M. MILANOVIĆ
VEDRI I RASPOLOŽENI: Članovi Izvora sa gostima u svečanoj sali pri Crkvi Sv. Save

Srpsko kulturno društvo Izvor koje deluje pri parohiji Sv. Save u Parizu je posle dve godine pauze, zbog ograničenja u vreme pandemije, proslavilo svoju slavu Svetog Stefana Dečanskog. Društvo je osnovano 2004. godine i od tada članovi verno čuvaju tradiciju, kulturu i jezik, a to što su bili uskraćeni za sva događanja, posebno obeležavanje slave, teško im je padalo.

Ove jeseni članstvo je živnulo, počele su probe folklorne sekcije, izabrano je novo rukovodstvo i razaslat je i poziv: “Slava je, dođite.”

POSLUŽENjE ŽITOM: Konzulka Branislava Bečanović i Stana Bilbija

Nije dolazilo u obzir da se, od pre mesec i po, novoizabranoj mladoj predsednici Izvora Dubravki Stijović uskrati energija. Organizovanjem slave društva potvrdila je da korača putem koji su utrli njeni prethodnici: Dragan Đurić, Dragan Jakovljević i donedavno Dalibor Ignjatović. Dakle i u teškoj situaciji maski, zdravstvenih propusnica, testova i opšteg nezadovoljstva, uspela je Dubravka da okupi vedro raspoloženo društvo. Uz odrasle članove i omladinski sastav Izvora stigli su i gosti konzulka Branislava – Brankica Bečanović, kao zastupnik Ambasade Srbije, došli su predstavnici kulturno-umetničkih društava Oro i Biseri. Stigle su i Stanka Bilbija, veteranka aktivistkinja i bivši dugogodišnji lider Svesrpske zajednice Francuske, Ljiljana Mitrović, čelnica Kola srpskih sestara (stoji). Došli su i studenti bogoslovije koji su moćno, ali istovremeno tugaljivo i dirljivo, udarajući ritam rukom o sto, otpevali pesmu “Suza Kosova”, kao i drugi gosti i prijatelji.

Svi uz slavski kolač

– Mnogo je lepo, posle dve godine, opet zajedno ! Nastavljamo tradiciju. Istakla bih prisustvo šestogodišnjeg Leona, najmlađi je član Izvora, sin je bivšeg predsednika Dalibora Ignjatovića – razdragano je prokomentarisala mlada predsednica Dubravka.

Kako i dolikuje deci hrama, proslava se odvijala u svečanoj sali pri Crkvi Sv. Save, a iako je zbog korona situacije širom sveta sve bilo skromno i uzdržano, ipak je delovalo pravo slavljenički i protkano s puno ponosa i dostojanstva, jer – Srbi smo, kako su se svi osećali.

NASMEJANI: Mladi posluživali i bili svečari

Ikona, sveća, žito, pogača, vino, kandilo, tamjan, cveće, sve u slavu Sv. Stefana Dečanskog. Bogosluženje je obavljao jeromonah Maksim Ilić iz Modriče (starešina hrama prota Nikola i njegovo sveštenstvo odsustvovali su zbog puta u Srbiju), do njega su domaćini slave Marina i Bogdan Stepanović. Stepanovići su na kraju službe ispoštovali običaj i deo slavskog kolača predali Anđeli Korać, koja će biti kuma sledeće godine.

SKD Izvor čini zaista složna ekipa, odlični folkloraši, ali i pevači. Kako sudeluju u okviru bogomolje, sasvim je razumljivo da “Očenaš” i druge molitve izgovaraju savršeno tečno, glasno, uvežbano, milina ih slušati. Jeromonah Maksim je kolač prelio vinom, uz “Slava tebi, Hriste, Bože” kolač je prošetao među vernicima, oni ga celivaju i svaki put, u pravom momentu se prekrste sa skupljena tri prsta. Govorancije nije bilo, već puno spontanosti između pripadnika složnih Srba u rasejanju.

GLASOVI KAO U SLAVUJA: Nataša Šarić (desno) predvodi pevačku grupu Izvora

Za pripremanje hrane pobrinuli su se svi u Izvoru, posno je bilo, jer je ovogodišnjoj proslavi Svetog Stefana Dečanskog pripao posni dan.

– Sarma, riba, pasulj, salate ili slatke kuglice, rolati, oblatne, čokolada i kokos, sve veoma ukusno, piće raznovrsno, dajem najviše ocene organizatorima i domaćinima – ocenjuje Milojko Milanović koji tokom cele večeri iz ruku nije ispustio foto-aparat.

KUMOVI SLAVE: Bogdan i Anđela

Nije bilo muzike uživo, ali je puštena sa razglasa i svi su poskočili na noge lagane, zaigrali, ubrzali i kolce raspleli. Posebnu pohvalu zaslužuje pevačka grupa Izvora na čelu sa Natašom Šarić, devojke su pevale kao slavuji.

I, tako, bila je slava Izvora, zadovoljni gosti i domaćini, a iznad svih je u sali lebdeo omaž pravoslavlju, poreklu i pripadnosti matici.

Blagajnica Jelena “dirigent” u kuhinji

U kuhinji sve savršeno

Uz predsednicu Dubravku u rukovodstvu Izvora su još dve nove dame, Jelena Genčić, sekretarica i Jelena Korać, blagajnica. One su uz Anu Stefanović, organizatorku proslave i Zoricu i Mišel Isidorović savršeno odradile posao u kuhinji, dok se omladinski sastav uživeo u ulogu hitrih konobara.

NEUMORNA: Dubravka Stijović

Velika odgovornost

– Kako se osećam u debitantskoj ulozi? Velika je to odgovornost. Treba nadoknaditi propušteno tokom dve godine i nastaviti istim kolosekom. Jesam lider društva, ali sam i ravnopravna sa sjajnim saradnicima. Pred nama je veliki posao, na nama je da Izvor uspešno provedemo kroz dogovorene projekte. Radosna sam što su nam oživele probe utorkom, petkom i subotom, jeste, uz obaveznu zdravstvenu legitimaciju. Poznati smo i kao humanitarno društvo, nastavljamo našu akciju Srce Srbije, odnosno, kroz koncerte i donacije prikupljanje sredstava za enklave Kosova i Metohije, što ćemo im, nadam se, tokom idućeg leta lično uručiti u Dečanima – motivatorski je monolog predsednice Dubravke Stijović.