Vesti
Uvek uz ugrožene u otadžbini: Rajka Tarlać

Od kako su se “Vesti” prvi put pojavile na kioscima širom Australije pre skoro pune dve decenije, tako je i plemenita Rajka Tarlać iz Sidneja uz naš dnevni list. Ali, pre svega, uz svoj ugroženi narod u otadžbini kroz rubriku Humanitarni most, osmišljenu da spoji nevoljnike u matici sa humanim zemljacima rasutim širom sveta koji mogu i žele da pomognu.

U podvigu da drugima pomogne nije posustajala, iako sada već zašla u osmu deceniju života, godinama je neumorno donosila nadu i sreću mnogobrojnim ljudima za čije je nevolje saznala posredstvom našeg lista. Koliko je novca, vremena, energije i dobre volje u to uložila, najbolje zna sama. Mi smo svako dobro delo verno beležili i trudili se da ispunimo njenu želju, kao i njenih isto toliko plemenitih prijatelja, sa kojima se udruživala kako bi druge što više usrećila. Tako je i danas, 20 godina kasnije, zbog čega s ponosom možemo reći da se našla u malom, ali odabranom društvu, među najvećim donatorima.

Da usreći što više ljudi

Poslednji humani gest pokazala je nedavno, u vidu donacije od 2.900 dolara za dvanaestoro štićenika Humanitarnog mosta, a samo par nedelja kasnije i novim donacijama od ukupno 900 dolara za još četvoro nevoljnika, kao što smo već zabeležili. Danas beležimo i nova uručenja onih na koje je mislila još povodom Vaskrsa. Reč je o 250 dolara koje je namenila za Mihajla Kukića iz Prijedora i samohranu majku Svjetlanu Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice. Po običaju, pomoć je stigla na određene adrese. Dakle, još jedan deo donacije stigao je u Prijedor porodici Kukić, o čijim smo nevoljama pisali prethodnih godina, kada im se sin Mihajlo ozbiljno razboleo, zbog čega je morao na transplantaciju kostne srži, a potom i jetre. Da nemaju mira, ni predaha, kada je sve to preživeo, konstatovano je da će mu biti i potrebna transplantacija rožnjače.

Uz svesrdnu pomoć dobrih ljudi, mladi Mihajlo je redovno odlazio na očne kontrole u Milano, gde je na poslednjoj ustanovljeno da je zdravstveno stanje njegovih očiju stabilno i da se transplantacija rožnjače ne predlaže do daljeg, zbog čega je Kukićima pao kamen sa srca. Svakako, pristigli dar iz daleke Australije posle vaskršnjeg praznika razgalio je njihova srca.

– Za toliko godina od kada ste uz nas i Mihajla nije prošao nijedan praznik a da nas divna Rajka Tarlać nije obradovala. Niko nije kao ona. Malo je reći koliko smo zahvalni i koliko joj dobra i svake blagodeti želimo. Zdravlje, mir, ljubav i svaku sreću i više je nego zaslužila zajedno sa celom porodicom. Sve to i mnogo više joj od srca želimo – poruka je mame Sonije Kukić.

U pravi čas

Posle praznična radost stigla je i u dom mlade i polupokretne samohrane majke Svjetlane Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice, kojoj je prosleđen vaskršnji dar od 250 dolara, takođe od humane Rajke Tarlać iz Sidneja.

– Hvala dobroj Rajki po milion puta što me se i ovog puta setila. Uvek kada na nju pomislim, setim se kada nam je jedne godine bila u poseti i uvek mi osmeh zatitra na licu. Njena iskrena i zdušna podrška ne može da vas ostavi ravnodušnim. Bog joj svako dobro dao, a zdravlje pre svega. Nama je svaki novčani dar veliki kao kuća i mnogo znači, a ovaj je i te kako dobro došao posle praznika da namirimo račune i još poneku muku koja nas pritiska. Skoro sam bila mnogo bolesna i mnogo se potrošilo na lekove i vitamine, a malo šta je ostalo za normalno životno funkcionisanje – iskreno će je Svjetlana Kljajić.

Jovana jedina motivacija

– Kod nas, inače, ničeg novog nema. Dobro smo koliko možemo biti. Što se tiče mojih nogu, i tu je situacija slična. Nekako mi se čini da iz dana u dan sve više imam osećaja u njima i baš me bole, ali kada ću i da li ću ponovo stati na njih, pitanje je i dalje bez odgovora. Svaka prehlada me slomi i unazadi sve što sam mukotrpno pokušavala. Moja Jovana je tu da me bodri i zbog nje nikad neću odustati od toga – kazala je Svjetlana.

Medicinski fenomen

Mlada mama je, pre 11 godina, preživela jedno od najsmrtonosnijih neuroloških oboljenja, i u komi rodila zdravu ćerkicu, ali je nažalost ostala nepokretna. Svjetlana je time ušla na listu medicinskih fenomena jer je tek četvrta u svetu koja je to preživela. Budući da je dugo bila u komi i da su je u životu održavali jedino aparati, zato i ne čudi što je oporavak veoma spor. Nedostatak novca za konstantne rehabilitacije je takođe velika prepreka, jer žive samo od skromnih mesečnih primanja majke Milke. Zna to dobro i Rajka Tarlać, koja je godinama na ovaj način usrećuje i ne dozvoljava da njena priča padne u zaborav.