Z. Vicelarević
Uželeli se druženja: Mali folkloraši iz C i D grupe

Sa smirivanjem pandemije korona virusa u Nemačkoj život se polako vraća u normalan tok. Stroge mere koje su do sada važile u velikoj meri su umanjene, ali još nisu u potpunosti uklonjene. Posle otvaranja ugostiteljskih objekata, muzeja, pozorišta, prodavnica, po takozvanim mlakim merama i naši klubovi i udruženja su pronašli način da ponovo okupe svoje članove. Srpski kulturni centar iz Ofenbaha je među prvima reagovao i početkom proteklog vikenda već su organizovali prve folklorne probe.

– Prošle nedelje smo kontaktirali opštinske službe u Ofenbahu koje su za nas odgovorne i dobili smo dozvolu da možemo ponovo da počnemo rad. Na sednici predsedništva koja je održana onlajn sve članove uprave smo upoznali sa odobrenjem opštine i odlučili da za vikend konačno počnu probe – kaže za “Vesti” Robert Jovanovski, predsednik SKC.

On navodi da za sada mogu da vežbaju samo tri najmlađe grupe.

– To su deca od 4 do 7, od 8 do 10 i od 11 do 14 godina, ali još postoje određena pravila kojih moramo striktno da se pridržavamo. I pored tih pravila je dobro da su deca ponovo u kolu – ističe Jovanovski.

U prostorije Srpskog kulturnog centra se tako u petak posle podne vratio život, čuje se dečja graja, a najmlađi se već drže za ruke i vredno vežbaju pod budnim okom Dušice Bekić, umetničkog rukovodioca najmlađih folkloraša SKC.

Idemo napred: Natalija i Predrag Mišić

– Za decu je ovo veliki dan kao i za nas iz uprave. Važno je da smo ponovo u našim prostorijama, da se ljudi opet okupljaju. U prethodnih godinu dana bilo je teško, pogotovo za SKC. Izostale su brojne proslave i zabave od kojih je klub živeo, ali smo izgurali i sada smo opet tu i idemo napred – kaže nam Predrag Mišić, član uprave centra i otac Natalije (12) koja je jedva dočekala da ponovo zaigra u folkloru.

– Već četiri godine sam član SKC i baš sam se uželela da ponovo igram. Nisam to baš dugo radila, a i radujem se da vidim drugarice sa kojima sam igrala ranije – kaže s osmehom na licu Natalija Mišić.

Anđelka Crnogorac takođe ne krije radost.

– Dočekali smo konačno taj dan da se opet sretnemo u našem divnom centru, da dovedemo dečicu i družimo se. Vreme korone smo, nadam se prošli i samo smo čekali zeleno svetlo, pa da krenemo. Za sada samo deca mogu da vežbaju, a nadam se da će uskoro i prvi ansambl dobiti dozvolu za probe. Došla sam sa sve troje dece. Tu su Anastasija (8), Aleksa (7) i Andrea (2). Svi su članovi SKC, a najmlađa Andrea je već krenula da igra iako je još mala – kaže nam Anđelka.

Iako je na prvoj probi folklora za najmlađe bilo puno dece, u upravi SKC kažu da imaju još mesta za sve mališane koji žele da nastave srpsku folklornu tradiciju. Pre svega očekuju od svojih bivših članova da dođu sa svojim naslednicima, ali su vrata širom otvorena i za sve ostale. Probe najmlađih su petkom od 18.00.

Došao da se navikne: Danijel Slavnić

Brat uz brata

– Nas troje smo ovde, David (7) i mali Danijel koji će za neki dan napuniti tri godine. David već igra u malom folkloru, a Danijela smo doveli da vidi kako je ovde lepo i da se navikne od malih nogu na naš folklor pre nego što krenemo na odmor. Planiramo da obiđemo Banjaluku, a posle ćemo negde na more, još nismo odredili gde tačno, ali nam je bitno pre svega da se malo sklonimo iz Nemačke. Prošle godine smo imali samo sedam dana odmora zbog ove situacije i baš smo željni društva i odmora – rekla nam je Neda Krčmar Slavnić.

Prva proba: Stefan, Dragana i Teodora Antonić

Nastavljaju tradiciju

Dragana Antonić je dovela ćerku i sina.

– Teodora ima dve godine i tri meseca, a Stefan je već napunio tri godine i danas su prvi put na probi folklora. Ja sam ovde u SKC igrala osam godina i želim da moja deca nastave tradiciju. Još su mali da bi stvarno mogli da igraju, ali verujem da će brzo da se uklope. Stefanu se sviđa ovde i već mi je rekao da je upoznao drugare, a Teodora je još vezana za mene pa se polako navikava – objašnjava Dragana Antonić.

Nesanica

Dušan Opačić iz Oberhauzena je došao sa ćerkom Tajanom (7) na prvu probu folklora posle pandemije.

– Tajana je jedva čekala da počnu probe. Igra već skoro četiri godine u D grupi u kojoj će biti do raspusta, a onda prelazi u C grupu. Baš se uželela igre i od sinoć je počela da zapitkuje kad ćemo već jednom ići na probu. Toliko se radovala, ne mogu da vam opišem tu radost. Kod kuće ima brata Damjana koji je tek napunio tri meseca i siguran sam da će i on postati vrsni folkloraš za neku godinu – kaže Dušan.

Dame Arnautović: Jana, Slađana, Magdalena i Kristina

Maminim stopama

Još jedna iskusna folklorašica je došla sa decom na probu folklora u SKC. Slađana Arnautović je bila član folklora SKC punih 17 godina.

– Kristina ima četiri godine i videla je moje slike sa folklora, pa je htela da dođe i ona da igra kao mama. Prošle godine nas je pandemija sprečila da počnemo, ali sada smo ovde od prvog dana. Tu su nam i naše bliznakinje, Jana i Magdalena koje sve samo posmatraju, bar za sada. Drago mi je da je uprava SKC brzo reagovala kod opštinskih vlasti i omogućila da mogu bar deca da vežbaju – rekla nam je Slađana.