M. Karović

Pomoćnik načelnika Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije general-major Boško Buha ubijen je 10. juna 2002. u Beogradu. Bivši šef beogradske policije postao je nova žrtva na vrelim ulicama Beograda, u periodu kad su, osim kriminalaca, žrtve sve više bile osobe iz vlasti ili bliske vlasti, što je kulminiralo atentatom na premijera Zorana Đinđića godinu dana kasnije.

Na Buhu je pucao ubica na parkingu ispred hotela Jugoslavija, dok je ulazio u svoje vozilo. Likvidiran je s nekoliko metaka iz automatskog oružja, iz neposredne blizine.

Buha je oko godinu dana proveo na Kosovu, gde je bio i tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, gde je i ranjen. Značajno je njegovo učešće u petoktobarskim promenama u Srbiji. Kao komandant policijske brigade SUP Beograd Buha je dobio zadatak da prekine štrajk rudara u rudarskom basenu Kolubara. Buha dobijeni zadatak nije izvršio, još je i uspeo da obmane svoje pretpostavljene o pravim razmerama štrajka. Za načelnika beogradskog SUP imenovan je 6. februara 2001. godine.

Za zločin je osumnjičen i uhapšen 27. oktobra 2002. Nikola Maljković, sin žene koja je projektovala kuće vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma u Šilerovoj ulici. Međutim, pažnja je potom usmerena na takozvanu Makinu grupu, čiji je vođa bio Željko Maksimović Maka. Policija je iznela podatke kako ova grupa navodno planira veći broj atentata i otmica, na predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića i otmice članova njegove porodice, te likvidacije potpredsednika Vlade SRJ Miroljuba Labusa, šefa poslaničke grupe DOS Čedomira Jovanovića, lidera radikala Vojislava Šešelja, bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti MUP Srbije Jovicu Stanišića, kao i praćenje nekih članova Vlade Srbije i poslovnih ljudi.

Organizovano je suđenje u odsustvu Make, ali su na kraju i on i ostali optuženi oslobođeni 2004. godine zbog nedostatka dokaza. Vrhovni sud Srbije je 28. oktobra 2005. godine poništio oslobađajuću presudu i naložio da se suđenje ponovi, ali novo suđenje nije organizovano jer su većina članova grupe u bekstvu.