Belkisa Abdulović
100 godina od rođenja Duška Radovića

Vek od rođenja Duška Radovića obeležen je u Malom pozorištu “Duško Radović” promocijom nove monografije o nezaboravnom hroničaru našeg podneblja. U okviru multimedijalnog programa Bisera Veletanlić uz pratnju Vasila Hadžimanova na klaviru otpevala je čuvenu pesmu “Milo moje” na tekst Dušana Radovića i na muziku nedavno preminulog Kornelija Kovača. Specijalni gosti su na kraju večeri bila i deca iz Hora Dečjeg kulturnog centra Beograda.

– Čestitam svima nama 100. rođendan Dušana Radovića. Mi smo slavili rođendan zajedno tako da smo bili neka vrsta vršnjaka i blizanaca. Već 40 godina ja taj rođendan slavim sam, ali on je sa mnom i nije bio nijedan dan mrtav, niti je umrlo nijedno njegovo slovo. Danas slavimo njegovu prvu stogodišnjicu. A biće ih unedogled – rekao je Duškov najbolji prijatelj Matija Bećković, koji je s publikom podelio anegdote tokom druženja sa Radovićem.

– Sve čega sam mogao da se setim o Dušku nalazi se u ovoj knjizi o Radoviću. Ova knjiga je nešto kako bi on voleo da jednom izađe.

Bećković se u svom duhovitom maniru prisetio i vremena kada je smatrao da je ideja Duška Radovića da radi emisiju “Beograde, dobro jutro” na Radiju Studio B prava budalaština.

– I dalje tako mislim, jer zaista, ko bi se budio tako rano ujutru i slušao u 7.15 njegov mrzovoljan glas kako na jedvite jade nešto izgovori tako kratko i bez volje. A još nam je slušanost bila tolika, do prvog potoka.

On je podsetio da je Duško Radović bio osoba kojoj se dešavalo nešto što nikom drugom nije, i sretao je ljude koje niko drugi nikad nije, na čemu mu je stalno zavideo pesnik Stevan Raičković.

Miloš Radović, Dušanov sin, ocenio je da mu je otac savremenik, hit pisac, i dalje toliki autoritet da su i talentovani pisci odustajali od pisanja, plašeći se šta bi im mogao reći namrgođeni Radović nešto u stilu: “Ne razumem, šta ti ovo znači, šta ti je ovo trebalo.”

– Duška i dalje čitaju sve više, kao da nije prošlo 100 godina od kada se rodio i kao da ga čitaju prvi put, iako je prošlo 40 godina od njegovog odlaska. Knjige su mu i dalje nove, moderne, koje se citiraju i poklanjaju.

Kapitalna monografija

Kapitalno izdanje “100 godina Duška Radovića”, izdavača Mascom, priredila je Zorica Hadžić, a knjiga je osmišljena u saradnji s Milošem Radovićem. Pored do sada neobjavljenih tekstova, beležaka, razglednica i crteža, knjiga sadrži i Radovićevu privatnu i poslovnu prepisku, kao i svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika.

Matija Bećković, koga za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se pojavljuje kao narator, a za izgled ovog luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris – Bota Miljković i Dušan Šević. Za sve ljubitelje Duškovog dela knjiga 100 godina Duška Radovića dostupna je na sajtu izdavača mascom.rs.