Vesti
Jedina srpska devojčica u Prizrenu: Milica i Evica Đorđević

Odlučna da pojedine nevoljnike u otadžbini, o čijim je nevoljama saznala posredstvom „Vesti“, sačuva i pomogne najviše što može, naša humana čitateljka Rajka Tarlać iz Sidneja svakog meseca pošalje pomoć onima koji nemaju na koga da se oslone.

Izuzetka nema ni ovog puta kada je posredstvom Redakcije „Vesti“ proteklih dana stiglo nekoliko vrednih donacija od ove žene srca mekšeg od najfinijeg pamuka za štićenike Humanitarnog mosta.

Jednu od njih, u vrednosti od 300 dolara, dobra Rajka je uputila zajedno sa prijateljem Ljubom za Milicu Đorđević (13) iz Prizrena na Kosmetu, kao stipendiju za jul i avgust. Novac je, kao i do sada, odmah prosleđen na kućni prag Milice i njene majke Evice, kako ne bi brinule o najosnovnijim stvarima.

– Našim divnim dobročiniteljima, koji na delu pokazuju svoje milosrđe, želimo najpre dobro zdravlje, dug život i svako dobro od Gospoda. Teško je na pravi način i zahvaliti im se kada brinu o nama na ovaj način više od godinu dana. Stipendija nam mnogo znači. Milica raste tako da joj obnavljam garderobu. Tu su i računi za komunalije koji stalno pristižu, pa i to otplaćujemo, a troškovi za hranu koja je drastično poskupela od uvođenja taksi, stvaraju posebnu muku. Zato je osećaj u duši neopisiv kad znate da neko tako daleko stalno misli na vas i bdi nad vama. Činjenica je da naša borba traje skoro 20 godina, a to može da se izdrži jedino uz Božju pomoć, a kroz nju i pomoć bližnjih, kao i porodice Tarlać i Ljuba. Nadam se da Milica svojim odličnim uspehom opravdava stipendiju koja joj redovno stiže, budući da je i ovu godinu završila sa svim peticama – kazala je majka Evica Đorđević, dodavši:

– Kod nas je u suštini sve po starom. Život ide nekim svojim tokom, a ja se trudim da Milici omogućim da ne oskudeva ni u čemu. Naravno, velika pomoć u tome dolazi upravo od divne Rajke i Ljuba. Bez dobrih ljudi, nisam sigurna da li bismo uspele da istrajemo u nameri da ne napuštamo naše vekovno ognjište.

Ganuta sudbinom šestogodišnjeg siročeta iz Bijeljine, Alekse Bogdanovića, plemenita Rajka Tarlać poslala je i njegovoj baki Raziji Aziri pomoć od 200 dolara. Ovaj dar odmah je prosleđen na njihovu kućnu adresu, ne bi li rešili bar neki od gorućih problema.

-Želim da uputim veliku zahvalnost toj divnoj ženi, ali i svim ostalim dobročiniteljima koji su nam dosad pomogli. Neka im dragi Bog podari dobro zdravlje i mnogo sreće u životu. Da im se ispuni sve što zamisle. Svaki put se iskreno obradujemo pažnji i podršci koja je za nas dragocena. Ja sa dvoje maloletne dece ne mogu učiniti mnogo osim da im pružim bezuslovnu ljubav. Već nam je ponestalo svega u kući, a uskoro treba da pripremim Aleksu za školu. Samim tim, ovaj dar utrošićemo upravo na to – najosnovnije. Istina, da nije bilo ovako dobrih ljudi, mi bismo bili na ulici i zato još jednom velika zahvalnost svim dobrim ljudima od Alekse, njegove rođake Marije i mene – iskreno će Razija Aziri, koja je uz pomoć podrške ljudi dobre volje uspela da isplati kiriju za godinu dana koliko je stanodavac tražio od nje, da se ne bi našli na ulici.

Kako ističe brižna baka Razija, Aleksa je dobro, ali njegovo zdavstveno stanje se menja kao i vreme. Razlog tome je astma koja ga muči od malena. Zato uvek mora da ima novca za njegove lekove, jer to stanje nije bezazleno.

Za račune, hranu i lekove

Narednih dana, od strane Rajke Tarlać iz Sidneja biće obradovani i izuzetno siromašni brat i sestra Milan (51) i Gorica (45) Acković iz zabitog sela Odojevići na Rogozni, budući da je mislila i na njih, uputivši im dar od 200 dolara. Ovaj prilog, sigurni smo doneće veliku radost u njihovom sirotinjskom i zabačenom seoskom domu, do koga se ne može lako stići. Imaće dovoljno da plate račune, hranu i lekove, što će im mnogo značiti. A, šta će sve u znak zahvalnosti uputiti svojoj dobročiniteljki iz daleka, moći će da pročita u jednom od narednih izdanja našeg lista.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.