Tanjug
Lajčak i Vučić

Srbija je posvećena dijalogu i podržava napore Miroslava Lajčaka da se kompromisom dođe do rešenja za obe strane, bez ultimatuma, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog. Lajčak je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da je dijalog ključan za obe strane i da EU nema interes da održava status kvo po ovom pitanju.

Vučić kaže da Beograd učestvuje u dijalogu u želji da bude razumevanja i za srpske nacionalne interese, a ne samo albanske.

– U skladu sa tim, mi smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno. Naša obaveza je da budemo odgovorni i posvećeni, zato što neće biti napretka u evrointegracijama ukoliko ne napravimo ozbiljne pomake u razgovorima sa Prištinom – rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ne postavlja nikakve rokove, i istakao da ishitrena rešenja mogu da izazovu katastrofu.

– Srbija takođe očekuje da se ispuni sve što je ranije bilo ugovoreno kao što je Zajednica srpskih opština – rekao je predsednik i ukazao na trud koji je Lajčak uložio da bi se postigao dogovor.

Vučić je poručio i da će uvek na civilizovan način odgovarati na napade i uvrede iz Prištine, kao i na njihove planove.

– Ako misle da je moguće da će neko uzeti čekić i udariti Srbiju u glavu, i reći nam da moramo da priznamo Kosovo, to se neće desiti. Albanci se varaju ako misle da će nečija batina da im stvori državu – kazao je predsednik Srbije, istakavši da je to “račun bez krčmara”.

Miroslav Lajčak je ocenio da je Srbija mnogo napredovala na putu evrointegracija i da dijalog to može još više da ubrza.

– Moram ponovo da naglasim da je dijalog ključan za obe strane. Države članice očekuju razgovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, a očekuju i da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u proteklih deset godina – kazao je Lajčak.

Dodao da je u planu i dolazak američkog pregovarača Metjua Palmera i da sa Vašingtonom dele isti cilj, a to je približavanje celog regiona EU.

– U Beogradu smo završili koristan sastanak sa predsednikom Vučićem i meni je drago što je potvrdio svoju spremnost da uvek dođe u Brisel. Spremni smo da nastavimo naš posao – kaže Lajčak.

Vučić je potom specijalnom izaslaniku skrenuo pažnju da Srbija ne priznaje formulaciju Srbija i Kosovo, već samo Beograd i Priština.

– I dalje EU govori o punoj normalizaciji odnosa, što i jeste dobro. Međutim, vidite da se pod pritiskom SAD ponavlja međusobno priznanje. Kao papagaji ponavljaju. Lajčak je svedok da sam u Briselu prekidao albanske pregovarače, bilo je na ivici incidenta, a onda dobijem čestitku predsednika SAD, gde piše isto – rekao je Vučić.

Priština nespremna na sporazum

Aleksandar Vučić je naglasio da kompromis mora biti pravi, a ne po principu “izviniće ti se Đura što te je tukao”.

– Ne vidim da su Albanci spremni za sporazum, ali je dobra vest da su spremni za dijalog. To nije mali posao koji je Lajčak uradio – kaže on.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je kompromis moguć bez priznanja tzv.Kosova, Vučić je zapitao u čemu bi bio kompromis ako se samo očekuje da Beograd prizna tzv. Kosovo.

– Lako vam neko kaže “granice su ovakve kakve smo mi postavili”, a pri tome hoćemo međusobno priznanje. Ne vidim tu ni želju ni volju za kompromisom -kazao je Vučić

Apsurdan dijalog pod pritiscima

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić smatra da je preduslov dijaloga poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu, a da je apsurdan dijalog u kome Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane.

– Svako ishitreno ili nametnuto rešenje koje privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu je suštinski neprimenjivo i nepravedno. Insistiranje na promeni granica protivno Rezoluciji 1244 UN kao preduslova za dogovor je otvoreni poziv za dalji konflikt u celom regionu – napisao je Janjić na Tviteru.

On smatra i da će pravedno rešenje situacije na KiM u velikoj meri uticati na budućnost i ugled EU kao posrednika koji ima obavezu da ostane statusno neutralan.