SPKD Prosvjeta
Nagrađen članarinom za biblioteku: Nikola Despotović

Nikola Despotović, IT inženjer iz Bijeljine i glumac i režiser Bečkog omladinskog pozorišta, pobednik je konkursa za najkraću dirljivu priču Kluba mladih umetnika koji je sastavni deo odbora SPKD Prosvjeta u Beču.

O pobedniku odlučilo je onlajn glasanje posle koga je kao najbolji izašao Nikola čija je priča glasila: “12.08.2028. Moram u prodavnicu. Nisam poneo masku.” On je dobio besplatno učlanjenje u biblioteku Srpskog centra u Beču. Organizatori se nadaju da će budućnost biti svetlija i da se Nikoline šale neće ostvariti.

Drugo mesto je zauzela Aleksandra Tanasković iz Beograda, nastavnica srpskog i nemačkog jezika.

U njenoj dirljivoj priči se svi mogu pronaći jer su svi barem jednom iz domovine dobili paket pun ljubavi. Treće mesto osvojio Radovan Vuković iz Banjaluke, student Tehničkog univerziteta u Beču, za priču kojom je hteo da oda počast svim osobama koje nemaju čulo vida, a koje same stvaraju sliku svog sveta.

Specijalnu nagradu publike je osvojila Jovana Miljković iz Leskovca, nastavnica u Školi srpskog jezika u Beču. Njena priča podseća da je život samo jedan i da ništa nije vredno nerviranja.

Aleksandra, Jovana i Radovan su kao nagrade dobili knjige od SPKD Prosvjeta, po izboru Srđana Mijalkovića, predsednika Prosvjete.

Srđan Mijalković i Jovana Miljković

Pošto su trenutno aktivnosti uživo obustavljene, koordinatori Kluba mladih umetnika Vesna Špirić i Uroš Uljarević fokusirali su se na virtuelne mogućnosti, pa su u februaru raspisali konkurs za kreativne mislioce.

Ideju su dobili od velikog pisca Ernesta Hemingveja, koji se jednom prilikom kladio da može da napiše najkraću dirljivu priču od samo šest reči. On je tada dobio je opkladu sa ovom pričom: “Na prodaju: dečje cipelice. Nikad nošene.”

Od tada mnogi pokušavaju da ponove ovaj mali eksperiment u kome sa tako malo reči treba da osmisle celovitu priču koja bi dirnula, rastužila ili nasmejala čitaoca.

Klub mladih umetnika se pridružio ovom izazovu, s malom olakšicom – umesto šest, bilo je dozvoljeno dodati koju reč više, tako da priča ima najviše deset reči.

Treće mesto: Radovan Vuković

Umetnički duh ne spava

Klub mladih umetnika svima učesnicima konkursa zahvaljuje na kreativnom druženju i najavljuje uskoro nove avanture, jer kako koordinatorka Kluba Vesna Špirić kaže” “Umetnički duh Kluba nikad ne spava.”

Onlajn i glasanje

Za nagrade je konkurisalo 26 priča. Glasalo se na Fejsbuku i Instagramu. Važilo je pravilo jedna osoba – jedan glas. Ukoliko je ista osoba glaslala i na Fejsbuku i na Instagramu, računao se jedan glas. Učesnici su takođe mogli da glasaju, ali ne za svoju priču. Iako je Jovana Miljković dobila ubedljivo najveći broj glasova, ona je odustala od prve nagrade i pobedu predala drugoplasiranom Nikoli.