EPA
Dritan Abazović

Dritan Abazović, potpredsednik nove crnogorske vlade i lider Građanskog pokreta URA, tvrdi da Crna Gora nema nijednu državu s kojom je bliže povezana od Srbije. Političar, koga pristalice DPS nazivaju “albanskim četnikom” iako prevodi građansku i multietničku partiju, najavljuje da će vlada premijera Zdravka Krivokapića morati da resetuje odnose sa Beogradom, koji su pali na najniži nivo. Abazović ne krije da žali zbog toga i uverava da će on i kolege iz izvršne vlasti uraditi sve da stave tačke na podele.

– Mi kao narodi nećemo nikako krenuti od nule. Želimo najbolje moguće odnose sa Srbijom. Crna Gora jeste značajno manja (od Srbije), ali njen ponos i dostojanstvo niko ne sme da dovodi u pitanje. Poznato je da je više Srba bilo u kosovskoj vladi nego u vladi Crne Gore. Mislim da nacionalnost ne treba da bude referenca, već da li neko može da uradi posao – rekao je Abazović, ističući da će Beograd i Podgorica morati ubrzano da organizuju bilateralne posete kako bi podigli nivo odnosa i poverenja između dve države.

Komentarišući optužbe da Milo Đukanović u vladi ima svoje ljude ili da je novu izvršnu vlast sastavljala SPC, Abazović je ocenio da je sve manje ljudi spremno da sluša takvu propagandu.

To su trzaji ribe na suvom. Kada ulovite ribu i stavite je u čamac, ona se još neko vreme bori za vazduh da se vrati u more, ali onda ona jednostavno završi na roštilju – zaključio je Abazović.