Youtube/ NBA on ESPN
Nikola Jokić

Jedna od najvećih srpskih košarkaših i NBA zvezda Nikola Jokić iz meča u meč pomera granice u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Momak iz Sombora koji čak i nije voleo košarku na nesvakidašnji način i potpuno neočekivano stigao je do NBA lige pre pet godina i već napravio sjajnu karijeru. On toliko dobro igra da je već sada izborio mesto među najvećim zvezdama NBA lige. Posle svake utakmice u kojoj srpski centar “izdominira”, njegove slike iz detinjstva gde liči na malog bucka iz komšiluka kruže internetom. Na društvenim mrežama sada se mogu naći njegove fotografije iz mlađih dana, na kojoj je Jokić sa “viškom kilograma”, iskorišćen kao novi NBA logo.

Njegova porodica je veliki ljubitelj košarke. Dva starija brata su se bavila košarkom, dok Nikola nije voleo da se profesionalno bavi ovim spotom, ali je voleo da gleda dobru utakmicu. Jokići su u dvosobnom stanu imali sobni koš, a košarku su igrali na obližnjem terenu pored zgrade. Njemu je bilo suđeno da postane košarkaš pošto je kao beba sa cuclom u ustima satima gledao braću kako igraju. Kada je odrastao igrao je protiv braće dva na jedan gde mu je bilo veoma teško protiv fizički jačih i desetak godina starijih. Međutim, to mu je omogućilo da stekne iskustvo i da se ne plaši protivnika. Jokić je kao klinac bio nizak i dosta puniji, zato su ga treneri stavili na poziciju plejmejkera, što je očigledno doprinelo kvalitetu njegovih dodavanja:

– Mrzeo sam odlazak na prvi trening, ali otac je bio takav zaljubljenik u košarku da sam morao ići. Trener me je voleo, govorio mi je da nastavim da treniram i počeo sam da igram juniorsku ligu. Pola godine kasnije sam dobio poziv beogradskog Mega Basketsa da igram za njih.

Kada ga je Denver draftovao, Jokić je taj događaj prespavao. Brat ga je zvao usred noći da mu prenese lepu vest, ali on nije mnogo mario za taj događaj.

– Sećam se da sam mu rekao: “Ajde čoveče, spavam”. Tek ujutru sam saznao razlog njegovog poziva. Nisam shvatao da je to toliko bitna stvar – priseća se odlični centar.

Kada je postao svestan šta se desilo, život mu se iz korena promenio:

– Odjednom je sve postalo drugačije. Bilo mi je zanimljivo što sam igrao sa nekim novim ljudima. Ovde je košarka potpuno drugačija od Evropske. Utakmice su duže, postiže se mnogo više poena. U NBA ligi igrači imaju veću slobodu, svako može da šutne. Sada imam 10 trenera, stil igre je drugačiji i puno se trči. Ako si visok i brz možeš biti zaista dobar u NBA ligi. Putovanja su mnogo zanimljivija. Sa Megom smo putovali autobusom, po 10 sati, što nije baš najzgodnije za visokog momka kao što sam ja. Ovde se svuda ide avionom.

Konjske trke su utočište i mesto na kome srpski reprezentativac provodi svoje slobodno vreme. On je zaljubljenik u konje i amaterski učestvuje na trkama konja kada mu to obaveze dozvoljavaju. Jokić obožava konje i želi da se pored košarke njima bavi u životu.

Jokić smatra da košarka ne treba da mu bude samo posao. Igraće je dok god bude osećao strast prema ovoj igri. Svoju porodicu i zemlju je već učinio ponosnom, ali s obzirom na to da je još mlad treba očekivati da ostvari mnogo više.