Printscreen/Youtube
Sima Mraović

Iz Pariza na večno počivalište otišao je dr Sima Mraović, a verovatno nema dijasporca koga nije potresla ta bolna i nenaslućujuća vest. Sima je bio naš nerazdvojni deo, aktivan, prisutan gde je neophodno, dobronameran, iskren, borac, uvek progresivan.

Čuvaćemo ga u mislima, nedostajaće nam mnogo jer, kao što rekoše aktivisti: “Bio je veliki branilac srpstva” (Čedomir Krasnić), “Neka mu je večna slava, borcu do zadnjeg dana” (Zoran Milinković), “Veoma tužna vest za sve nas. Napustio nas je još jedan veliki rodoljub Srbije. Neka mu Bog podari večni mir u carstvu nebeskom” (Vladan Stefanović).

Sima je bio naš i uvek za nas. Poreklom je iz Vrginmosta (Srpska Krajina), rođen u Karlovcu (1937), studirao u Beogradu, Parizu, Njujorku gde je i doktorirao na neurofiziologiji, kao istraživač radio je na Univerzitetu Kornel (Njujork) i u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja (Pariz). Nanizao je naučne radove, stručne knjige, ali i više zbirki poezije u kojim je nezaobilazna tema bila matica, bilo stradalnička kroz ratove ili ljupka i lepa zbog emocija koje nije mogao ugasiti niko i ništa, bilo kad i bilo gde. Znao je Sima koliko vredi Srbija i kolika je snaga srpskog naroda, zbog čega je uvek koračao putanjom istine i pravde, hvalio je ono što zaslužuje, ali i žestoko kritikovao svakoga koji zakaže, pa makar to bio dijasporski aktivista, Kulturni centar, konzul, ambasador, cela Ambasada, čelnik države ili, po narodski, znao je reći “popu pop, a bobu bob”.

Na sva zvona Sima je osuđivao lažiranje istine o Srbiji i srpskom narodu, gnušao se kaznenih mere propisivanih Srbiji, isticao se kao neumorni protivnik globalizacije koja čini sve da izbriše nacionalni ponos i kolektivno pamćenje, izluđivalo ga je “u ime mira” nepravedno NATO bombardovanje Srbije…

Naš Sima! Među nama uzvišen. Svojim intelektom bistrio je nedoumice, usmeravao, pojednostavljivao, osvetljavao. Znao je i da zasedne sa sunarodnicima, nazdraviti čašicom prijateljstva, nasmijati se. Prolaziće vreme koje je pred nama, a unapred znamo da će kroz sećanja Sima uvek biti među nama.

U subotu, u 11 sati, iz crkve Sv. Sava (23. rue Simplon, Paris 18),
a potom na groblju Tije, put večnog počinka ispraćamo dr Simu Mraovića, fenjeraša nas u rasejanju. Mir njegovoj duši.

Išao u Rambuje i Hag

Po povratku iz Njujorka, sa suprugom Kineskinjom Mneg Li, s kojom je porodično gnezdo obogatio sa troje dece, u Parizu je momentalno uskočio u milje zemljaka i na tom planu se svojski angažovao. Pisao je proglase, potpisivao i razašiljao deklaracije, držao govore na protestnim manifestacijama, na tribinama širom Evrope branio srpske interese, usmeravao i podržavao obrazovanje mladih srpskog porekla, išao je i u Rambuje, da oseti jačinu pregovara za mir i suživot, u zvaničnu posetu primljen je u Sudu u Hagu, a po povratku, sa gnevom i gorčinom, sažeo je:

– Tamo se govori izričito engleski. Hag je totalno američki, sve je po njihovom.

Veliki patriota

Dr Sima Mraović bio jedan od najvećih srpskih patriota u Francuskoj i čuvar ugleda Srba u svetu. Bio je član redakcije “Foruma” i Svesrpske zajednice Francuske, predsednik Saveza Srba Francuske i njenog Odbora za komunikacije, Evropskog odbora za odbranu SRJ i srpskih nacionalnih interesa, Kongresa Srba Evrope, osnivač SMANU, jedan od osnivača Udruženja Krajišnik, član Kulturno-prosvetne zajednice Prosvjeta…