EPA/S. PIKULA
Slobodan Milošević na komemoraciji povodom smrti Pavla Bulatovića

Pavle Bulatović (52), ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije, ubijen je rafalima iz kalašnjikova 7. februara 2000. godine u restoranu FK Rad na Banjici. Njegove ubice nikada nisu otkrivene.

Bulatović je smaknut dok je sedeo sa direktorom JU garant banke Vukom Obradovićem i upravnikom restorana Markom Kneževićem, koji su lakše ranjeni. Napadač je do restorana došao preko fudbalskog igrališta i pucao kroz prozor. Policijska istraga je utvrdila da je ubica imao dva pomagača.

Na predlog Srpske radikalne stranke, 27. septembra 2001, oba veća Savezne skupštine formirala su zasebne anketne odbore za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi s ubistvom Bulatovića. U izveštaju dva anketna odbora iznete su “sumnje da je neposredni izvršilac ubistva ministra odbrane Ivan Delić, koji je, kako je navedeno, povezan s kriminalnim podzemljem u Crnoj Gori”. Nijedno veće nije prihvatilo izveštaj anketnog odbora o ubistvu Bulatovića, uz ocenu da je Odbor “prekoračio ovlašćenja u radu i preuzeo ulogu pravosudnih organa”, čime je odbor raspušten.

Inače, istragu ubistva Bulatovića vodio je sudija Nebojša Simeunović, koji je nestao 6. novembra 2000. godine, da bi skoro mesec dana kasnije njegovo telo bilo pronađeno u Dunavu. Iako na telu sudije Simeunovića nije bilo vidljivih tragova nasilne smrti, njegovi prijatelji veruju da je ubijen.

Petroviću Jat došao glave?!

Na listi za odstrel bio je i generalni direktor Jata Živorad Petrović. Ubijen je uveče 25. aprila 2000. godine ispred zgrade gde je živeo, u Ulici Jaše Prodanovića, u Beogradu. Pretpostavlja se da je u Petrovića pucano iz oružja s prigušivačem jer ni najbliže komšije, iako su imale otvorene prozore zbog lepog vremena i koje je od mesta ubistva delilo tri, četiri metra, ništa nisu čule. U direktora Jata je ispaljeno desetak metaka.

Mediji su ovaj zločin okarakterisali kao teroristički akt nad visokim državnim službenikom, ali je sporadično bilo i drugačijih tumačenja. Kao motiv njegove likvidacije spominjala se i privatizacija Jata i prodaja predstavništava naše avio-kompanije u inostranstvu, pa čak i kupovina novih aviona. Pominjan je i novac koji je Petrović, navodno, iznosio iz zemlje po nalogu Slobodana Miloševića. Do danas je ostalo nerazjašnjeno zašto se na meti ubica našao baš Petrović.

SUTRA – Nerešene likvidacije (6): Likvidacija pukovnika Perića