada je u pitanju velika scena i organizacija Evrovizije, a uprkos brojnim najavama nereda, protesta i skandala koji su pratili ovogodišnje takmičenje, finale je prošlo bez incidenata.

Diskvalifikacija Holandije

Predstavnik Holandije je diskvalifikovan sa Evrovizije 2024, a kako su naveli švedski i holandski mediji protiv Josta Klajna vodi se istraga zbog incidenta u koji je uključena jedna od radnica televizijske producentske ekipe.

„Muškarac je osumnjičen za pretnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan”, objavila je portparolka švedske policije u vezi sa incidentom na Evroviziji 2024 i dodala:

– Uviđaj je završen pošto je policija preduzela sve istražne radnje i ispitala osumnjičenog, oštećenu i svedoke. Sledi uobičajeni pravni proces.

Holandska televizija odluku o diskvalifikaciji ocenila je „nesrazmernom”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here