pixabay.com

U Austriji stupile na snagu nove epidemijske mere, koje pogađaju najviše nevakcinisane građane. Novom uredbom vraćena je obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa, FFP2

Na svim mestima gde je morala da se nosi maska od sada svi građani moraju da nose maske tipa FFP2 . To se tiče supermarketa, apoteka, drogerija, javnog prevoza, benzinskih pumpi s priključenom prodavnicom. Većina supermarketa i diskonta sada kupcima ove maske nudi besplatno. U ostalim prodavnicama, prema uredbi, postoji razlika između vakcinisanih, izlečenih i nevakcinisanih kupaca. Nevakcinisani sada moraju da nose nose masku tipa FFP2 u šoping-centrim i svim prodavnicama odeće, elektronskih uređaja i slično, dok vakcinisani i izlečeni od korone mogu da koriste “obične” maske.

Takođe, nevakcinisani su dužni da nose FFP2 maske i u muzejima, bibliotekama ili arhivima.

Od ove mere izuzeti su koncerti, pozorišta i bioskopima gde nevakcinisani mogu uz negativan test biti izjednačeni s vakcinisanim ili izlečenim građanima i tamo mogu nositi i obične maske.

Za krštenja, venčanja i slično umesto obaveze nošenja maski primenjuje se pravilo 3G, odnosno učešće je moguće samo uz sertifikat o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativni test.

Nova uredba predviđa i skraćenje važenja testova, te sada antigenski testovi, kao što je to već neko duže vreme slučaj u Beču, važe širom Austrije, kao “ulaznica” u restorane, kafiće, bioskope i slično samo 24 sata umesto 48 sati, a PCR testovi 48 sati umesto dosadašnjih 72 sata.