Nebojša Babić

U javnosti je ovih dana kao bomba odjeknula vest da je Nikola Đuričko napustio Srbiju i odselio se u Ameriku. Glumac se tim povodom oglasio na Fejsbuku i napisao da se nalazi u Los Anđelesu zbog poslovnih obaveza.

Nikola važi za jednog od najvećih šoumena, najharizmatičnijeg i najduhovitijeg srpskog glumca. Rođen je 9. jula 1974. godine u Beogradu. Nikolina majka Mila je radila kao laborant u Kliničkom centru, a otac Nikola je bio pilot. Ima mlađu sestru Milicu i starijeg brata Đorđa. Njegov deda je bio šef rasvete u JDP, tetka je radila kao sufler u ovom pozorištu, a baba Tomanija se pojavila u kultnim srpskim serijama kao što su: “Kamiondžije”, “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih” i još nekim. U detinjstvu je želeo da krene očevim stopama, ali ipak se odlučio za glumu. Zahvaljujuć baki, kao dečak je dobio prvu ulogu i pojavio se u novogodišnjem programu. Ona ga je upisala u studio glume Radio Beograda koji je vodio Mika Aleksić.

Đuričko je često pričao da je mnogo voleo da se igra na ulici. Izlazio bi ujutru iz kuće i vraćao se tek uveče, sav prljav.

– Nisam dolazio kući bez preke potrebe, tek kada bi roditelji počeli da me traže. Stariji dečaci su nas vodili da krademo kukuruz. Jednom je neki čiča pucao na nas. Verovatno u vazduh, ali sam pomislio da ćemo izginuti zbog kukuruza – rekao je svojevremeno Nikola čiji je nadimak od malena – Džoni.

Porodica Đuričko je dugo bila podstanar i selila se 13 puta. U jednom stanu su ostali samo nedelju dana. Imali su nemačkog ovčara Alisu, ali pošto nisu hteli u sve stanove da ih prime sa psom, poklonili su ga prijateljima koji imaju kuću sa dvorištem. Četiri meseca je radio sa Mikom Aleksićem i spremao se za prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti. Studirao je sa Aleksandrom Janković, Dejanom Lutkićem i Borisom Milivojevićem.

Nikola je 1984. godine snimio film “Šta je s tobom, Nina”, a njegov celokupni tekst se sastojao od dve reči. Ulogu je, kaže, dobio jer je režiserka Gordana Boškov prijatelj njegove porodice. Iste godine je igrao u televizijskoj seriji “Mali princ”. Serijom “Otvorena vrata” postao je poznat široj publici. Zaradio je odličan honorar, pa je odlučio da se osamostali i živi sam. Maestralno je odigrao i u filmovima “Do koske”, “Munje”, “Nataša”, “Pljačka Trećeg rajha”, “Vratiće se rode”, “Stado”, “Montevideo, Bog te video”, igrao je i u rediteljskom prvencu Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda”, a ulogu je dobio na kastingu.

U martu 2017. godine prisustvovao je predizbornom skupu Saše Jankovića. Održao je govor o kome se danima pričalo. Nekoliko dana posle toga, odložena je predstava “Don Kihot ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva” u kojoj Đuričko igra glavnu ulogu. Kaže da najviše mrzi nacionalizam. Istorijska ličnost s kojom se identifikuje je Čarli Čaplin, a uzori su mu Nikola Tesla i Bitlsi. Omiljeni pisci su mu Ernest Hemingvej i Džerom Dejvid Selindžer, a slikar Salvador Dali. Nikola je ljubitelj golfa i američkog fudbala. Takođe voli kompjuterske igrice.

Godinama živi u srećnom braku sa producentkinjom Ljiljanom, sa kojom ima ćerku Nađu i sina Đorđa. O privatnom životu ne voli da govori, a svoju porodicu čuva daleko od očiju javnosti. Ljiljanu je upoznao na snimanju filma “Kordon”.

– U mojoj porodici ja sam predsednik, a moja supruga je predsednik vlade. Vodim se kao glava porodice, ali tehničku, zakonodavnu i izvršnu vlast ima supruga.

Glumio je i u mnogim pozorišnim predstavama, vodio je “Karaoke obračun”, poznat je kao sjajan muzičar, a oprobao se i kao reditelj i pisac za decu.