Youtube/Kosovo Online
Ofanziva: Predstavnici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak s Aleksandrom Vučićem

Naš narod na Severu Kosmeta već četvrti dan se mrzne na barikadama i spreman je da nastavi da brani svoja prava i nakon 17. decembra od kada predsednik Aleksandar Vučić očekuje u Beogradu predstavnike Nemačke, Francuske, SAD i EU i najveće pritiske.

Dolazak specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i SAD Gabrijela Eskobara, kao i izaslanika nemačkog kancelara i francuskog predsednika, prema rečima nekadašnjeg diplomate Zorana Milivojevića ukazuje da treba da se aktivira plan EU.

– To je izmenjeno i dopunjeno izdanje koje je Srbija dobila u Tirani i oni sada dolaze u pokušaju da vrate Beograd u dijalog na osnovu tog plana. Predsednik Aleksandar Vučić je u pravu kada kaže da je to odlučujući dan, jer će pritisak biti veoma jak – ocenjuje naš sagovornik.

Međutim, on smatra da neće biti realno da se priča o tom planu, ukoliko se sadašnje stanje na KiM nastavi do 17. decembra.

– Srbija će uoči predstojećih sastanaka ukazivati da je Briselski sporazum na snazi i da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Ovog puta na Zapadu ne treba da računaju da će Srbija učiniti ustupak. Dokaz tome je pozivanje na Rezoluciju SB UN 1244, odnosno, Srbija aktivira mehanizam koji je formalno pravno nadležan za KiM, a to je Savet bezbednosti UN – kaže Milivojević za “Vesti”.

On napominje da je pravi trenutak da se aktivira Rezolucija 1244 i dodaje da od SAD zavisi koliko će potrajati ova situacija na KiM.

Odlučujuća uloga SAD

– Jasno je da Priština neće da odustane od svoje politike. To je strategija da se kosovska državnost potvrdi, čak i uz upotrebu sile i metodama koje nemaju veze s pravom. Ako Amerikanci ne intervenišu možemo ući u ozbiljnu eskalaciju iz dva razloga. Prvi je što su Srbi odlučniji nego ikada da istraju u svojim zahtevima i čak Beograd nema mehanizme da utiče na njih da prekinu sa tim, a drugi što Aljbin Kurti pokazuje spremnost nametanja rešenja koje podrazumeva direktan sukob. Ukoliko ne dođe do intervencije treće strane, bojim se da ćemo ovog puta zaista imati eskalaciju – istakao je Milivojević.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković kaže da bi odlučujući dan pre mogao da bude 15. decembar kada će se videti kako će Brisel reagovati na zahtev Prištine za članstvom u EU, kako je to najavio Aljbin Kurti.

– Ako reaguju pozitivno, to bi potpuno promenilo situaciju i odnos Srbije prema do sada potpisanim sporazumima, jer bi značilo da nisu voljni da sprovedu nijedan. Ni Rezoluciju 1244, niti Briselski sporazum ili bilo šta prethodno dogovoreno – ukazuje Anđelković.

Nije im mesto u UN

On naglašava da je jasan stav Srbije da se neće saglasiti da Priština bude članica UN, ili da pokuša da prečicom postane članica EU. I to uprkos pravilu da samo države mogu da budu deo Unije, a što tzv. Kosovo nije. Osim toga, takav ishod bio bi suprotan Vašingtonskom sporazumu i Rezoluciji 1244.

– Tako da ako Zapad želi da uništi sve prethodne sporazume, to će potpuno promeniti poziciju Srbije prema razgovorima – zaključuje Anđelković.

Stanje sve gore

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj zatražio je od zemalja članica EU da pošalju dodatne jedinice Euleksa na Kosovo i najavio da će specijalni izaslanik Unije Miroslav Lajčak posle Prištine stići i u Beograd.

Borelj smatra da se situacija u vezi sa Kosovom pogoršava, pa je “obe strane” pozvao da se uzdrže od nasilja i provokacija.

– Ključno za evropski put Srbije i Kosova je povratak dijalogu uz posredstvo EU – kazao je on.

Dejan u smrtnoj opasnosti

Tortura privremenih prištinskih institucija nad uhapšenim srpskim policajcem Dejanom Pantićem se nastavlja. Specijalno tužilaštvo Osnovog suda u Prištini u ponedeljak je Pantiću odredilo pritvor od 30 dana, za period od 10. decembra do 9. januara, ali njegov advokat na tu odluku još ne može da se žali.

– Moguća je žalba, ali još je nisam uložio jer prvo moram da je dobijem u pisanoj formi, za šta oni imaju rok od 48 sati – kaže za “Vesti” Pantićev advokat Srđan Mitrović koga je angažovala Kancelarija za KiM Vlade Srbije.

On objašnjava da je čitav postupak vođen putem video-linka tako što je Pantić bio u objektu na Jarinju, sudije u Prištini, a on se uključio iz severnog dela Mitrovice.

– Sudije nisu uvažile moj zahtev da se pregledaju snimci sa kamera kojim će se utvrditi da Pantić nije učestvovao u bilo kakvom incidentu već je u to vreme kupovao hleb – kaže Mitrović.

On objašnjava da još nije uspeo da se vidi sa svojim klijentom, a tokom ročišta mu je delovao veoma umorno i požalio se da je spavao na stolici.

– Odmah sam upozorio sudsko veće da je Pantić srčani bolesnik i da je neophodno da svakodnevno uzima propisane lekove, pošto mu je pre tri meseca ugrađen stent u bolnici u Valjevu. Međutim, porodica je bezuspešno pokušala da mu dostavi lekove, pa ne vidim drugi način nego da Kfor ili Euleks to učine – ističe Mitrović.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković obratio se putem svog Tviter naloga Euleksu i Miroslavu Lajčak.

“Već četvrti dan Aljbin Kurti ne dozvoljava da težak srčani bolesnik koji je nedavno operisan dobije neophodnu terapiju, zbog čega mu je život ugrožen! Da li su Pantiću uskraćena sva prava samo zato što je Srbin – poručio je Petković.

Kazna za istinu

Prištinske vlasti dodatno su dolile ulje na vatru dostavljajući pisanu presudu na godinu dana zatvora predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću zbog “podsticanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju”.

Todosijević je osuđen zato što je rekao da se u Račku 1998. nije odigrao zločin. Ovaj događaj je bio povod za NATO agresiju na SRJ, ali je ceo slučaj izuzet iz optužnice na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Priznanje ni u mislima

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić je razgovarao sa ambasadorom Jermenije u Srbiji sa sedištem u Pragu, Ašotom Hovakimianom kome se zahvalio na principijelnoj podršci te zemlje koja ne priznaje Kosovo, kao i još više od 100 država članica UN.

Predsednik Skupštine Srbije informisao je sagovornika o teškoj situaciji na KiM i rekao ambasadoru da Priština pokušava da uništi svaki dijalog i da je njihov jedini cilj da etnički očiste KiM od Srba.

– Srbi na Kosovu protestuju mirno, bez nasilja, i traže da se nakon deset godina laži formira Zajednica srpskih opština, a svi njihovi uhapšeni sunarodnici pod hitno puste na slobodu – poručio je Orlić i dodao da u takvim uslovima Beograd nastavlja da insistira na miru, prestanku progona i na povratku vojnog i policijskog osoblja na KiM, na šta ima pravo prema važećoj Rezoluciji SB UN 1244. Ambasador Hovakimian potvrdio je da Jermenija ostaje dosledna u stavu da ne priznaje Kosovo kao državu.