EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Nikola Selaković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uskoro krenuti u kontraofanzivu kada je reč o povlačenju priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova i da će to biti reakcija na započetu diplomatsku ofanzivu Prištine da bude primljena u nekoliko međunarodnih organizacija. Vučić je naveo da će Priština u narednom periodu pokušati najpre da dobije članstvo u Savetu Evrope, a zatim i u Interpolu i Unesku.

– Priština ima povoljnu poziciju u Savetu Evrope i ići će na to da postane članica te organizacije za šta će dobiti podršku mnogih evropskih zemalja. Ali to će joj biti onemogućeno u Interpolu i Unesku. Prva njihova zvanična kandidatura će uslediti u danima pred nama i to će nam otvoriti prostor i onda ćemo im pokazati da ne sedimo skrštenih ruku, da možemo da im uzvratimo i kako se štiti i poredak UN, pravni poredak u svetu i kako umemo da se borimo za naš narod i svoju zemlju – kazao je Vučić i najavio da će istovremeno uslediti nova povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Biće to naš odgovor na poteze Prištine”, nagovestio je Vučić, koji je samo par dana ranije, na Bledu, izjavio da su srpski obaveštajni izvori saznali da Priština od 4. septembra kreće u nove akcije i sa novim zahtevima priznavanja u mnogim međunarodnim organizacijama.

Sagovornici “Vesti” su uvereni da će odgovor Srbije biti adekvatan i eksplozivan.

– Navodno, zvaničnici iz Prištine su sačekali da prođe godinu dana moratorijuma za diplomatsko delovanje koje je potpisano u Vašingtonu. U praksi, Kosovo nikada nije prekidalo te pokušaje, ali nisu imali previše rezultata. Sada očekuju da će uz otvorenu pomoć SAD imati mnogo više uspeha. Međutim, ni Srbija nije sve ovo vreme sedela skrštenih ruku i sada je pravi trenutak da započne kontraofanzivu koja će se između ostalog ogledati i u povlačenju priznanja od strane pojedinih država – ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

ADEKVATAN ODGOVOR PRIŠTINI: Dragomir Anđelković

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović navodi da je odluka srpskog rukovodstva da pređe u “kontraofanzivu” logičan i legitiman akt.

– Nelegalno je priznavanje nelegalne i samoproglašene države, a borba za deo svoje teritorije je uvek legitimna. Srbija ne može mirno da posmatra da joj se teritorija smanjuje, već mora da pokaže da ima mehanizme da to spreči. Uveren sam da je nedavna poseta ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića afričkim i azijskim zemljama bila pravi pogodak. Upravo mnoge zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike, koje su ishitreno izvršile priznanje i to pod pritiskom SAD, u međuvremenu su shvatile da je time napravljen nesvakidašnji pravni presedan kojim je otvorena Pandorina kutija za sve separatističke pokrete na svetu – ističe Jovanović.

On kaže da će se u Srbiji uskoro održati velika međunarodna konferencija povodom 60 godina od nastanka Pokreta nesvrstanih.

– Nikako ne treba smetnuti s uma da dve trećine članica UN čine upravo članice nesvrstanih. Uveren sam da su mnoge od tih članica uvidele grešku ishitrenog priznavanja Kosova i da će to biti jedna od tema neformalnih sastanaka sa zvaničnicima Srbije – naglašava Jovanović.

Prema njegovim rečima, za većinu zemalja koje se dvoume da povuku priznanje, poslednji događaji u Avganistanu su bili jasno otrežnjenje.

– SAD neumitno gubi poverenje na globalnom planu i to ne samo kod onih država koje su je podržavale iz straha ili interesa, već i kod svojih saveznika. Njihovo ponašanje u Avganistanu je mnogima otvorilo oči – zaključuje Jovanović.

PODRŠKA IZ AFRIKE I AZIJE: Živadin Jovanović

Nema želje za dogovorom

Dragomir Anđelković navodi da je i do sada bilo potpuno jasno da Kosovo nema iskrenu želju da se razgovara i postigne dogovor.

– U praksi, Priština nijedan sporazum sa Beogradom nije ispunila, počev od Brisela pa nadalje. Zato je jedino oštrom akcijom Srbije moguće da se urazume i shvate da jednostranim potezima ne doprinose smirivanju tenzija i kompromisu – navodi Anđelković.

Male šanse Prištine

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije, ocenio je za RTS da su albanski predstavnici prethodnih meseci već lobirali kod pojedinih država kako bi dobili podršku za učlanjenje u neke međunarodne organizacije.

– Turski predsednik Erdogan je i najavio da će zajedno sa američkim predsednikom u narednom periodu intenzivno raditi na novim priznanjima. Priština je time nedvosmisleno stavila do znanja da neće poštovati Vašingtonski sporazum, mada Stejt department decidno traži da obe strane nastave moratorijum na ovu vrstu diplomatije i pored toga što je 4. septembra istekao rok koji je potpisan u Vašingtonu – ističe Drecun.

Prema njegovim rečima postoji mogućnost da Kosovo bude priznato u Savetu Evrope, ali da su im minimalne šanse da to priznanje dobiju u Unesku i Interpolu.